Yliopistoyhteisö
Lapin yliopiston päärakennus ilmasta kuvattuna, taustallaan Rovaniemen kaupungin siluetti. Kuva: Ville Rinne.
Lapin yliopiston pääkampus. Kuva: Ville Rinne.

Lapin yliopiston pääkampuksella ja harjoittelukoululla ryhdytään energiansäästötoimiin

12.10.2022

Lapin yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ovat yhdessä sitoutuneet sisälämpötilan laskemiseen yhdellä asteella energian säästämiseksi. Lisäksi yliopiston pääkampuksella ja harjoittelukoululla kiinnitetään huomiota muun muassa ilmanvaihtoon ja valaistukseen. Yliopistolaiset voivat myös omin toimin vaikuttaa energiankulutukseen.

Lapin yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ovat tänä syksynä sitoutuneet yhdessä kiinteistöjen sisälämpötilan laskemiseen yhdellä asteella niissä tiloissa, missä se on toiminnallisesti mahdollista. Työtiloissa huomioidaan suositukset riittävistä työskentelylämpötiloista.

– Isojen kiinteistöjen energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Kiinnitämme huomiota Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa näihin asioihin ja pyrimme optimoimaan energiankäyttöämme, kertoo kiinteistöpäällikkö Maiju Lassila Lapin yliopistosta.

Lapin yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt tekevät jatkuvaa seurantaa kiinteistöjen sähkön, lämmön ja veden kulutuksesta. Lisäksi kiinteistöihin tehdään säännönmukaisesti kuntotutkimuksia ja energiaselvityksiä. Kiinteistöissä toimivien ravintoloiden kanssa tarkkaillaan myös hävikkiruoan määrää ja pohditaan toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi.

Yliopistolainen, näin voit osallistua energiansäästöön

Suuressa osassa yliopiston käytävä-, aula- ja ruokalatiloja valaistusta ohjataan aikaohjelmilla sekä liiketunnistimilla. Pääsääntöisesti valot ovat päällä vain kampuksen aukioloaikoina. Muina aikoina liiketunnistimet ohjaavat valaistusta.

– Luentosaleissa, auditorioissa, pajoissa, työhuoneissa ja vessoissa ei ole useimmiten liiketunnistimia eikä valoautomatiikkaa, joten muistathan aina sammuttaa valot, jos olet tilan viimeinen käyttäjä, Lassila muistuttaa.

Valojen sammuttamisen lisäksi jokainen yliopiston työntekijä voi itse vaikuttaa yliopiston kiinteistöjen energiankulutukseen esimerkiksi sammuttamalla tietokoneen, kun ei käytä sitä, sekä säätämällä oman työhuoneen lämmitystä pienemmälle.

– Työhuoneissa voi itse säätää lämmön pienemmälle vesikiertoisten lämmityspattereiden termostaatista. Näin voimme säästää lämmitysenergiaa, varsinkin viikonloppuina tai kun et ole työhuoneessasi pidempään aikaan, Lassila kertoo.

Mukana Astetta alemmas -kampanjassa

Energiansäästötoimenpiteiden myötä Lapin yliopisto on yhdessä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa mukana Astetta alemmas -kampanjassa. Valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja kannustaa jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.

Lisätietoja:

Kiinteistöpäällikkö Maijua Lassila, Lapin yliopisto, p. 044 478 0271, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi