Uutiset 2011

Lapin yliopisto kiinnostaa kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita

21.6.2011

CIMOn tuoreen tilaston mukaan Lapin yliopisto on kasvattanut edelleen suosiotaan kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.

Lapin yliopisto vastaanotti vuonna 2010 Suomessa eniten kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita suhteessa aloittaviin uusiin opiskelijoihin. Kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden määrä suhteessa aloittaviin uusiin opiskelijoihin nousi Lapin yliopistossa viime vuonna 34,7 prosenttiin. Lapin yliopistossa oli viime vuonna yhteensä 221 vaihto-opiskelijaa (yli 3 kk) ja yliopistossa aloitti opintonsa 637 uutta opiskelijaa. Ensi syksynä Lapin yliopistossa aloittaa 130 uutta vaihto-opiskelijaa ja 58 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa.

Lapin yliopiston kansainvälisten asiain päällikkö Outi Snellman ja kansainvälisten asiain suunnittelija Jaana Severidt kertovat, että opiskelijoilta saadun palautteen perusteella kansainvälisiä opiskelijoita kiinnostavat erityisesti Lapin yliopiston pohjoiseen sijaintiin liittyvä profiili ja siihen perustuva kansainvälinen opetustarjonta.

– Lisäksi myönteistä palautetta opiskelijoilta ovat saaneet yliopistomme vakiintuneet kansainväliset opiskelijapalvelut kuten esimerkiksi tuutorointi, orientaatio ja ystäväperhetoiminta. Yliopistoamme pidetään pienenä, hyvämaineisena sekä kansainvälisenä kampuksena, jonka viesti kulkee vaihto-opiskelijoiden mukana kotiyliopistoon, Snellman ja Severidt sanovat.

Vaihtoon lähtevien opiskelijoin suhteen Lapin yliopisto sijoittui keskitasolle. Lapin yliopistosta kansainvälisen vaihtoon lähteneiden suhde suhteessa uusiin aloittaviin opiskelijoihin on 24 prosenttia. Etelä-Suomen yliopistoissa opiskelevat nuoret lähtevät ulkomaille hanakammin kuin muualla Suomessa opiskelevat. Vähäisintä vaihtoon lähtö on Itä-Suomen yliopistoissa. Lapin yliopistosta lähti vuonna 2010 vaihto-opiskelijaksi ja harjoittelijaksi 153 opiskelijaa (yli 3kk).

Vuonna 2010 Suomesta lähti vaihtoon 10 123 opiskelijaa, mikä on yli 700 enemmän kuin vuotta aiemmin. Naiset lähtevät ulkomaille miehiä innokkaammin. Viime vuonna yli puolet ulkomaille lähteneistä oli naisia. Aktiivisimmin ulkomaille lähdetään oikeus- ja kauppatieteiden aloilta, vähiten liikkuvat terveys- ja lääketieteitten sekä teologian ja kasvatustieteen opiskelijat.

EU-ohjelmat ovat keskeisessä asemassa liikkuvuuden rahoituksessa ja järjestelyissä. Lähes puolet Suomesta lähteneistä ja 75 prosenttia tänne tulleista opiskelijoista liikkuu EU:n Erasmus-ohjelman turvin. Liikkuvuus on edelleen hyvin Eurooppa-keskeistä. Suomeen tulijoista 84 prosenttia tulee Euroopasta.

Lisätietoja:
Outi Snellman
040 501 0209 3000
Jaana Severidt
040 772 6510

LaY/Viestintä/OT