Uutiset 2006

Lapin yliopisto aloittaa yhteistyön Kiinaan

3.5.2006

Lapin yliopiston ja pekingiläisen Renmin yliopiston välille perustetaan verkosto, jonka avulla pyritään lisäämään akateemista vuorovaikutusta yliopistojen kesken.

Lapin yliopisto ja Renmin yliopisto allekirjoittivat keskiviikkona 3.5.2006 aiesopimuksen yliopistojen välisestä, monitieteisestä opetus- ja tutkimusyhteistyöstä. Yhteistyön kautta pyritään lisäämään suomalaisten Kiina-tietoutta sekä kiinalaisten Suomi- ja Eurooppa-tietoutta.

Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula kertoo, että yliopistot ovat neuvotelleet viime vuoden kesäkuusta alkaen yhteistyön aloittamisesta.
 

– Pääasiallisesti virtuaalisesti toimiva verkosto keskittyy oikeustieteen, kansainvälisten suhteiden, valtio-opin, kauppatieteiden, matkailun sekä taiteen ja muotoilun aloille. Se tähtää tietämyksen lisäämiseen Kiinan yhteiskunnasta, kulttuurista, taloudesta ja oikeusjärjestelmästä, Riepula sanoo.

Yhteistyön väylänä ovat yliopistoihin piakkoin perustettavat koordinointiryhmät, joihin kootaan samoista aiheista kiinnostuneita asiantuntijoita ja tutkijoita. Yhteistyötä tehdään mm. asiantuntija-, tutkija-, opettaja- ja opiskelijavaihdon sekä yhteisten tutkimushankkeiden kautta. Tulevaisuudessa yliopistot pyrkivät järjestämään myös yhteisiä kursseja, maisteriohjelmia sekä seminaareja.

Renmin yliopiston vararehtori Chen Yulu kertoo yliopistonsa panostavan kansainvälisyyteen, samoin kuin Lapin yliopisto.

– Vaikka sijaitsemmekin kaukana toisistamme, on meillä paljon yhteistä tieteenaloissa ja kansainvälisyyden painotuksissa. Uskon opetus- ja tutkimusyhteistyön Lapin yliopiston kanssa olevan hedelmällistä, sillä se on nuoresta iästään huolimatta kehittynyt voimakkaasti.

Rehtori Riepula arvioi, että meneillään olevassa kansallisessa ja kansainvälisessä globalisaatiokehityksessä verkosto voi saada merkittävän roolin Kiinan ja Suomen välisessä tieteen, kulttuurin ja elinkeinoelämän edistämisessä.

– Yhteistyön tavoitteena on mm. tuottaa tutkimustietoa, jonka avulla voidaan ymmärtää, tulkita ja ennakoida ns. Kiina-ilmiötä suhteessa Suomeen ja Euroopan unioniin. Tutkimusta tehdään tulevaisuudessa mm. Kiinan uudistumispolitiikasta, talous- ja yhteiskuntasuhteista, Kiinan asemasta maailmantaloudessa ja kansainvälisessä oikeusyhteisössä sekä suomalaisen ja kiinalaisen tieteellisen ja taloudellisen yhteistoiminnan edistämisestä, Riepula mainitsee.



Lisätietoja:

Rehtori Esko Riepula, puh. (016) 341 2210, 0400 695 417, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Kansainvälisten asiain päällikkö Harri Malinen, puh. (016) 341 2208, 040 572 0778, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Teksti: LaY/Viestintä/Sari Väyrynen
Kuvat: LaY/Viestintä/Niina Huuskonen