Uutiset 2019
Uutinen, kuvituskuva 2

Lapin yliopiston matkailun koulutus ja tutkimus esillä Pohjois-Euroopan suurimmilla matkamessuilla Helsingissä

15.1.2019

Lapin yliopiston tutkijat ovat mukana Helsingissä 17.-20.1.209 järjestettävillä Matka2019-messuilla esittelemässä ajankohtaista tutkimusta sekä matkailututkimuksen koulutusmahdollisuuksia. Matka2019-messut ovat Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma. Messut järjestetään vuosittain Helsingin Messukeskuksessa ja niillä on yhteensä yli 900 näytteilleasettajaa.

Lapin yliopiston matkailun koulutus esittäytyy Visit Rovaniemen messuosastolla. Esittelyssä ovat erityisesti englanninkieliset maisteriohjelmat, Tourism, Culture and International Management (TourCIM) ja Northern Tourism (NoTo) sekä viime kesänä ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun ja matkailuyritysten kanssa yhteistyössä toteutettu Christmas Experience Academy –kesäkoulu. Kesäkoulun johtaja, yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosell nostaa ylpeänä esille koulun poikkeuksellisen oppimisympäristön ja yritysyhteistyömuodot. Tiiviin yritysyhteistyön myötä osallistujat saavat jälleen ensi kesänä mahdollisuuden peilata matkailuliiketoiminnan teorian ja käytännön suhdetta.

Suomen matkailututkimuksen seura järjestää messuilla jo perinteeksi muodostuneen Tutkimuksella tulosta! –seminaarin. Seminaarissa seuran jäsenet esittelevät uusimpia tutkimustuloksiaan. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja, Suomen matkailututkimuksen seuran puheenjohtaja Antti Honkanen toteaa seminaarin olevan oiva foorumi tutkimuksen ja matkailualan toimijoiden vuoropuheluun. Lapin yliopistosta seminaarissa ovat mukana yliopistonlehtori Maria Hakkarainen, joka esittelee yhdessä VTT:n Olli Pihlajamaan kanssa Open Arctic MaaS –hankekokonaisuutta, jossa kehitetään avointa liikkumisen palvelualustaa digitaalisen hakupalvelun ja reittioppaan pohjaksi.

— Hankekokonaisuus on koonnut yhteen poikkeuksellisen laajan ja monialaisen verkoston sekä tehnyt näkyväksi yhteistyötarpeet nykyistä paremman liikkumisen palvelutason rakentamiseen niin paikallisille kuin matkailijoille, Hakkarainen kommentoi.

Yliopistonlehtorit José-Carlos García-Rosell ja Minni Haanpää sekä maisteriopiskelija Dominika Klos esittelevät tuloksia ”Eläimet ja vastuullinen matkailu”-hankkeessa tehdystä sosiaalisen median selvityksestä.

Ajankohtainen aihe "vastuullinen matkailu" puhuttaa myös Matkamessuilla. Lapin yliopiston matkailututkimuksen oppiaine on yksi perustajajäsenistä viime syksynä järjestäytyneessä Lapin vastuullisen matkailun verkostossa. Verkosto esittelee sata vastuullisuustekoa osana Matkatieto-seminaareja. Tekoja käsittelevässä paneelikeskustelussa ovat mukana toimitusjohtaja Niina Pietikäinen, toimitusjohtaja Miia Merkku, yrittäjä Artturi Kröger sekä projektipäällikkö Kristian Sievers. Paneelikeskustelun vetäjinä toimivat Minni Haanpää ja José-Carlos García-Rosell.

Lisätietoja:

José-Carlos García-Rosell, yliopistonlehtori, p. 040 484 4190, jgarcia@ulapland.fi

Minni Haanpää, yliopistonlehtori, p. 040 484 4192, minni.haanpaa@ulapland.fi

Maria Hakkarainen, yliopistonlehtori, p. 0404 4844 213, maria.hakkarainen@ulapland.fi