Lapin yliopiston opettajankoulutus juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Rovaniemelle perustettiin 1975 Oulun yliopiston alaisuuteen väliaikainen opettajankoulutuslaitos, joka jatkoi lakkautettujen Tornion ja Kemijärven opettajaseminaarien työtä.
Toiminta Rovaniemellä lähti käyntiin aluksi Lappia-talolta, nykyisistä Lapin radion toimitiloista. Muutaman vuoden kuluttua 1970-luvun loppupuolella toiminta siirtyi linja-autoaseman yläkertaan entisen matkustajakoti Aslakin tiloihin. Lisää tilaa saatiin myös Pienteollisuustalolta.
Ensimmäisenä toimintavuonna 1975 opettajankoulutusohjelmaan valittiin 48 opiskelijaa, joista naisia oli 32 ja miehiä 16. Opiskelijat olivat pääsääntöisesti kotoisin Oulun ja Lapin lääneistä. Henkilökuntaan kuului tuolloin 4 henkilöä: esimies, kasvatusaineiden lehtori, musiikin lehtori sekä toimistosihteeri. Tuntiopettajia sekä sivutoimisia tuntiopettajia oli noin 65.
Lapin yliopistosta valmistunut 1 500 luokanopettajaa
Vuonna 1979 opettajankoulutuslaitos irtaantui Oulun yliopistosta ja muuttui osaksi perustettavaa Lapin korkeakoulua ja kasvatustieteiden osastoa. Harjoittelukoulua ei Lapin korkeakoululla tuolloin ollut, vaan opiskelijat suorittivat opetus- ja kenttäharjoittelunsa kaupungin koululaitoksissa sekä Rovaniemen maalaiskunnan kouluissa.
Lapin korkeakoulun nimi muuttui 1.1.1991 Lapin yliopistoksi ja opettajankoulutuksesta tuli keskeinen osa kasvatustieteiden tiedekuntaa. Kasvatustieteiden tiedekunnan harjoittelukoulu toimi vuodesta 1981 Ounaskosken koululla ja siirtyi vuonna 2000 keskustan ala-asteen tiloihin.
Lapin yliopiston opettajankoulutuksesta on valmistunut sen historian aikana noin 1 500 luokanopettajaa. Nykyisin luokanopettajankoulutukseen valitaan vuosittain 64 henkilöä, jotka suorittavat noin viidessä vuodessa kasvatustieteen maisterin tutkinnon. Kasvatustieteiden tiedekunnan koulutusohjelmien tarjonta on vuosien saatossa monipuolistunut, opiskelijamäärä moninkertaistunut ja myös henkilökunnan määrä on kasvanut. Vakituista henkilökuntaa kasvatustieteiden tiedekunnassa on yhteensä 74 henkilöä.
Juhlavuoden tapahtumia
Juhlavuoden valmistelut tiedekunnassa on aloitettu dekaani, professori Kaarina Määtän johdolla. Juhlavuosi huipentuu lauantaina 24.9.2005 pidettävään juhlaseminaariin yliopiston Fellman-salissa sekä juhlaillalliseen hotelli Pohjanhovissa. Seminaarin teemana on Opettajankoulutuksen monet kasvot tänään. Luennoitsijoina toimivat Lapin yliopiston opettajankouluttajat valottaen uusimpia opetusta ja oppimista koskevia näkemyksiään. Kaarina Määttä toivoo, että seminaari kokoaa yhteen Lapin yliopistosta valmistuneet opettajat, jotka samalla saavat tuoretta tietoa opetustyöhönsä ja voivat saada seminaarin osaksi VESO-koulutusta.
Juhlaillallinen on muistelusten ilta. Yhdessäoloa siivitetään puheenvuoroilla, joissa opettajankoulutuksesta valmistuneet tai opettajankouluttajina toimineet henkilöt esittävät muistojaan kuluneiden vuosikymmenten taipaleelta.
- Ohjelmaa rakennetaan koko ajan, ja siitä kerrotaan tarkemmin myöhemmin. Paljon kiinnostavaa ja innostavaa on luvassa. Opettajankoulutuksen vuosikymmenien mittainen kehittämistyö näkyy ohjelmassa monin tavoin, Kaarina Määttä lupaa.
Lisäksi tiedekunta juhlistaa 30-vuotista taivaltaan julkaisemalla juhlakirjan, jonka toimituskunnan puheenjohtajana on professori Kyösti Kurtakko.
Juhlatoimikunnan sihteerinä on Maarit Vesa, joka vastaa juhlaseminaarin ja -illallisen käytännön järjestelyistä, sähköposti mvesa@ulapland.fi.
Lisätietoja:
Dekaani Kaarina Määttä, Kasvatustieteiden tiedekunta
Puhelin 016-341 2423 tai 0400-696480
LaY/Viestintä/OT