Uutiset 2006

Lapin yliopiston talvitaideosaamiselle kysyntää Pohjois-Norjassa

1.3.2006

Lapin yliopiston taidekasvatuksen laitos toteutti näyttävän lumi- ja jääveistokokonaisuuden koulutusprojektin Kirkkoniemessä ja Vesisaaressa helmikuussa 2006.

Koulutusprojekti käynnistyi marraskuussa 2005 Kirkkoniemessä ja Vesisaaressa järjestetyillä seminaareilla. Seminaarien jälkeen matkailuyrityksissä, oppilaitoksissa ja kouluissa ideoitiin koulutuksessa toteutettavia lumirakennuksia ja veistoksia. Suunnittelun tukena käytettiin etä- ja monimuoto-opetusta. Koulutus huipentui nelipäiväiseen työpajaan molemmilla paikkakunnilla.

Projektin tavoitteena oli yhdistää lumi- ja jääveistoa sekä arkkitehtuuria taiteelliseksi kokonaisuudeksi. Lähtökohtana oli suunnitella paikkasidonnaisia teoksia. Teosten aiheet nousivat koulutukseen osallistuneilta yrittäjiltä ja opiskelijoilta. Ideoiden veistoksellinen hahmo työstettiin koulutuksessa.  

Hankkeen kouluyhteistyö onnistui yli odotusten. Kouluissa oli valmistauduttu talvitaidepäiviin huolellisesti. Opettajat ja oppilaat olivat innostuneita ja motivoituneita. Veistosten ja reliefien tekemiseen osallistui yhteensä noin 80 koululaista ja 40 Videregående skolenin opiskelijaa.

Hankkeet saivat paljon huomiota ja paikallislehdet uutisoivat tapahtumat näyttävästi. Talvitaidekokonaisuuksia käytetään kevättalvella paikkakuntien tapahtumien tapahtumaympäristöinä.

Koulutuksen toteuttivat professori Timo Jokela, lehtori Maria Huhmarniemi ja kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijat Hanna Lehtonen, Piia Pöntinen ja Suvituuli Tölli. Lumi-iglu rakentamisen demonstroi Raimo Heikkinen, Lainion lumikylästä.

Koulutuksen tilasi ja organisoi Kirkkoniemen ja Vesisaaren Opus. Päärahoittaja oli Innovation Norge.

Lisätietoja:
Terje Aslaksen                      +4778961816                      
Timo Jokela                          0407396034 
Maria Huhmarniemi               0407639948 

LaY/Viestintä/OT
Valokuva: Terje Aslaksen