Kasvatustieteiden tiedekunnan täydennyskoulutusyksikön kahdessa koulutushankkeessa kehitetään aineopetuksen taitoja ja kouluhyvinvoinnin tukemista.
Koulutuspäällikkö Janette Tolppi-Raittimo kertoo, että ensimmäisessä hankkeessa paneudutaan opettajien aine- ja aihekohtaisiin taitoihin.
– Järjestämme täydennyskoulutusta vieraiden kielten, äidinkielen ja kirjallisuuden, matematiikan, fysiikan ja kemian, teknisen työn, kuvataiteen ja musiikin opettamisesta. Koulutustarvekartoituksissa on tullut ilmi, että näiden aineiden opetukseen koetaan tarvittavan tukea. Aineenhallintaan liittyvien koulutusten lisäksi järjestämme tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä tukevan kurssin sekä kurssin yhdysluokkaopetuksesta ja pienistä kouluista oppimisympäristönä, Tolppi-Raittimo sanoo.
Koulutuksissa pyritään antamaan opettajille uusia eväitä omaan opetukseen, opetusmenetelmien monipuolistamiseen sekä eri oppiaineiden yhteistyön vahvistamiseen.
– Koulutuksissa keskitytään osallistujien luovuuteen, ongelmanratkaisutaitoihin sekä taitoihin kytkeä opetus ympäröivään yhteiskuntaan ja ajan ilmiöihin. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa opettajien kykyä huomioida oppilaiden erilaiset oppimistavat ja tuen tarpeet, jotta he pystyisivät tunnistamaan entistä varhaisemmassa vaiheessa oppilaita, joilla on oppimis- ja sopeutumisvaikeuksia, sekä tukemaan heitä koulunkäynnissä.
Toisessa hankkeessa edistetään kouluhyvinvointia.
– Koulutuksissa osallistujat tutustuvat erilaisiin keinoihin kohdata, ratkaista ja ennaltaehkäistä koulun ongelmatilanteita, kuten kiusaamista, syrjäytymistä, haastavia vuorovaikutustilanteita sekä oppilaan aggressiivista käytöstä. Koulutuksissa käsitellään aggressiivisuutta, seksuaalista kasvua, lasten levottomuutta, nuorison kasvun kipupisteitä, syrjäytymistä aiheuttavia tekijöitä ja syrjäytymisen ehkäisemistä, lukivaikeuksien varhaista tunnistamista ja tukemista, monikulttuurisuuden haasteita, opettajan ja työyhteisön hyvinvointia sekä moninaisuuden kohtaamista yläkoulussa. Ajankohtaisena teemana käsitellään myös lasten ja nuorten netin käyttöä, sen hyötyjä, haittoja, mahdollisuuksia ja lähtökohtia, Tolppi-Raittimo kertoo.
Vuosina 2008–2010 toteutettavat koulutukset on suunnattu Lapin läänin opetustoimen henkilöstölle, ja ne toteutetaan pääosin lähiopetuksena. Osaan koulutuksista on mahdollista osallistua etänä. Koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Peruskoulussa ja lukiossa opetettavat aine- ja aihekokonaisuudet ja opetuksen kehittäminen - ja Kouluhyvinvoinnin edistäminen -hankkeita rahoittaa Opetushallitus.
Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Janette Tolppi-Raittimo, p. (016) 341 2453, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Koulutussihteeri Tarja Tuisku, p. (016) 341 2417, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
www.ulapland.fi/ktk/taydennyskoulutus > Alkavat koulutukset
LaY/Viestintä/SV