Yliopistoyhteisö
Lumikukka.JPG
Talvinen kukka

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan 40-vuotisjuhlaseminaarissa katsotaan tulevaan

23.11.2022

YTK 40: NYT! -juhlaseminaarissa Fellman-salissa perjantaina 9.12. kuullaan tiedekunnan oppiaineiden esityksiä ja otetaan katsaus nykyiseen yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen. Seminaarissa suunnataan samalla myös katse kohti tulevaisuutta. Tilaisuus on avoin kaikille.

Juhlaseminaari käynnistyy dekaani Merja Laitisen ja rehtori Antti Syväjärven tervehdyksillä. Opiskelijan puheenvuoron pitää YTK:n vanhimman ainejärjestö Lyhdyn puheenjohtaja Joel Liukkonen.

Professori Sanna Hautalan ja Nuorempi tutkija Vera Fiorentinon puheenvuoro ankkuroituu yhteiskunnallisiin kriiseihin ja sosiaalityön rooleihin niissä. Puheenvuorossa esittellään myös alkavaa katastrofisosiaalityön hanketta (Kata-hanke: Humanitaaristen katastrofien kohtaaminen, työmenetelmät ja adaptiivinen hallinta sosiaalityössä) ja sen tarvetta.

Professori Sanna Valkonen ja yliopistonlehtori Tiina Seppälä keskustelevat tietämisen moninaisista maailmoista ja näiden maailmojen relationaalisesta rakentumisesta. He pohtivat miten, kenen ja minkä on yhteiskuntatieteissä mahdollista tietää. Esitys sisältää myös lyhytelokuvan Áfruvvá – Mermaid (work in progress), ohjaus Marja Helander.

Matkailututkimusta edustava Kollektiivi tarkastelee matkailtuja kotiseutuja erilaisten tutkimusteorioiden valossa ja tarjoaa samalla yleisöllekin mahdollisuuden pohtia omaakin suhdetta niin matkailuun kuin itselle rakkaisiin paikkoihin.

Professori Anu Valtonen käsittelee esityksessään antroposeeni -keskustelun esiin nostamia aikakäsityksiä, jotka ylittävät totunnaiset ihmiskeskeiset ajattelutavat. Professori Marjo Suhosen puheenvuorossa keskitytään hallintotieteen tulevaisuuden kuviin tiedon ja digitalisaation näkökulmasta.

Ohjelma

perjantai 9. joulukuuta 2022 klo 9.30–15.15

Juontajana toimii Johan-Erik Kukko

9.30 Tervetuliaiskahvit

10.00 Tervetulosanat
Dekaani Merja Laitinen

10.15 Rehtorin tervehdys
Rehtori Antti Syväjärvi

10.30 Opiskelijan puheenvuoro
Lyhty ry:n puheenjohtaja Joel Liukkonen

10.45 Humanitaariset kriisit ja pandemia
Professori Sanna Hautala ja Nuorempi tutkija Vera Fiorentino

11.30–12.30 Lounas, ravintola Felli

12.30 Tietämisen maailmanpolitiikat
Professori Sanna Valkonen ja Yliopistonlehtori Tiina Seppälä
sisältää lyhytelokuvan Áfruvvá – Mermaid, ohjaus Marja Helander

13.15–13.45 Juhlakahvit

13.45 Matkailututkimus Nyt!
Matkailututkijoiden kollektiivi

14.30 ”Oi niitä aikoja”
Professori Anu Valtonen

14.50 Hallintotieteen tulevaisuuden kuvia
Professori Marjo Suhonen

15.10 Näkemiin