Uutiset 2021
 
LassePaldanius_Jump_550px.jpg
Lasse Paldanius: Jump! 2021. Digitaalinen kuvitus (Illustrator, Photoshop, Wacom Cintiq), akryyli.

Lasse Paldanius taiteiden tiedekunnan helmikuun taiteilijana Galleria Lovisassa

1.2.2021

Helmikuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy taiteiden tiedekunnan alumni Lasse Paldanius. Paldanius on pääkaupunkiseudulla varttunut, sittemmin rovaniemeläistynyt graafinen suunnittelija ja visuaalisen viestinnän ammattilainen. Taiteilijalle itselleen tärkeiksi muodostuneita pohjoisen talven riemuja kuvittava näyttelykokonaisuus on esillä kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä 1.–26. helmikuuta. Tervetuloa tutustumaan!

Näyttelyn työt kuvaavat aikoinaan perheineen etelästä Rovaniemelle opintojen perässä muuttaneen, sittemmin Lapin hulluuden puraiseman ja Rovaniemelle asumaan jääneen taiteilijan suhdetta pohjoisen talveen ja sen ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin.

Pimeä kaamosaika ja pohjoisen pikkukaupungin uinuva tunnelma tuntuivat alkuun hankalilta selätettäväksi junan tuomalle etelän kasvatille. Pohjoiselle ominainen identiteetti lähti kuitenkin vuosien saatossa avautumaan. Pohjoinen luonto, vuodenajat ja lumiset talvet ovat rikkautta, josta vain harvat pääsevät osallisiksi. Täällä asuminen on suunnaton etuoikeus. Tämä on oikea valkoinen keidas.

Ensimmäiseksi jalkoihin ilmestyivät sukset. Kuvioihin astuivat hiihtelyt joen jäällä ja Ounasvaaran lumisissa maastoissa. Sitten jalkoihin tarttui lumilauta, isän ja pojan yhteisen lautailuharrastuksen myötä.


LassePaldanius_Carving2_web.jpg
Lasse Paldanius: Carving II. 2021. Digitaalinen kuvitus (Illustrator, Photoshop, Wacom Cintiq), akryyli.


Lumilautailu ja hiihto ovat kumpikin lajeina hyvin esteettisiä. Laudan kanteilla rinteeseen leikatut mutkat, pöllyävä lumi ja taidokkaat hypyt ovat upeaa katsottavaa. Samoin itse kokemus, liikkeen tuntu, laudan päällä kiitäen halki valkoisten maisemien, on jotain sanoinkuvaamatonta onnen ja vapauden tunnetta. Hiihtäminen on fyysisesti raskaampaa. Pitkät nousut ravistelevat kehoa – luovat tunteen, että on elossa. Alamäkeen päästessä vapaus koittaa – keho saa lepoa ja vauhti huumaa mielen. Henkeäsalpaavat näkymät auringon kajossa, keväisten hankien kimallus joen jäällä ja lumiset puut metsässä aistikkaine varjoineen ruokkivat luovaa mieltä visuaalisella kauneudellaan.


LassePaldanius_Ylhaalla_web.jpg
Lasse Paldanius: Ylhäällä. 2021. Digitaalinen kuvitus (Illustrator, Photoshop, Wacom Cintiq), akryyli, akvarelli.


Luonnossa liikkuminen ja kokemukset mieleisten harrastusten parissa tarjoavat aisteja, mieltä ja ruumista ravitsevia kokemuksia. Niistä on muodostunut taiteilijalle elämisen taidetta, intohimoa. Galleria Lovisassa esillä olevat teokset käsittelevät näitä kahta taiteilijalle rakkaiksi muodostunutta talvilajia. Tammikuun 2021 aikana syntyneet teokset ovat kokeellisia digitaalisia kuvituksia, joihin on yhdistetty myös akryyli- ja akvarellimaalausta.


LassePaldanius_Hiihtaen_web.jpg
Lasse Paldanius: Hiihtäen. 2021. Digitaalinen kuvitus (Illustrator, Photoshop, ArtRage 5, Wacom Cintiq), akryyli, akvarelli.


Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta vuonna 2016 taiteen maisteriksi valmistunut Lasse Paldanius työskentelee nykyisin freelancerina muun muassa Lapin maakunnan ja Itä- ja Pohjois-Suomen kansainvälisisten hankkeiden graafisena asiantuntijana, taiteiden tiedekunnan näyttelytiedottajana sekä muiden vaihtelevien projektien parissa.

Paldanius on harjoittanut vuosien varrella myös omaa taiteellista toimintaa. Tähän mennessä mittavin, vuosien 2014–2017 aikana toteutettu tieteisfiktio- ja fantasia-aiheinen taidenäyttelyprojekti The Crosspunk Wanderer nähtiin muun muassa Rovaniemellä, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Savonlinnassa ja Varkaudessa. Projekti sai osakseen myös kansainvälistä näkyvyyttä, kun yksi näyttelyn teoksista valikoitui yhdysvaltalaisen Mythic Delirium -lehden kansitaiteeksi vuonna 2017.


Taiteiden tiedekunnan helmikuun taiteilija Galleria Lovisassa
Lasse Paldanius: Valkoinen keidas
1.–26.2.2021

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 7.30–20, la 8–15

Lisätietoja:
Lasse Paldanius
lasse.paldanius(at)gmail.com
044 928 4100

Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP