Lapin yliopisto ryhtyy vetämään Pohjoismaiden arktisten tutkimusyliopistojen yhteistyötä. Yliopistojen rehtorit ja opiskelijoiden edustaja vahvistivat 5.3.2021 viiden Arctic Five -yliopiston sihteeristön ja samalla vetovastuun siirtymisen Lapin yliopistoon vuosille 2021–2022.
Arctic Five -yhteistyö alkoi vuonna 2016 neljän arktisen tutkimusyliopiston johdon allekirjoitettua Rovaniemellä yhteisen Joint Arctic Agenda -julistuksen. Allekirjoittajina olivat Lapin yliopisto, Norjan arktinen yliopisto (UiT), Oulun yliopisto ja Luulajan teknillinen yliopisto (LTU). Vuonna 2017 verkoston viidenneksi jäseneksi liittyi Uumajan yliopisto (UMU).
Arctic Five yhdistää jäsenyliopistojensa tutkimus- ja koulutusyhteistyötä laajasti ja pyrkii luomaan parempia mahdollisuuksia tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille laadukkaiden toimintojen toteuttamiseen pohjoisissa yliopistoissa. Jäsenyliopistoissa opiskelee yli 90 000 opiskelijaa ja työskentelee yli 10 000 tutkijaa ja opettajaa.
– Arctic Five -toiminta ja -mahdollisuudet ovat merkittäviä koko Pohjois-Euroopan alueelle. Pyrimme Lapin yliopistossa koordinaatiokaudellamme hoitamaan velvoitteet siten, että voimme onnistumisten kautta ojentaa vetovastuun aikanaan eteenpäin. Selvää on, että yliopistojen yhteiset suunnitelmat kaipaavat konkretiaa ja tavoitteellista jalkautusta jokaisen kohdalla. Verkostossamme on jo tutkimusnäyttöjä niin julkaisuina kuin hankkeina, toteaa Lapin yliopiston rehtori
Antti Syväjärvi.
Arctic Five on merkittävä osaajien ja tiedon tuottaja sekä osaamisen uudistaja pohjoisilla alueilla. Yhtenä tavoitteena on edistää arktisen alueen tiedontuotantoa ja sen merkitystä paikallisessa, alueellisessa ja EU-tason päätöksenteossa. Lisäksi Arctic Five on pyrkinyt vaikuttamaan EU:n arktiseen politiikkaan sekä rahoitusohjelmiin, kuten tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan (Horizon Europe) ja pohjoiset rajat ylittäviin ohjelmiin (Interreg Aurora). Arctic Five -verkoston rehtorit ja avaintoimijat ovat myös toteuttaneet yhdessä edunvalvontaa ja mielipidevaikuttamista Brysselissä sekä suoraan että alueen kolmen EU-toimiston avulla.
Lisätietoja:
Osmo Rätti
Tutkimusvararehtori
Lapin yliopisto
osmo.ratti(at)ulapland.fi
Harri Malinen
Erityisasiantuntija
Lapin yliopisto
harri.malinen(at)ulapland.fi
Arctic Five -verkkosivut