Uutiset 2003
 

Läsnäolon maisemat matkailun kulttuuritutkijoiden talviakatemiassa

17.1.2003

Matkailun kulttuuritutkijoiden ensimmäinen talviakatemia järjestetään Lapin yliopistossa 19. - 22. tammikuuta. Tutkijoiden ensimmäisessä talvitapaamisessa pohditaan läsnäolon maisemia, estetiikkaa, mukavuuksia ja teknologiaa.

Tapaamiseen saapuu nelisenkymmentä alan asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Talviakatemia koostuu yleisölle avoimista luentotilaisuuksista ja ennakkoon ilmoittautuneiden osallistujien työpajoista. Yleisölle avoimia luentoja pidetään Lapin yliopistossa ensi maanantaina ja tiistaina.
 
Maanantaina 20. tammikuuta yleisöluennoilla pohditaan kulttuuria. Helsingin yliopiston tutkija Turo-Kimmo Lehtonen kysyy luennossaan mikä kulttuuria vaivaa (What’s the Matter with Culture? Two Traditions of Studies on Material Culture). Lehtonen on sosiologi ja hän on äskettäin julkaissut kirjan yhdessä kahden muun tutkijan kanssa liikkuvan kuvan käytöstä sähköpostiviesteissä. Lehtonen on aikaisemmin tutkinut mm. ostoskäyttäytymistä.
 
Uudessa-Seelannissa toimivan Waikaton yliopiston tutkija ja kulttuurimaantieteilijä Lynda Johnston tarkastelee esitelmässään (Embodied Geographies) erilaisia matkailun alakulttuureja ja sitä, miten nämä näyttäytyvät eri yhteyksissä. Esimerkkeinä Johnston mainitsee seksuaaliset vähemmistöt ja urheilun. Johnston on matkailun tutkimuksessaan keskittynyt sukupuolen, rodun ja luokkaerojen muotoutumiseen ja merkitykseen osana matkailukulttuuria. Hän on myös tutkinut matkailun kulttuuria naisnäkökulmasta.
 
Tiistaina 21. tammikuuta pidetään yksi yleisöluento, jossa Derbyn yliopiston professori David Crouch tarkastelee maisemien viehätyksellistä vetovoimaa (Landscape Seductions: Flirting with Space). Crouch on kulttuurimaantieteen professori, joka tutkii matkailun ja vapaa-ajan yhteyksiä maisemiin, luontoon ja populaarikulttuuriin. Hän on perehtynyt erityisesti visuaaliseen kulttuuriin matkailussa.
 
Talviakatemiassa luennoivat myös filosofian tohtori Harri Veivo (Abject Spaces: Where Cultural Structures and Subjective Action Do Not Meet?) Gentin yliopistosta Belgiasta ja kulttuurimaantieteilijä John Bale Keelen yliopistosta.

Matkailun kulttuuritutkijoiden talvikokoontuminen päättyy keskiviikkona 22. tammikuuta pidettävään paneelikeskusteluun. Tapahtuman ajan yliopistolla on esillä läänintaiteilija Henna Harrin valokuvanäyttely Joitakin taivaita.
 
Matkailun kulttuuritutkijoiden talviakatemia on osa Suomen Akatemian monitieteistä mukavuusmaisemien tutkimusprojektia ja tohtorikoulua. Talvitapaamisen järjestää Lapin yliopiston matkailututkimuksen laitos yhteistyössä Metsäntutkimuslaitoksen kanssa.
 
Lisätietoja: Soile Veijola, matkailun yliassisentti, puh. 016 - 341 2666 tai 050 - 352 0037 tai
tutkija Monika Lüthje, puh. 016 - 341 2879 tai 040 - 573 4511.

Klikkaa tästä talviakatemian ohjelmaan.

LaY/Viestintä/ihk