Uutiset 2013

Lapin yliopistossa alkaa työyhteisösovittelijoiden koulutus

4.1.2013

Työyhteisösovittelun erityisosaajien koulutus alkaa Lapin yliopistossa helmikuussa 2013.

Sovittelu on osoittautunut varsin tehokkaaksi ja toimivaksi tavaksi ratkaista työyhteisössä esiintyviä ristiriitoja ja ongelmia. Työyhteisösovittelussa voidaan sovitella erilaisia työhön liittyviä ristiriitoja kuten erimielisyyksiä työn jakamisesta tai työhön liittyvistä pelisäännöistä. Työyhteisösovittelussa sovitellaan myös suuria konflikteja, jotka ovat voineet kehkeytyä vakavaksi työpaikkakiusaamiseksi.

Työyhteisösovittelija ei ratkaise erimielisyyttä osapuolten puolesta, vaan toimii sovinnon mahdollistajana. Sovittelussa pyritään löytämään ratkaisu, jolla työyhteisön ihmissuhteet palautetaan ennalleen tai ainakin sellaiseen tilaan, että työn tekeminen voi jatkua tehokkaasti ja hyvässä ilmapiirissä. Sovittelu on muutos- ja oppimisprosessi, joka voimaannuttaa työyhteisön jäseniä, parantaa työyhteisöjen hyvinvointia ja tehokkuutta.

Työyhteisösovittelun erityisosaajien koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä ja koulutus on suunniteltu toteutettavaksi työn ohessa pääosin vuoden 2013 aikana. Helmikuussa alkavan koulutuksen kohderyhmänä ovat korkeakoulututkinnon suorittaneet tai vastaavat tiedot omaavat henkilöt, jotka käsittelevät työyhteisön ristiriitatilanteita ja tekevät työyhteisösovittelua organisaatiossa tai ovat hakeutumassa näihin tehtäviin. Koulutukseen osallistuvien taustaorganisaatioiden edellytetään sitoutuvan osallistujien koulutusprosessiin. Lapin yliopiston koulutukseen valitaan kahdeksan korkeakoulututkinnon suorittanutta tai vastaavat tiedot omaavaa opiskelijaa, joiden työhön liittyy nyt tai tulevaisuudessa sovittelutilanteiden hoito. Koulutukseen haku päättyy 7.1.2013.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa vuorottelevat lähi- ja etäopiskelu sekä korostuvat työssäoppiminen ja erityisesti
käytännön harjoitukset. Lisäksi koulutuksessa hyödynnetään verkkopohjaisia oppimisympäristöjä.

Työyhteisösovittelun erityisosaajien koulutuksesta vastaavat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto ja Lapin yliopisto. Koulutuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja koulutuksesta ja koulutukseen hakemisesta linkistä: www.ulapland.fi/koke