Lapin yliopisto johtaa tulevan neljän vuoden aikana kolmea tutkijakoulua, joista uutena alkaa arktinen tutkijakoulu. Muut tutkijakoulut ovat Sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden valtakunnallinen ja Oikeus muuttuvassa yhteiskunnassa -tutkijakoulu.
Tohtorinkoulutuspaikkoja Lapin yliopiston koordinoimissa tutkijakouluissa avautuu yhteensä 25 ja yhteistyöyliopistoja verkostomaisissa tutkijakouluissa on kaksikymmentä. Opetusministeriön rahoitus Lapin yliopiston tutkijakouluille on ensi vuonna yhteensä noin 625 000 euroa. Opetusministeriö teki päätöksen tutkijakouluista Suomen Akatemian tutkijakouluhakemusten laatuarvioinnin ja tutkijakoulujen seurantaryhmän esityksen perusteella viime keskiviikkona.
- Opetusministeriön päätös tukee Lapin yliopiston linjaa panostaa tutkimukseen ja tieteelliseen jatkokoulutukseen, sanoo tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä vastaava ensimmäinen vararehtori Jukka Mäkelä. Lapin yliopisto on strategiassaan asettanut tavoitteekseen 40 tohtorintutkintoa vuodessa vuoteen 2010 mennessä. Tällä hetkellä tohtoreita valmistuu vuosittain 12.
Arktisen alueen erityispiirteisiin keskittyvä Arktis-tutkijakoulu on uusi. Tohtorinkoulutusohjelma on monitieteinen ja valmentaa eri tieteenaloilta tulevia jatko-opiskelijoita arktisen alueen erikoiskysymyksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että noin neljän vuoden kuluttua Lapin yliopistosta ja tutkijakoulun muista neljästä yhteistyöyliopistosta valmistuu tohtoritason asiantuntijoita, joilla on oman tieteenalansa lisäksi laajapohjainen tietämys pohjoiselle alueelle tärkeistä asioista kuten ympäristö- ja vähemmistökysymyksistä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Arktisessa tutkijakoulussa on yhteensä viisi tutkijaopiskelupaikkaa ja sitä johtaa Arktisen keskuksen johtaja, professori Paula Kankaanpää.
Sosiaalityön professori Kyösti Urposen johtama sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden valtakunnallinen tutkijakoulu saa rahoituksen jo kolmatta kertaa. Tutkijakoulun kolme tärkeintä tutkimusaluetta ovat lapset ja nuoret, syrjäytyminen sekä psykososiaalinen kuntoutus sosiaalityössä ja sosiaalipalveluissa. Tohtorinkoulutuspaikkoja on yhteensä kuusi ja yhteistyökumppaneina on kuusi muuta yliopistoa sekä sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskus, STAKES. Tutkijakoulu liittyy kiinteästi sosiaalityön laitoksen koordinoimaan valtakunnalliseen SOSNET-verkostoon, jonka tärkeinä osina ovat tieteellinen ja ammatillinen jatkokoulutus sekä virtuaaliyliopistoyhteistyö.
Oikeustieteiden tiedekunta alkaa vuoden vaihteen jälkeen koordinoida valtakunnallista oikeus muuttuvassa yhteiskunnassa -tutkijakoulua, jota aikaisemmin on vetänyt Turun yliopisto. Yhteensä 14 tutkijakoulutuspaikkaa käsittävän ohjelman johtajana toimii toinen vararehtori, velvoiteoikeuden professori Juha Pöyhönen. Tutkijakouluverkostossa on Lapin yliopiston lisäksi mukana yhdeksän muuta yliopistoa.
Tutkijakoulut ovat määräaikaisia ohjelmia, joissa opiskelu on päätoimista ja joissa tohtorin tutkinto voidaan suorittaa neljässä vuodessa. Opetusministeriön rahoituksen myötä tieteellisiä jatko-opintoja suorittava opiskelija voi rauhassa keskittyä tutkimukseen ja väitöskirjan tekemiseen. Tutkijakoulun opiskelijalle maksetaan hieman yli 2 000 euron kuukausipalkkaa enintään neljän vuoden ajan.
Lapin yliopiston koordinoimien tutkijakoulujen opiskelupaikat tulevat avoimeen hakuun syyslukukaudella ja jakautuvat tutkijakouluissa olevien yhteistyöyliopistojen kesken. Opiskelijat valitsee tutkijakoulun johtaja yhdessä johtoryhmän kanssa hakemusten perusteella. Hakemuksen keskeisen osan muodostaa tutkimussuunnitelma.
Lapin yliopisto on mainittujen tutkijakoulujen lisäksi mukana 14 muussa tutkijakouluverkostossa. Tutkijakoulut muodostavat yhden osan yliopiston jatkokoulutuksen kokonaisuutta.
Lisätietoja: Tiedesihteeri Raija Matikainen, puh. 016 - 341 3236