Opiskelu
Uutinen, kuvituskuva 1

Lapin yliopistossa tehostetaan opiskelijoiden ohjausta – tänä vuonna käyttöön opintopsykologipalveluja ja OmaOpettaja-malli

4.2.2022

Hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden keskeiseksi teemaksi on vuodelle 2022 otettu opiskelijoiden ohjaus ja tuki.

Lapin yliopistossa opiskelijoiden hyvinvoinnin ja ohjauksen toteutus ja tukipalvelut ovat olleet tiiviissä tarkastelussa viime vuonna niin koronapandemian kuin Lapin korkeakoulujen yhteisten LUC-palveluiden muotoutumisen ja opettajatuutoroinnin uudistamisen myötä. Oman mausteensa uudistuksiin tuovat myös uusi opintohallintojärjestelmä Peppi ja keväällä 2022 käyttöön otettava reaaliaikainen etäopetusjärjestelmä Zoom ja Kaltura.

– On ollut välttämätöntä tarkastella hyvinvointi- ja ohjauspalveluiden kokonaisuutta ja pohtia ratkaisuja korona-ajan ja koronan jälkeisen ajan toimintatapoihin. Uuden strategiamme Study+ ja Work+ -kehittämisohjelmat ovat luoneet pohjan suunniteltuihin toimenpiteisiin, kuvailee koulutusvararehtori Satu Uusiautti.

Tämän vuoden teemaksi kehittämisessä nousee opiskelijoiden ohjaus ja tuki. Kehittämistyössä ajankohtaista tällä hetkellä on OmaOpettaja-malli, erityisavustuksilla ja hankkeilla tehtävä kehittäminen sekä hyvinvointipalveluiden rakentaminen.

OmaOpettaja-malli yhtenäistää opettajatuutorointia


Lapin yliopiston opetuksen johto- ja kehittämisryhmä aloitti vuoden 2021 alussa opiskelija- ja opettajapalautteiden siivittämänä tarkastelemaan opettajatuutoroinnin toteutusta. Työskentely eteni vertailemalla tiedekuntien käytäntöjä, benchmarkkaamalla muita yliopistoja ja työpajatyöskentelyllä opiskelijaedustajien, opintopäälliköiden ja opetuksen johto- ja kehittämistyöryhmän kesken. Mallia hiottiin eri vaihtoehtoja punniten vuoden mittaan. Tämän vuoden alussa yliopiston strategisessa johtoryhmässä esitelty malli on rehtorin päätöksellä otettu käyttöön.

OmaOpettaja-mallin tavoitteena on luoda yhteinen perusta opettajatuutoritoiminnalle Lapin yliopistossa. Se on perusta ohjaamisen kehittämiselle ja täsmentää OmaOpettajan roolia suhteessa muihin ohjauspalveluihin. Vuosittainen opiskelijapalaute on myös tuonut esiin kasvavan tarpeen henkilökohtaiselle ohjaukselle, ja yksi vastaus tässä mallissa onkin ohjauksen kohdistaminen yksilöön.

– Huomasimme tiedekuntien käytäntöjen olevan erilaisia ja päädyimme tavoittelemaan yhtenäisempiä rakenteita sekä tavoitteita opettajien antamalla ohjaukselle. Täsmensimme ohjausta oppialaohjauksen suuntaan toivoen tämän myös tekevän ohjauksen mielekkäämmäksi opettajille, pohtii opetusvaradekaani Juha Himanka.

OmaOpettaja-malli otetaan käyttöön vuoden 2022 aikana. Uudella työsuunnittelukierroksella OmaOpettajat voivat suunnitella ohjaukseen käytettävän työajan suunnittelutyökalu kompassissa. Mallissa on huomioitu tiedekuntien eroavaisuuksia. Ohjaustoiminta voi eri aloilla painottua hyvinkin eri vaiheisiin opinnoissa. Toisaalta opiskelijamäärät eri koulutusohjelmissa vaihtelevat, eikä malliin ole määritetty tarkkoja ohjattavien opiskelijoiden määriä.

– OmaOpettaja-nimike tuo ohjaajan lähemmäs opiskelijaa ja vähentää sekaannusta opiskelijatuutorointitoiminnan kanssa. Malli toivottavasti tuo myös tasalaatuisuutta yliopiston sisällä ohjaukseen ja nivoutuu hyvin muihin ohjauksen muotoihin, toivoo Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Krista Perälä.

Yliopiston opetusvaradekaanit esittelevät OmaOpettaja-mallia tiedekunnissa kevään aikana. Mallin hyödyntämisestä myös kerätään palautetta, ja mallia arvioidaan ja kehitetään palautteiden perusteella aktiivisesti.

