Lapin yliopistolla huikea suosio
5.4.2012
Lapin yliopistoon jätettiin 4701 hakemusta yliopistojen yhteishaussa. Hakemusten määrä kasvoi viidellä ja puolella sadalla viime vuoteen verrattuna.
Rehtori Mauri Ylä-Kotolan mukaan yksi selittävä tekijä Lapin yliopistoon lähetettyjen hakemusten määrän lisääntymiseen on se, että Lapin yliopisto ja Rovaniemi todettiin Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön tutkimuksessa Suomen parhaaksi paikaksi opiskella ja vastaava tulos saavutettiin myös kansainvälisten opiskelijoiden barometrissa.
Vararehtori Kaarina Määttä pitää hakemustan määrän kasvua osoituksena siitä, että Lapin yliopisto tunnustetaan hakijoiden keskuudessa laadukkaana ja houkutteleva yliopistona, joka kykenee tarjoamaan joustavat, opiskelijaystävälliset opinto-olosuhteet.
– Lapin yliopiston pienuus on myös sen vahvuus: opiskelupolut voidaan rakentaa joustavasti, vuorovaikutus opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä on välitöntä ja koulutustarjonta kiinnostava, toteaa Kaarina Määttä.
Lapin yliopistoon lähetetyistä hakemuksista suuri osa eli 58,3 prosenttia tuli Pohjois-Suomen (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) ulkopuolelta. Kolmen viime vuoden aikana Pohjois-Suomen ulkopuolelta tulevien hakemusten määrä on tasaisesti kasvanut ja Pohjois-Suomesta tulevien hakemustan määrä on vastaavasti hieman laskenut vuosittain.
Eniten hakemusten määrä kasvoi yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Tiedekuntaan jätettiin 1600 hakemusta eli lähes neljäsataa enemmän kuin viime vuonna. Tiedekunnan oppiaineista eniten suosiotaan kasvattivat sosiaalityö ja soveltava psykologia.
Toiseksi eniten hakijamääräänsä kasvatti oikeustieteet, jonne jätettiin 877 hakemusta, puolen toista sataa enemmän kuin viime vuonna. Viidessä vuodessa tiedekunnan hakijamäärä on kaksinkertaistunut.
Kolmanneksi eniten suosiotaan kasvatti taiteiden tiedekunta, jonne jätettiin 792 hakemusta, yli sata enemmän kuin viime vuonna. Eniten suosiotaan kasvattivat kuvataidekasvatus ja graafinen suunnittelu.
Kasvatustieteiden tiedekuntaan jätettiin 1432 hakemusta. Hakemusten määrä luokanopettajankoulutukseen kasvoi kuudellakymmenellä. Kasvatusalan koulutus oli uutena hakukohteena mukana haussa ensimmäistä kertaa. Kasvatusalan koulutukseen tuli 500 hakemusta.
Hakijamäärät tiedekunnittain
Kasvatustieteiden tiedekuntaan jätettiin 1432 hakemusta. Hakijat oppialoittain (aloituspaikat suluissa): kasvatusalan koulutus 500 (60), luokanopettajankoulutus 932 (64).
Oikeustieteiden tiedekuntaan jätettiin 877 hakemusta. Tiedekunnassa on 123–140 aloituspaikkaa.
Taiteiden tiedekuntaan jätettiin 792 hakemusta. Hakijat oppialoittain (aloituspaikat suluissa): audiovisuaalinen mediakulttuuri 125 (18), graafinen suunnittelu 191 (15), kuvataidekasvatus 236 (26), sisustus- ja tekstiilimuotoilu 88 (10), teollinen muotoilu 74 (18), vaatetussuunnittelu 78 (10).
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan jätettiin 1600 hakemusta. Hakijat oppialoittain (aloituspaikat suluissa): hallintotiede 296 (18), politiikkatieteet 209 (20), sosiaalityö 354 (63), sosiologia 115 (15), soveltava psykologia 255 (12), johtaminen 199 (15), matkailututkimus 178 (25).
Myös kansainvälisiin maisteriopintoihin runsaasti hakijoita
Ensi syksynä Lapin yliopistossa alkaviin kansainvälisiin maisteriohjelmiin tuli hakemuksia 211 hakijalta 39:stä eri maasta.
Lapin yliopisto on ollut jo kauan yksi suosituimmista opiskelijavaihdon kohteista Suomessa. Nyt ulkomaalaisten opiskelijoiden kiinnostus on kasvanut myös yliopiston maisteriohjelmiin.
Helmikuussa päättyneessä haussa oli avoinna maisteriopintoja yhdeksältä alalta. Hakemuksia tuli yhteensä 211 hakijalta ympäri maailmaa, muun muassa Australiasta, Japanista, Kolumbiasta, Jamaikalta, Kiinasta ja Yhdysvalloista sekä useista Euroopan ja Afrikan maista. Hakijoiden määrä kasvoi lähes 14 prosenttia edellisestä vuodesta.
Eniten hakijoita keräsivät globaalin biopolitiikan maisteriohjelma sekä matkailututkimusta ja audiovisuaalista mediakulttuuria yhdistävä Emacim-ohjelma, jotka molemmat ovat ainutlaatuisia Euroopassa. Emacim-ohjelmaan oli 61 ja globaalin biopolitiikan ohjelmaan 54 hakijaa.
Lisätietoja:
Vararehtori Kaarina Määttä
Puhelin 0400 696 480