• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2006
3.10.2006

Lapin yliopisto mukaan Suomen Akatemian Kestävät tuotteet ja tuotanto -tutkimusohjelmaan

Suomen Akatemia on myöntänyt rahoituksen Lapin yliopiston, Kuopion yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston monitieteiselle hankkeelle (SuMac), joka kuuluu Kestävä tuotanto ja tuotteet -tutkimusohjelmaan.

Kestävien ja innovatiivisten materiaalien High Tech sovellukset (SuMac) -hankkeen tutkimuksellisena tavoitteena on tarkastella ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä high tech -materiaaleja, teollisten tuotantoprosessien ergonomiaa ja tuotemuotoilua suhteessa toisiinsa ja matkalla kohti teollista ekologiaa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa tieteellistä osaamista tuotteiden elinkaariajattelun kehittämiseksi ja soveltamiseksi. Keskeistä on kestävän kehityksen periaatteiden huomioon ottaminen jo suunnitteluvaiheessa.

Monitieteisen hankkeen lähtökohtana on tuoda materiaaliteknologia (kemia), ergonomia ja muotoilun tutkimus lähemmäksi toisiaan jo tuotekehitysprosessin alussa. Lapin yliopiston muotoilun tutkimus keskittyy strategiseen suunnitteluun ja ympäristöllisesti kestäviin brändeihin erityisesti urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Muotoilun tutkimuksen professori Minna Uotila toimii hankkeen koordinaattorina.

SuMac-hankkeen vastuulliset johtajat ovat professori Minna Uotila Lapin yliopistosta, professori Veikko Louhevaara Kuopion yliopistosta ja dosentti Eija Nieminen Tampereen teknillisestä yliopistosta. Tutkimusryhmään kuuluvat lisäksi Maxin Narbrough ja Piia Rytilahti Lapin yliopistosta, Jaana Holopainen ja Siru Turunen Kuopion yliopistosta sekä Päivi Talvenmaa Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Suomen akatemia myönsi rahoitusta tutkimuskonsortiolle seuraavasti: Tampereen teknillinen yliopisto 180 600 euroa, Lapin yliopisto 191 120 euroa ja Kuopion yliopisto 160 000 euroa. Tutkimus ajoittuu vuosille 2007–2010.

Lisätietoja:
Professori Minna Uotila
Puhelin 040 556 2893

LaY/Viestintä/OT

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK