Uutiset 2006

Lapin yliopiston uudisrakennus vihittiin käyttöön

4.9.2006

Lapin yliopiston uudisrakennus vihittiin käyttöön maanantaina 4. syyskuuta. Rakennuksen siunasivat ekumeenisesti piispa Samuel Salmi ja metropoliitta Panteleimon.

Rehtori Mauri Ylä-Kotola toivotti tilaisuuden aluksi vieraat tervetulleiksi. Uudisrakennuksen suunnittelusta vastannut arkkitehti Juhani Katainen esitteli puheessaan Lapin yliopiston rakentamisen vaiheita 1980-luvun alussa toteutetusta suunnittelukilpailusta nykypäivään saakka.

Rakennuksen siunasivat ekumeenisesti Oulun evankelis-luterilaisen hiippakunnan piispa Samuel Salmi ja Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispa metropoliitta Panteleimon.

Tietoa uudisrakennuksesta
Rakennuksen pääkäyttäjinä ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan 1 000 opiskelijaa ja noin 100 henkilökunnan jäsentä. Monipuolisten opetus- ja työtilojen lisäksi rakennuksessa on taidekirjasto, neljä näyttelytilaa sekä ravintola. Rakennuksessa sijaitsee myös valtaosa yliopiston atk-palveluista ja kasvatustieteiden tiedekunnan musiikin opetustiloista.

Rakennuksen suunnittelun lähtökohtana on ollut opetuksen toimivuus, tilojen joustavuus, monikäyttöisyys, muunneltavuus ja laajennettavuus. Myös esteettömyys ja kestävän kehityksen periaatteet on otettu huomioon suunnittelussa.

Uudisrakennuksen rakennustyöt aloitettiin elokuussa 2004. Rakennuksen tilaajana on ollut Senaatti-kiinteistöt, ja pääsuunnittelijan tehtävistä ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Juhani Katainen. Rakennuksen bruttoala on 14 755 m² , kerrosala 13 050 m² ja tilavuus 67 062 m³ .

Lisätietoja:
Arkkitehti Juhani Katainen
Puhelin 050 5716 705

Kari Huhtamon taideteos taiteiden tiedekuntaan

Kuvanveistäjä Kari Huhtamon Flamma Artis -taideteos paljastettiin Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. 

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan keskusaulan kattoon ripustettu Flamma Artis -taideteos muistuttaa hengen palon välttämättömyydestä luovuudessa. Flamma Artis, taiteen liekki, etsii juurensa, toteutuksensa ja tulevaisuuden visionsa samanismin tulisijassa palavasta aliset ja yliset maailmat yhdistävästä tulesta, joka on kaiken olevaisen keskus.

Teos koostuu neljästä pulteilla yhteen liitetystä osasta, jotka on valmistettu kolme millimetriä paksusta teräslevystä. Reikäkuvioisen teoksen reunoille jää noin viisi senttimetriä leveä ehjä reuna-alue.

Rakennuksen suunnittelija arkkitehti Juhani Katainen on määrännyt taideteoksen sijoituspaikan ja koon. Taideteoksen kooksi määriteltiin viisi metriä ja teokselle asetettiin tavoitteeksi läpinäkyvyys. Teos pyörii moottorin avulla kierroksen neljässä minuutissa. Pyörimisliike korostaa teoksen ja ympäristön suhdetta valon heijastusten ja varjojen vaihteluna.

Yhteistyötahot
Flamma Artis -teoksen suunnittelussa tarvittavasta tietokonemallinnuksesta on vastannut Kimmo Torkkeli Zen Data Oy:stä. Teoksen rakenteiden lujuudet on laskenut diplomi insinööri Matti Rönkä. Teos rakennettiin MKT-Steel Oy:n tehtaalla Järvenpäässä. Teoksen kuljetuksesta Rovaniemelle on vastannut Transpoint Oy. Teoksen pystytti ISS Palvelut.

Teoksen valmistamisesta vastasivat levyseppä-hitsaaja Ari Saarimäki ja levyseppä Pertti Hinkkanen. Laserleikkauksen ja moottorin valmistaminen tapahtui Kavika Oy:ssä. Moottorin suunnittelusta on vastannut insinööri Seppo Suihkonen. Teoksen valmistusmateriaali on Outokummun ruostumatonta terästä.   

Kari Huhtamon taidesäätiö
Flamma Artis -teoksen lisäksi Lapin yliopistossa on kuvanveistäjä Kari Huhtamon Taidesäätiön kokoelman 22 teosta. Taidesäätiön omistamat teokset on sijoitettu Lapin yliopiston tiloihin 50 vuoden ajaksi. Kyseessä on poikkeuksellisen laaja yksittäisen taiteilijan teosten esillepano julkisessa tilassa. Seuraavassa vaiheessa myös Kari Huhtamon arkistoaineisto luovutetaan yliopistolle tutkimuskäyttöön.

Kari Huhtamon Taidesäätiön tarkoituksena on kuvanveistäjä, TaT (h.c.) Kari Huhtamon teosten ja muun taiteellisen aineiston säilyttäminen ja saattaminen yleisesti nähtäville. Säätiön tarkoituksena on myös pohjoisen taiteen opetuksen ja tutkimuksen tukeminen yleisesti ja erityisesti Lapin yliopistossa.

Kari Huhtamo
Kuvanveistäjä Kari Huhtamo syntyi Rovaniemellä 1943. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1961–1964. Veistosten, mitalien ja muotokuvien lisäksi Huhtamon tuotanto käsittää litografioita, serigrafioita ja tekstiiliteoksia.

Lapin yliopiston taiteen kunniatohtorin arvo Kari Huhtamolle myönnettiin 2004 hänen ansioistaan kansallisesti arvostettuna kuvanveistäjänä ja pohjoisen visuaalisen kulttuurin rakentajana.

Lisätietoja:
Kuvanveistäjä Kari Huhtamo
Puhelin, 0400 464 255