Lapin yliopistosta on valmistunut ensimmäinen kauppatieteiden maisteri. Kauppatieteiden maisterin tutkintoon johtava koulutus alkoi Lapin yliopistossa syksyllä 2001.
Lapin yliopisto saavutti vuonna 2001 sekä maisteri- että tohtoritutkinnoissa uudet ennätykset. Maistereita vuonna 2001 valmistui 328 ja tohtoreita 12. Lapin yliopiston valmistuneiden juhla järjestettiin 31.5.2002.
Kauppatieteellinen koulutus aloitettiin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa syksyllä 2001 yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Kauppatieteellisellä alalla on Lapin yliopistossa 30 aloituspaikkaa. Pääainevaihtoehdot ovat laskentatoimi ja markkinointi.
Käytännössä yhteistyö yliopistojen välillä merkitsee sitä, että opintojen sisältö suunnitellaan yhdessä, käytännön opetus annetaan Lapin yliopistossa ja tutkinnon myöntää Oulun yliopiston taloustieteiden tiedekunta.
Jussi Rieppo on ensimmäinen Lapin yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri. Riepon mukaan KTM eli kauppatieteiden maisterin tutkinto selkiyttää huomattavasti Lapin yliopiston taloustieteiden- ja matkailun laitokselta valmistuneiden asemaa työmarkkinoilla.
- Tutkintonimikkeen muutos hallintotieteiden maisterista kauppatieteiden maisteriksi kuvaa entistä huomattavasti paremmin tutkinnon sisältöä. Enää ei esimerkiksi tarvitse selvittää työhaastattelun aluksi opintojen sisältöä, koska jo tutkintonimike kertoo kaiken, kertoo Rieppo.
Ennätysmäärä maistereita
Lukuvuonna 2001-2002 valmistuneiden juhlassa puhunut Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula korosti, että viime lukuvuonna nuorukaisikään ehtineen yliopiston kasvu ja kehitys jatkui edelleen voimakkaana. Yliopisto saavutti sekä maisteri- että tohtoritutkinnoissa uudet ennätykset.
- Suunta tulee olemaan kasvava ja kehittyvä koko tämän vuosikymmenen. Suurimmat haasteet kohdistuvat kuitenkin tohtorin tutkintojen määrään. Niiden tulisi nousta vuosikymmenen loppuun mennessä lähes nelinkertaiseksi nykytasoon verrattuna, totesi Riepula.
Lapin yliopiston kansainvälisen toiminnan vilkastuminen näkyi Riepulan mukaan sekä ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden lisäyksenä että myös muuna kansainvälisen toiminnan laajentumisena.
- Yhteisen opetuksen yksikköön perustettu kaikkia yliopiston tiedekuntia ja laitoksia palveleva kansainvälisen opetuksen yksikkö vakiinnutti asemaansa ja sai täyden miehityksen loppuvuodesta. Lähivuosina onkin odotettavissa huomattava lisäys yliopiston vieraskielisen opetuksen tarjontaan, lupasi Riepula.
Elämää on myös opintojen ulkopuolella
Valmistuneiden puheenvuoron juhlassa käyttänyt yhteiskuntatieteiden maisteri Marjo Lindholm korosti puheessaan opiskeluaikana luotujen verkostojen tärkeyttä työpaikan etsimisessä opintojen jälkeen.
Opiskeluvuosina näin pienessä yliopistossa tutustuu myös muiden vuosikurssien ja opinalojen ihmisiin esimerkiksi ainejärjestöissä ja ylioppilaskunnan toiminnassa. Opiskeluaikana pitäisikin jäädä aikaa myös ihmissuhteiden luomiselle ja hoitamiselle, sillä urautuneesti opintoputkensa läpi kahlannut saattaa kyllä valmistua nopeasti, mutta useita elämyksiä ja arvokkaita verkostoja köyhempänä.
Lindholmin mukaan opiskeluaikaisten verkostojen merkitys korostuu entisestään opintojen jälkeen työpaikan etsimisessä.
Tiedekuntien tervehdyksen valmistuneiden juhlaan toi taiteiden tiedekunnan dekaani
Mauri Ylä-Kotola.
LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi