Uutiset 2005

Lapin yliopistossa alkoi älykkäiden ympäristöjen tutkimushanke

4.3.2005

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan teollisen muotoilun laitoksella käynnistyi vuoden alussa kaksivuotinen hanke, jossa tutkitaan ikääntyneiden älykkäitä asuin- ja esineympäristöjä.

Hankkeen tulokset koostetaan yhdessä muiden tutkimusosapuolien kanssa ympäristöjen suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin ohjeiksi.

Älykkäiden ympäristöjen ekologia -projektissa on mukana tutkimusryhmiä Lapin yliopiston lisäksi VTT:sta, Työterveyslaitokselta, Oulun yliopistosta, Taideteollisesta korkeakoulusta, Tampereen teknillisestä yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Teknillisestä korkeakoulusta.

Älykkäisiin ympäristöihin perehdytään mm. liikennejärjestelmien, älykkään kodin, vapaa-ajan ympäristöjen ja teollisuusvalvomoiden näkökulmista. Lapin yliopiston teollisen muotoilun laitoksella tutkitaan ikääntyneiden asumis- ja esineympäristöjä sekä erityisesti teknologian hyväksyttävyyttä, mm. sitä, kuinka ikääntyneet itse suhtautuvat teknologian käyttöön.

Älykkäässä ympäristössä teknologia on vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa.

- Tällaisia ympäristöjä ovat yksinkertaisimmillaan esimerkiksi kotipiha, jossa ulkovalot toimivat liiketunnistimella tai erilaiset paikannusjärjestelmiä käyttävät matkailupalvelut, kertoo projektipäällikkö Ismo Alakärppä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan teollisen muotoilun laitokselta.

Ympäristöjä hankkeessa tarkastellaan ekologisen lähestymistavan mukaisesti, jolloin tutkitaan ihmisen ja älykkään ympäristön vuorovaikutusta. Älykäs ympäristö tarjoaa mahdollisuuden ihmisen esteettömälle toiminnalle.

- Esimerkiksi kahvikuppi on muotoiltu niin, että kahvikupin korva itsessään mahdollistaa siihen tarttumisen, Alakärppä havainnollistaa. - Hankkeen tavoitteena on määrittää älykkäiden ympäristöjen tarttumapinnat eli hyvän ja toimivan ympäristön tunnusmerkit. Niiden kautta kehitetään menetelmiä, joiden avulla älykkäitä ympäristöjä voidaan suunnitella, toteuttaa ja ottaa käyttöön.

Älykkäiden ympäristöjen ekologia -hanke on Tekesin, VTT:n ja Työterveyslaitoksen rahoittama. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,4 miljoonaa euroa, josta Lapin yliopiston osuus on 100 000 euroa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Ismo Alakärppä, p. 016-341 2389 tai 040-725 0189, Etunimi.Sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/Sari Väyrynen