Uutiset 2021
Utsjoki_vaellus_pysty_web.jpg
Kuva: Ria Mattila.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatus ja Turun yliopiston astrobiologia yhteistyössä Utsjoen kesälukiossa

5.8.2021

Arktisen aikavaelluksen kesälukiossa kohtasivat paitsi luonnontieteet ja taideaineet myös alan huippututkijat ja taiteilijat. Tieteen ja taiteen yhdistäminen avasi uusia kokemuksellisia lähestymistapoja opetukseen sekä yhteistyönäkymiä yliopistojen välille.

Arktisen aikavaelluksen kesälukio toteutettiin Utsjoella 19.–30.7.2021 Ohcejoga Utsjoen Ursa ry:n, Aikavaellus ry:n, Turun yliopiston, Lapin yliopiston ja Kesälukioseuran yhteistyönä. Koko hankkeen johtajana ja Kesälukion rehtorina toimi Ohcejoga Utsjoen Ursa ry:n puheenjohtaja Juhani Harjunharja Utsjoelta.

Kesälukion taideosuudessa "Kohti aikaa ja sen taa" syvennyttiin saamelaiseen maailmankuvaan, tähtitaivaan mytologiaan ja mielen maisemiin kuvittaen ja maalaten. Arktista luontoa tutkittiin nykyvalokuvataiteen keinoja kokeillen ja abstrahoituja tulevaisuusnäkymiä luoden, tutustuen samalla sirkustaiteen ja performanssin perusteisiin. Kurssin opettajina toimivat FM Brita Turunen, kuvataiteilija ja kuvataidekasvatuksen opiskelija Henna Mattila (MA) Lapin yliopistosta, performanssitaiteilija Hansi Harjunharja, sekä kuvataidekasvatuksen professori TaT, dosentti Mirja Hiltunen, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Kuvataiteilija Henna Mattila kädessä töitä, hän ohjaa kurssilaisia "Kohti aikaa ja sen taa" nykyvalokuvauksen ja kollaasitekniikan äärellä.
Kuvataiteilija Henna Mattila ohjaa kurssilaisia "Kohti aikaa ja sen taa" nykyvalokuvauksen ja kollaasitekniikan äärellä. Kuva: Mirja Hiltunen.

Utsjoki_taide_web.jpg
Ympäristöhavaintoa herkistämässä ensin valokuvauksen keinoin ja kuvakäsittelyn kautta vaihtoehtoisia tulevaisuuden maailmoja luoden. Kuva: Mirja Hiltunen.

Tiedeosuus muodosti astrobiologian temaattisen kurssikokonaisuuden. Kurssilla perehdyttiin maailmankaikkeuden, Maa-planeetan, elämän edellytysten sekä Maan eliökunnan syntyyn, kehitykseen sekä niiden keskinäisiin vuorovaikutussuhteisiin. Kurssin opettajina toimivat emeritusprofessori Esko Valtaoja, FT Pasi Nurmi, dosentti Kirsi Lehto, opiskelijat Aleksi Elovaara ja Kosti Koistinen Turun Yliopistosta, FT Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatoriosta sekä teknisenä avustajana lehtori Katriina Halonen Utsjoen saamelaislukiosta.

Tieteen ja taiteen opetuksen yhdistäminen avaa uusia yhteistyönäkymiä

Kesälukio järjestettiin ensimmäistä kertaa, ja se aukaisi uusia yhteistyönäkymiä yliopistojen ja lukio-opetuksen sekä Turun ja Lapin yliopistojen tutkijoiden yhteistyölle. Kurssilla yhdistettiin tieteellinen maailmankuva taiteellisiin ilmaisumuotoihin, todellisuuksiin ja tulevaisuuden kuviin. Opiskelijoilla tarjoutui aivan uudenlainen mahdollisuus suurten käsitteellisten kokonaisuuksien visualisoimiseen, kokemiseen, käsittelemiseen ja oppimiseen.

– Tieteen ja taiteen opetuksen yhdistäminen tarjoaa uuden kokemuksellisen lähestymistavan, jossa luonnontieteen ja nykytaiteen näkemykset voivat yhdessä ilmentää maailman ilmiöitä eri tavoin, toteavat professori Mirja Hiltunen Lapin yliopistosta ja dosentti Kirsi Lehto Turun yliopistosta. He näkevät tässä kiinnostavia mahdollisuuksia yliopistojen yhteistyölle tutkimus- ja kehittämishankkeiden parissa.

Kurssin loppujuhla kokosi käsitellyt teemat yhteen moniaistisesti taidenäyttelyn, audiovisuaalisten esitysten ja sirkustaiteen muodossa. Juhlassa esiintyi myös palkittu utsjokelainen kirjailija, runoilija ja muusikko Niillas Holmberg.

Tutustu tarkemmin: Arktisen aikavaelluksen kesälukio

Arktinen Aikavaellus on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta, Leader Pohjoisin Lappi. 

EU_logo_ja_lause_EMKM_L200.jpg
Leader_logo_Pohjoisin_Lappi_L200.jpg

Lisätietoja:

Mirja Hiltunen
Kuvataidekasvatuksen professori, Lapin yliopisto
+358 40 484 4373
mirja.hiltunen(at)ulapland.fi

Kirsi Lehto
Dosentti, molekulaarinen kasvibiologia, astrobiologi
Turun yliopisto, Bioteknologian laitos
klehto(at)utu.fi