• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2004
1.6.2004

Lapin yliopiston kolmannen rakennusvaiheen työt alkavat

Lapin yliopiston kolmannen rakennusvaiheen eli taiteiden tiedekunnan uudisrakennustyöt alkavat heinäkuun alkuun mennessä. Uudisrakennus tulee yliopiston nykyisten tilojen itäpuolella sijaitsevalle tontille.

Senaatti-kiinteistöjen johtoryhmä ja Lapin yliopisto ovat hyväksyneet taiteiden tiedekunnan uudisrakennuksen luonnosvaiheen rakennuspiirustukset ja toteutussuunnitelmien laatiminen on käynnistetty. Uudisrakennuksen maankaivutyöt perustusten ja rungon rakentamiseksi alkavat heinäkuun alkuun mennessä. Uudisrakennuksen bruttoala on 14 582 m2 ja tilavuus 67 062 m3. Rakennuskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Rakennuksen on määrä olla valmis kesäkuussa 2006. Työmaa työllistää enimmillään runsaat sata rakennustyömiestä parin vuoden ajaksi.

Uudisrakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Juhani Katainen. Tilojen suunnittelussa on kuultu tilojen tulevia käyttäjiä, joten tilojen sijoittelu sekä keskinäiset yhteydet vastaavat käyttäjien tavoitteita. Uudisrakennus kuvassa oikealla.  

Rakennuksen huonetilaohjelma perustuu käyttäjiltä saatuihin tilatoiveisiin. Käyttäjien toiveissa korostetaan mm. opetuksen lähtökohtien huomioimista, tilojen joustavuutta, monikäyttöisyyttä ja muunneltavuutta, sekä keskusaulaa, jossa sijaitsevat taidekirjasto, näyttelytila ja ravintola/kahvio. Uudisrakennuksen nelikerroksinen sisäpihan ympärille keskitetty malli valittiin toteutettavaksi nimenomaan toiminnallisten, arkkitehtonisten ja teknistaloudellisten syiden perusteella.  

Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen tulee ravintola/kahvio, auditorio, monitoimitila, taidekirjasto, näyttelytilat sekä teollisen muotoilun, plastisen sommittelun ja mediatieteen tiloja. 

 

Uudisrakennuksen keskusaulan ensimmäiseen kerrokseen tulee mm. ravintola ja taidekirjasto. Luonnonvaloa keskusaulaan tulee kattoikkunan kautta. Keskusaulaa yhdistää yliopiston päärakennukseen lämmin yhdyskäytävä.

 
 
Rakennuksen toiseen kerrokseen tulee teollisen muotoilun ja mediatieteen opetus- ja työtiloja sekä oppimiskeskus. Kolmanteen kerrokseen tulee yliopiston tietohallintoyksikön, taiteiden tiedekunnan hallinnon sekä tekstiili- ja vaatetussuunnittelun yksikön tiloja. Neljänteen kerrokseen tulee taidekasvatuksen yksikön sekä taide- ja kulttuuriopintojen tiloja. Rakennuksen kellarikerrokseen tulee kasvatustieteiden tiedekunnan musiikin opetuksen ja tietohuoltoyksikön tiloja.

Taiteiden tiedekunnan uudisrakennus kuuluu Stakesin valtakunnalliseen Esteetön korkeakoulu -projektiin. Käytännössä tämä merkitsee esteettömyyden ja saavutettavuuden tavoitteiden huomioimista rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uudisrakennuksen rakennuttaa Senaatti-kiinteistöt. Käytännön rakennuttamistehtävistä vastaa Projektikonsultit Oulusta. Rakennuspiirustukset on tehnyt Arkkitehtitoimisto Juhani Katainen. Rakenteiden suunnittelusta vastaa Insinööritoimisto Pekka Heikkilä Oy, LVI-järjestelmien Insinööritoimisto Granlund, Kuopio Oy ja sähköjärjestelmien suunnittelusta vastaa Jaakko Pöyry / JP Talotekniikka.

Rakentaminen aiheuttaa muutoksia alueen liikennejärjestelyihin
 
Kesän kuluessa Riihipellonpuistoon tehdään pysäköintialue rakennustyömaan ajaksi. Senaatti-kiinteistöt on tehnyt sopimuksen Rovaniemen kaupungin kanssa Riihipellonpuiston vuokraamisesta Lapin yliopiston laajennustyömaan pysäköintialueeksi kahdeksi vuodeksi.

Riihipellonpuiston parkkialueelle rakennetaan Yliopistonkadulta kaksi uutta liittymää. Rakennusalueelle rakennetaan Yliopistonkadulta yksi uusi liittymä ja tie tontin itälaidalle, josta on kulku myös yliopiston taakse. Rakennusalueen kohdalla oleva vanha liittymä säilyy. Kulku yliopiston päärakennukseen tapahtuu E-siiven itäsivun oven kautta.

Lisätietoja:

Rehtori Esko Riepula
Puhelin 016 - 341 2211 tai 0400-690 709

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi
Kuvat: Arkktitehtitoimisto Juhani Katainen

 

 

 

 

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK