Lapin korkeakoulujen strategiaryhmän päätöksen mukaan nykyiset koulutuksen päällekkäisyydet korkeakoulujen välillä poistuvat, jolloin tulevina vuosina Lapissa on vahva kolmesta korkeakoulusta muodostuva Lapin korkeakoulu -konserni.
Rakenteellisen kehittämisen toimenpiteet vahvistavat Lapin korkeakoulujen kansallista asemaa ja kansainvälistä kilpailukykyä. Lisäksi muutoksen tarkoituksena on selkiyttää työnjakoa, vahvistaa osaamista sekä käyttää voimavaroja järkevästi ja tuloksellisesti. Ratkaisut vahvistavat lisäksi myös korkeakoulujen ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen yhteistyötä erityisesti toimintaympäristön kehittämistä tukevassa toiminnassa. Muutos merkitsee kymmenen koulutusohjelman lakkauttamista ja sen myötä 276 aloituspaikan uudelleen kohdentamista ensi vuoden alusta lukien. Lisäksi korkeakoulujen tukipalveluita yhdistetään Rovaniemellä ja tukipalveluihin liittyvää yhteistyötä syvennetään Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kanssa.
Korkeakoulujen strategiaryhmän sihteeristö kokosi vuoden vaihteessa työnsä päätökseen saaneiden 12 työryhmän esityksistä rakenteellisen kehittämisen kokonaispaketin, johon tehtävät muutokset aiheuttavat koko esityksen purkautumisen. Paketin valmistelussa on tarkasteltu korkeakoulujen voimavaroja kokonaisuutena. Työnjakoa koskevat esitykset on johdettu toimintaympäristön tarpeista ja niissä on huomioitu oppilaitosten erityisosaaminen. Osaamisvastuuseen sisältyy vastuu koko maakunnan koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen valtakunnallisen työnjaon mukainen valtakunnallisen osaamisen tuottamisvastuu säilyy asianosaisella korkeakoululla. Nuorisoasteen koulutuksen keskittymistä kompensoidaan tarpeen vaatiessa aikuiskoulutuksella. Koulutusaloja koskevat muutokset toteutetaan niin, että lakkautettavissa koulutusohjelmissa opiskelevat voivat suorittaa aloittamansa opinnot loppuun omassa korkeakoulussaan.
Korkeakoulujen yhteisen strategiaryhmän päättämiä rakenteellisen kehittämisen ehdotuksia valmisteltiin korkeakoulujen sisällä laajasti. Valmistelutyöryhmien työskentelyyn osallistui viime vuonna noin 70 henkilöä kolmesta korkeakoulusta.
Seuraavaksi strategiaryhmän päätöksen mukaiset ehdotukset käsitellään yliopiston hallituksessa ja ammattikorkeakoulujen päättävissä elimissä. Sen jälkeen ne sisällytetään yliopiston tulossopimusesitykseen ja ammattikorkeakoulujen tavoitesopimusesityksiin, joista korkeakoulut neuvottelevat opetusministeriön kanssa maalis-huhtikuussa.
Lisätietoja:
- Projektinjohtaja Arvo Jäppinen, (strategiaryhmän puheenjohtaja), puh. 0400 - 468 143
- Johtaja Ari Konu, puh. 040 - 735 2007 tai 020 798 5405
LAPIN KORKEAKOULUJEN RAKENTEELLISEN KEHITTÄMISEN TÄRKEIMMÄT MUUTOKSET:
Koulutusaloilla puretaan päällekkäisyyksiä ja kohdistetaan aloituspaikkoja uudelleen
Suurimmat muutokset koskevat hyvinvointialan, palvelualojen ja tuotantoalojen koulutusta, joissa Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakouluilla on tällä hetkellä yhdeksän päällekkäistä koulutusohjelmaa. Muutoksen jälkeen päällekkäisiä koulutusohjelmia jää kaksi, hoitotyön ja liiketalouden koulutusohjelmat.
Vuoden 2009 alusta lähtien sosiaalialan koulutusohjelma lakkautetaan Rovaniemen ammattikorkeakoulussa. Vastaavasti Lapin yliopisto esittää 20 aloituspaikan lisäämistä sosiaalityön koulutusohjelmaan. Lisäksi yliopisto selvittää yhteiskuntatieteellisen alan rakenteita. Selvityksen tavoitteena on karsia tai yhdistää pienien erillisten koulutusohjelmien sisäänottoa.
Fysioterapian ja kuntoutuksen koulutusaloilla muutoksia tulee kaikkiin kolmeen korkeakouluun. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu lakkauttaa fysioterapian koulutusohjelman ja alan osaamisvastuu keskittyy Rovaniemen ammattikorkeakouluun, joka on kuluvan vuoden alusta lakkauttanut kuntoutuksen ohjaaja- ja jalkaterapian koulutusohjelmat. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu käynnistää yhden sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelman. Lapin yliopisto lakkauttaa kuntoutuksen kandidaattiohjelman ja keskittyy kehittämään alan koulutusta maisteriohjelmana.