Erityisavustuksista ja hankkeista boostia

Vuoden 2022 hyvinvointi- ja ohjauskokonaisuutta täydentävät erilaiset kehittämishankkeet, joista moni toteutetaan yhteistyössä opiskelijajärjestöjen tai Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Esimerkiksi OKM:n erityisavustus ajalle 1.1.2022–30.6.2023 kohdistuu opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin tukemiseen tapahtumatoiminnalla sekä vahvuusperustaisella ohjauksella. Huomio kiinnittyy erityisesti korkeakouluyhteisöön kiinnittymiseen ja yhteisöllisyyteen sekä alkuvaiheen opinnoissaan viivästyneiden opiskelijoiden hyvinvoinnin ja opinnoissa etenemisen tukemiseen vahvuusperustaisten ohjaustyökaluilla (ks. myös www.vahtoohjaus.fi). Erityisavustushankkeeseen sisältyy ohjaajien ja vertaisohjaajien kouluttamista ja hyvien käytänteiden jalkauttamista. Myös opiskelijatoiminnan kehittäminen on merkittävässä roolissa.

– Suunnittelimme hankkeen yhteistyössä Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa opiskelijoiden tarpeet edellä, laajan hyvinvointikäsityksen mukaisesti. Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYYn ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Rotkon osuuksiin kuuluvat muun muassa Hyvinvointipassin ja liikunta-aktiviteettien sekä muun yhteisöllisyyttä tukevan harrastustoiminnan laajentaminen sisällöllisesti, saavutettavuuden edistäminen hyödyntäen erityisesti digitaalisia ratkaisuja, elämänhallintataitojen ja hyvinvoinnin merkityksen vahvistaminen opiskelijan arjessa sekä monimuotoisten opiskelijatapahtumien ja tapahtumaohjeistuksen tuottaminen, summaa LYYn edunvalvonta-asiantuntija Antti Eteläaho.

Samaan tapaan ESR-rahoitteinen Korkeakouluopiskelijan digitaidot+ -hanke tuottaa opiskelijalle kattavan valikoiman opiskelua ja hyvinvointia tukevia työkaluja jatkuvaan käyttöön. Ohjaus- ja opetushenkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tehtävien hankkeiden etuna on, että niiden tuotokset jalkautuvat käyttöön arjessa. Lisäksi laajojen Lapin korkeakoulujen yhteisten eli LUC-tason hankkeiden välille syntyy jatkumo, kuten vaikkapa VAHTO-hankkeen (Vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen kehittäminen) materiaalien käytäntöön vieminen osana OKM:n erityisavustushanketta.

Hyvinvointipalveluiden rakentuminen

OmaOpettajien ja opiskelijatuutorien lisäksi opiskelijoita ohjaavat opintojen sujuvassa etenemisessä LUC Opetus- ja oppimispalveluiden opintopäälliköt, opintohallinto, kansainväliset palvelut, työelämä- ja rekrytointipalvelut sekä korkeakoulukuraattoripalvelut.

– Näiden palveluiden sujuvalla yhteistyöllä saadaan suunnattua ohjausta niihin opiskelijan opintopolun vaiheisiin, joissa tukea erityisesti tarvitaan. Erityisavustuksen rahoituksen turvin opiskelijoiden opintojen suunnittelun tukemiseen ja kehittämiseen saadaan lisäapua rekrytoimalla määräaikainen ohjaaja alkukeväästä, kertoo palvelujohtaja Merija Timonen.

Ohjausresurssin lisääminen antaa korkeakoulukuraattoreille mahdollisuuden keskittyä opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen opintojen etenemisen ohjauksen sijaan.

Kevään aikana yliopisto hankkii opintopsykologipalveluita opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen eri palveluiden tuottajilta. LYY ja Rotko ovat laatineet määrittelyitä tarvittavista opintopsykologipalveluiden sisällöistä. Palveluiden sisältötarpeissa korostuu auttaminen opiskeluitsetuntoon liittyvissä ongelmissa, opiskelumotivaatio-ongelmissa, oppimisvaikeuksien selvittämisessä ja tukemisessa sekä opinnäytteisiin ja harjoitteluihin liittyvissä haasteissa.

Myös perustavanlaatuinen kehittämistyö on tärkeää. Yliopiston strategian mahdollistaja, Work+ -kehittämisohjelma, käynnistyi vuonna 2021 opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnin tilannekuvan luomisella ja viitekehyksen määrittelyllä. Työskentely jatkuu tänä vuonna pitkäkestoisen hyvinvointia tukevan kokonaisuuden laadinnalla ja toteuttamisella.

Lisätietoja:

Satu Uusiautti
Koulutusvararehtori, Lapin yliopisto
040 484 4150
satu.uusiautti(at)ulapland.fi

Merija Timonen
Johtaja, oppimis- ja ohjauspalvelut, LUC-palvelut
040 7777 352
merija.timonen(at)ulapland.fi

Krista Perälä
Hallituksen puheenjohtaja, LYY
045 137 9026
puheenjohtaja(at)lyy.fi

Antti Eteläaho
Edunvalvonta-asiantuntija, LYY
045 138 4190
edunvalvonta(at)lyy.fi