• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2006
6.9.2006

Lapin maaseudun yrittäjät asennoituvat tulevaisuuteensa luottavaisesti

Vuoden 2006 Lapin maaseudun pienyritysbarometrin mukaan yritysten nykytilanne on kohtuullisen hyvä, mutta maaseutuyrityksillä on edessään monia ongelmia.

Barometrin osoittamat ongelmat eivät uhkaa maaseutuyritysten olemassaoloa, mutta vaikeuttavat yritystoimintaa ja maaseutuyrittäjyyttä yleisesti. Ongelmien ehkäisy vaatii aktiivisuutta yrittäjiltä ja etenkin aluekehitysorganisaatiolta, koska yrittäjien arvosana aluekehitysorganisaatiosta ei ollut kovin hyvä. Lapin alueellisen vaihtelevuuden vuoksi jokaisen aluekehitysorganisaation ja -toimijan tulisi huomioida mahdollisimman hyvin myös paikalliset yrittäjät sekä heidän olosuhteensa, odotuksensa ja tarpeensa.

Yrittäjät ikääntyvät, joten ikärakenteen nuorentaminen varmistaisi yritystoiminnan jatkumisen ikäpoistumasta huolimatta. Maaseudun yrittäjistä vain noin viidennes on naisia. Naisyrittäjyyden tukeminen estäisi toimialojen yksipuolistumisen.

Yrittäjien koulutustasokaan ei ole kovin korkea. Käytännössä yrittäjien koulutustarpeet kohdistuvat eniten verotusta ja lainsäädäntöä koskevaan sekä atk-taitoja kehittävään koulutukseen. Koulutuksen järjestämisessä Lapin korkeakoulujen panos voisi olla merkittävä.

Yrittämisen kannattavuuden tukeminen vahvistaisi ja kehittäisi Lapin maaseudun yritystoimintaa, koska yrittäjät hankkivat tuloistaan noin 60 prosenttia yrityksellään. Kun yrittäjä joutuu tukemaan toimeentuloaan esimerkiksi palkkatyöllä, tarkoittaa se yritykselle tarpeellisten resurssien virtaamista pois yritystoiminnasta.

Yrittäjät arvioivat kotiseutunsa palvelut ja viihtyisyyden tyydyttäväksi. Palveluiden ja viihtyisyyden turvaaminen onkin yhteinen tavoite sekä yrittäjille että aluekehittäjille.

Lapin maaseudun yritysbarometri tehdään vuosittain Lapin yliopiston alueellisten tutkimuspalveluiden ja Lapin TE-keskuksen maaseutuosaston yhteistyönä. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan unionilta.

Barometriraportti löytyy Lapin yliopiston alueellisten tutkimuspalveluiden kotisivuilta osoitteesta: http://www.ulapland.fi/?deptid=21160

Lisätietoja:
Mika Rantaharju
Puhelin 040 728 6494

LaY/Viestintä/OT

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK