Yliopistoyhteisö
Uutinen, kuvituskuva 2

Lapin yliopistolle laatuleima – vahvuuksina yhteisöllinen toimintakulttuuri, digipedagogiikka ja sidosryhmäyhteistyö

17.2.2022

Kansallinen arviointikeskus (Karvi) suoritti Lapin yliopiston laatujärjestelmän auditoinnin 2.–3.12.2021. Lapin yliopistolle on myönnetty Korkeakoulujen arviointijaoston päätöksen mukaisesti 16.2.2022 laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta.

Laatujärjestelmä ja strategia kulkevat samaan suuntaan

Auditoinnin tuloksena todetaan, että Lapin yliopiston strategia ja sen toimeenpanosuunnitelma muodostavat selkeän ja johdonmukaisen perustan laatujärjestelmälle. Tieteellinen ja taiteellinen toiminta ovat vaikuttavaa kolmella strategisella painopistealueella. Osallistava strategian laatimisen prosessi ja yhdessä tehty laatutyö näkyvät myönteisellä tavalla yliopiston avoimessa laatukulttuurissa. Myös Lapin yliopiston johtamisjärjestelmän uudistaminen saa tukea arvioinnista. LUC-palveluiden rakentaminen ja palveluiden laadunhallinnan yhtenäistäminen saivat myönteistä huomiota.

– Niin johtamisjärjestelmän uudistaminen kuin LUC-palveluiden kehittäminen rakentavat ja tukevat yhteisöllistä toimintakulttuuria sekä yhtenäisempiä toimintaperiaatteita eri toiminta-alueilla, rehtori Antti Syväjärvi kuvailee.

– Arvio antaa loistavan pohjan jatkaa laadunhallinnan kehittämistä ja systematisoimista yhteistyössä, laadunvarmistuksesta vastaava koulutusvararehtori Satu Uusiautti toteaa.

Lapin yliopiston vahvuutena pidettiinkin yhteisöllistä ja kokeilevaa toimintakulttuuria, jossa etenkin opiskelijoiden ja opettajien välillä on tiivistä vuorovaikutusta. Vahva opiskelijakeskeisyys ja osallistavuus näkyivät myös keskeisesti yliopiston toiminnassa ja kehittämisessä. Tiedekuntarajat ylittävä opetus- ja tutkimushenkilöstön yhteistyö sekä opiskelijoiden monipuolinen osallistuminen yliopiston eri toiminnan tasoilla saivat auditointiraportissa paljon kiitosta.

– Yhteisöllisyys onkin monissa selvityksissä noussut yliopistomme erityispiirteeksi, mutta pandemian aikaiset kokemukset myös osoittavat siihen panostamisen tarpeen entisestään, Syväjärvi vahvistaa.

Tiedettä, taidetta ja koulutusta yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa

Lapin yliopisto on ollut edelläkävijä etäopetuksen ja -oppimisen kehittämisessä jo pitkään tarjoten laadukasta oppimista sijainnista riippumatta. Yliopisto on reagoinut hyvin myös koronatilanteessa etäopetuksen haasteisiin ja tarjonnut runsaasti tukea henkilöstölle digitaalisen opetuksen kehittämiseen. Tarjonta on ollut sisällöllisesti relevanttia ja oikea-aikaista auditointiryhmän arvion mukaan.

Myös tieteellinen toiminta arvioitiin laadukkaaksi. Hyvä tieteellinen käytäntö on selkeä osa yliopiston tutkimuksen laatujärjestelmää. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on systemaattista ja hyvin organisoitua, ja niitä tukevat palvelut toimivat erinomaisesti. Lapin yliopisto edistää avointa tiedettä monipuolisesti.
Auditointiraportissa korostetaan, että Lapin yliopisto on merkityksellinen toimija alueella. Yhteistyötä tehdään sidosryhmien kanssa innokkaasti ja joustavasti.

– Yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja vaikuttavuus on selkeä osa Lapin yliopiston toimintaa, josta näkyvimpinä esimerkkeinä ovat kansainväliset arktiset verkostomme sekä tiivis alueellinen yhteistyö, arvioi Syväjärvi.

Auditoinnin vapaavalintaisena arviointikohteena oli hanke- ja tutkimusyhteistyön nivominen kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmaan. Arvioinnissa kuvataidekasvatuksen koulutusta pidettiin kruununjalokivenä, jossa yhdistyy erinomaisesti taiteellinen toiminta opettajuuteen ja tutkimuksen tekemiseen.

Tulosten käsittely ja hyödyntäminen

Auditointituloksia hyödynnetään yliopiston toimintojen ja palveluiden kehittämisessä. Keskeisistä kehittämissuosituksista mainittakoon ulkoisen ja sisäisen viestinnän tehostaminen ja monipuolistaminen sekä palautejärjestelmän systemaattisen kehittämisen, mihin auditoinnissa toteutettu vertaisoppimisen prosessikin antaa syötteitä.

– Auditointiryhmän palaute on kehittävää ja kannustavaa sekä antaa jo useille käynnissä oleville kehittämishankkeille vahvistuksen siitä, että olemme menossa oikeaan suuntaan, laatupäällikkö Hanna Marttiini summaa.

Auditointiprosessi itsessään kesti noin kaksi vuotta ja sitoi suuren joukon henkilökuntaa ja opiskelijoita työskentelyyn mukaan. Laatutyö jatkuu myös auditoinnin jälkeen ja koskee kaikkia.

– Laatua arvostetaan Lapin yliopistossa. Haluan osoittaa suuret kiitokset kaikille panoksestanne, Uusiautti kiittää.

Auditoinnin tuloksia tarkastellaan yliopistoyhteisön yhteisessä auditoinnin päätösseminaarissa 15.3. klo 1011.45. Tuloksia ovat avaamassa auditointiryhmän puheenjohtaja Tapio Määttä (Itä-Suomen yliopisto) ja auditoinnin projektipäällikkö, arviointiasiantuntija Mira Huusko (Karvi).

Lisätietoja:

Hanna Marttiini
laatupäällikkö
hanna.marttiini(at)ulapland.fi, 040 484 4277

Satu Uusiautti
koulutusvararehtori, laadunvarmistus
satu.uusiautti(at)ulapland.fi, 040 484 4150

Auditointiraportti on luettavissa Karvin auditointialustalla.
Karvin tiedote
Laadunhallinta Lapin yliopistossa