Palvelualoilla matkailun ja siihen liittyvä liiketoimintaosaaminen keskittyvät Rovaniemelle perustettavan matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin myötä. Yhteistyössä ovat laajasti mukana myös muut alueen toimijat. Liiketalouden suomenkielinen osaaminen säilyy Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluissa, mutta alan vieraskielisestä osaamisesta vastaa jatkossa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu. Työnjaon mukaan Rovaniemen ammattikorkeakoulu lakkauttaa vieraskielisen liiketalouden koulutusohjelman. Lapin yliopisto on jo päättänyt lakkauttaa kauppatieteelliseen tutkintoon tähtäävän koulutuksen markkinoinnin ja laskentatoimen pääaineopintoina. Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulut puolestaan vahvistavat liiketalouden koulutusta ylemmillä amk-tutkinnoilla. Tietojenkäsittelyn osaamisesta vastaa ensi vuoden alusta lähtien Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu alan koulutusohjelman lakatessa Rovaniemellä.
Tuotantoaloja koskevat muutokset koskettavat kone- ja tuotantotekniikkaa ja tietotekniikkaa. Kone- ja tuotantotekniikan alalla osaaminen keskittyy Kemi-Tornioon ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu lakkauttaa alan koulutusohjelman. Tietotekniikan osaaminen puolestaan keskittyy Rovaniemelle Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun lakkauttaessa alan koulutusohjelman ja myös vieraskielisen tietotekniikan koulutusohjelman. Lapin yliopisto kehittää informaatioteknologian osaamistaan osana hallintotieteiden koulutusta.
Taideteollisella ja kulttuurialalla työnjako säilyy nykyisellään eli alojen osaamisesta vastaavat Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto. Tavoitteena on kuitenkin tiivistää yhteistyötä koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämistyön osalta kuluvan vuoden aikana ja huomioida myös toisen asteen toiminta. Yhteistyön valmistelu jatkuu ja sen tavoitteena on luoda korkeakoulujen ja toisen asteen yhteinen verkostomaisesti toimiva kulttuuri-instituutti, joka sijoittuu Kemi-Tornion alueelle. Lisäksi Lapin yliopisto selvittää tekstiilialan koulutusrakennetta.
Tukipalveluita yhdistetään Rovaniemellä ja yhteistyötä syvennetään Kemi-Tornion kanssa
Korkeakoulujen tukipalveluiden muutokset koskevat kansainvälisten asioiden palveluita, kirjasto- ja tietopalveluita, alueellista projektinhallintaa, kielenopetusta ja kielipalveluita, yrittäjyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyviä palveluita sekä avointa opetusta koskevia palveluita. Lisäksi korkeakoulut käynnistävät valmistelun, jonka tavoitteena on syventää yhteistyötä talous- ja henkilöstöhallinnon osalta. Tukipalveluita koskevat muutokset toteutetaan ensi vuoden alusta lukien.
Rovaniemellä Lapin yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu keskittävät kansainvälisten asioiden palvelut yhteiseen palvelupisteeseen. Kansainvälisten asioiden palvelupisteen muodostavat yliopiston ja ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden hallinto ja kansainvälisten opiskelijoiden opiskelupalvelut sekä Finnbarents -yksikkö. Lisäksi kaikki kolme korkeakoulua syventävät yhteistyötä mm. keskittämällä kansainvälisen markkinointiviestinnän ja rekrytoinnin, opiskelijoiden urapalvelut, vieraskielisten koulutusohjelmien markkinoinnin sekä kansainvälisten palveluiden hanketoiminnan sopimukset.
Korkeakoulujen kirjastoista muodostetaan sopimuspohjainen Lapin korkeakoulukirjasto -yksikkö vuoden 2010 alusta lähtien. Kirjasto- ja tietopalvelut tarjotaan hajautetusti korkeakoulukampuksilla.
Hankehallinnoinnin tukipalvelut keskittyvät Rovaniemellä yhteiseen yksikköön, johon sijoittuvat Lapin yliopiston, Rovaniemen ammattikorkeakoulun ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän alueellista projektihallintaa ja hankehallinnointia hoitavat henkilöt. Lisäksi kaikki kolme korkeakoulua siirtyvät käyttämään samaa hankehallinnointiin liittyvää tietojärjestelmää ja laativat yhtenäisen hanketoiminnan arviointijärjestelmän. Meri-Lappi Instituutin tutkimus-, kehittämis- ja aluekehitystoiminta siirtyy osaksi Kemi-Tornion ammattikorkeakoulua. Lapin yliopisto selvittää mahdollisuuden hyödyntää ammattikorkeakoulujen yhteisiä sopimusjuristipalveluita.
Kielenopetuksen ja kielipalveluiden osalta korkeakoulut laativat yhteisen kielistrategian sekä tuottavat yhteisiä kielten verkko-opetuskursseja, kehittävät kielitaidon testausta, tarjoavat yhteisiä käännöspalveluita ja järjestävät yhteisiä suomenkielen opintoja ulkomaalaisille.
Yrittäjyys ja innovaatiotoiminnan osalta korkeakoulut jatkavat yhteisen innovaatio-ohjelman valmistelua, joka keskittyy elämysten ja matkailun, hyvinvoinnin, luonnonvarojen, teollisuuden sekä osaamisen ja yrittäjyyden edistämiseen Lapissa. Innovaatio-ohjelman on määrä valmistua maaliskuun loppuun mennessä.
Avoimen korkeakouluopetuksen yhteistyö jatkuu Lapin maakuntakorkeakoulun puitteissa ja ensi vuoden alusta lähtien Lapin korkeakoulut ja Lapin kesäyliopisto muodostavat yhteisen Lapin avoin korkeakouluopetus -yksikön osaksi maakuntakorkeakoulua. Avoimen opetuksen asiakaspalvelu keskitetään kahteen palvelupisteeseen, Rovaniemelle ja Kemi-Tornion alueelle.