Sosiaalityöntekijä Paula Raution tutkimuksen mukaan kiintymyssuhteissaan turvattomuutta ja ristiriitaan kokeneet lapset koetaan usein vaikeina kohdata. Häpeä, pelko, syyllisyys, suru ja viha ovat näille lapsille tuttuja.
Tällaista lasta kuultaessa ei ole tärkeää ainoastaan se, mitä lapsi kertoo, vaan myös se mitä hän jättää kertomatta. Lapsen tapa ilmaista itseään kertoo hänen ja hänen sijaisperheensä mahdollisesta tuen tarpeesta, todetaan Paula Raution lisensiaatin tutkimuksessa.
Tutkimuksen mukaan lastensuojelussa olevat lapset ovat yleensä kiintymyssuhteissaan turvattomia elämänkokemustensa ja varhaisten hoivakokemustensa vuoksi. Se, että lapsi on joutunut kohtaamaan kiintymyssuhteissaan turvattomuutta, puutteellista hoivaa sekä huostaanoton ja sijoituksen mukanaan tuomia ihmissuhteiden menetyksiä, vaikuttaa lapsen tapaan hahmottaa maailmaa.
Varhaisilla hoivakokemuksilla on vaikutusta siihen kokeeko lapsi itsensä tärkeänä ja huolenpidon arvoisena, kokeeko hän voivansa turvautua häntä hoitaviin aikuisiin sekä siihen miten hän ilmaisee tunteitaan. Se, mitä lapsi sanoo, ei välttämättä kerro sitä mitä hän tuntee. Välttelevästi kiinnittynyt lapsi välttää tunteiden ilmaisua, kieltää tarvitsevuutensa, eikä hän kykene haastattelutilanteessa luottamaan siihen, että hän voi turvallisesti kertoa asioistaan.
Sijaisperheessä lapsella on mahdollisuus vähitellen muuttaa sisäistä työmalliaan ja oppia uusia vuorovaikutustapoja. Tämä voi kuitenkin viedä vuosia ja vaatii hänen ympärillään olevien aikuisten tukea ja ymmärrystä, mikä asettaa sijoitetun lapsen kuulemiselle erityisiä haasteita ja erityisosaamista. Se, että lapsi voi ja saa kiinnittyä turvallisesti häntä hoitaviin aikuisiin auttaa häntä sisäistämään kuvaa itsestään kyvykkäänä ja aktiivisena yksilönä, joka ansaitsee suojelua.
Tutkittujen lasten kuulemiseen Paula Rautio käytti kiintymyssuhdehaastattelua, joka on osoittautunut erittäin hyödylliseksi kun tutkitaan lapsia, jotka ovat kasvaneet turvattomissa olosuhteissa. Tutkimustaan varten Rautio haastatteli 11 sijoitettua 8-12 -vuotiasta lasta. Paula Raution ammatillinen lisensiaatintyö tarkastetaan Lapin yliopistossa 30.3.2004. Tarkastustilaisuus järjestetään Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksessa Oulussa klo 9.00 alkaen.
Taustatietoja Paula Rautiosta
Paula Rautio valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 1990. Hän on työskennellyt huostaanotettujen lasten perhesijoitusten parissa vuodesta 1989 lähtien. Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijänä ja aluejohtajana hän on ollut tekemässä lukuisia perhesijoituksia.
Taustatietoja sosiaalityön ammatillisesta lisensiaatin tutkinnosta
Valtakunnallinen sosiaalityön yliopistoverkosto SOSNET järjestää sosiaalityön ammatillista lisensiaatinkoulutusta sekä tutkijankoulutusta ja edistää peruskoulutukseen liittyvää yhteistyötä. SOSNETiin kuuluu kuusi yliopistoa: Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Kuopion yliopisto, Lapin yliopisto (koordinoi toimintaa), Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.
Sosiaalityön ammatillinen lisensiaatinkoulutus on yhteiskunta- tai valtiotieteiden lisensiaatin tutkintoon johtavaa koulutusta. Koulutuksen lähtökohtana on ammattikäytäntöjen tieteellisen perustan vahvistaminen ja tutkivaan työotteeseen perustuvan ammattitaidon edistäminen.
Tutkinto suoritetaan työn ohessa neljässä vuodessa sosiaalityöntekijän kelpoisuuden tuottaneen maisteritutkinnon pohjalta valitulla sosiaalityön erikoisalalla. Kutakin erikoisalaa opiskelee kerrallaan 25 opiskelijaa ja heidät valitaan kaikista SOSNETin yliopistoista.
Ammatillinen lisensiaatintutkinto suoritetaan yhdellä seuraavista erikoisaloista: Lapsi- ja nuorisososiaalityö, Kuntouttava sosiaalityö, Marginalisaatiokysymysten sosiaalityö, Hyvinvointipalvelut ja Yhteisösosiaalityö.
Vuonna 2000 käynnistyneeltä lapsi- ja nuorisososiaalityön erikoisalalta valmistuvat ensimmäiset opiskelijat kuluvan kevään aikana. YTM Paula Raution lisensiaatin tutkimus on ensimmäinen Lapin yliopistossa tarkastettava työ.
Lisätietoja:
Paula Rautio, aluejohtaja
Pelastakaa lapset, Pohjois-Suomen aluetoimisto
Puhelin 08-562 4212, gsm 040-539 8945
Sähköposti, prautio@ulapland.fi
LaY/Viestintä/ot