Lappi
Hannu ja Pälvi web.jpg
Hannu Paloniemellä ja Pälvi Rantalalla riittää puhuttavaa kirjoittamisesta. Kuva: Marko Junttila

Lehtorit Pälvi Rantala ja Hannu Paloniemi keskustelevat omakohtaisista kirjoistaan yliopistolla 11. toukokuuta

4.5.2023

Miten kulttuurihistoriallinen näkökulma ja omakohtaisuus yhdistyvät tietokirjassa ja romaanissa? Kulttuurihistorioitsija Pilvikki Lantela haastattelee Lapin yliopiston lehtoreita Pälvi Rantalaa ja Hannu Paloniemeä heidän uutuusteoksistaan kahvila Lovisassa 11.5. Tilaisuus on kaikille avoin.

Hannu Paloniemi perehtyi Lumiluolapoika-romaania kirjoittaessaan Tornion historiaan ja 1980-luvun alun nuoriso- ja musiikkikulttuuriin. Teinipojan kätketystä surusta kertova teos on omakohtainen, sillä Paloniemen äiti kuoli, kun kirjailija oli ala-asteikäinen.

Vaikka romaani ja sen henkilöhahmot ovat fiktiivisiä, päähenkilön emotionaalinen matka perustuu voimakkaasti Paloniemen omiin kokemuksiin ja muistoihin elämästä Torniossa vuosina 1974–1987.

– Ehkä olin vasta 50-vuotiaana perheenisänä riittävän kypsä kirjoittamaan lapsuuden vaietusta traumasta, Paloniemi toteaa.

Paloniemen mukaan omakohtaiseen kirjoittamiseen liittyvä pelon ja häpeän voittaminen on olennaista kaikessa luovassa työssä, myös tieteellisessä kirjoittamisessa.

Pälvi Rantalan Valvojat-teos sai alkunsa oivalluksesta yhdistää omakohtaiset kokemukset ja unettomuuden historia yhteen tietokirjaan. Rantala oli aiemmin tutkinut nukkumisen kulttuureja, mutta vasta Valvojia kirjoittaessaan hän koki myös itse olevansa vahvasti läsnä tekstissä.

Kirjoittamisprosessissa Rantala saattoi peilata omia kokemuksiaan menneisyyden valvojien ajatuksiin, ruumiillisiin kokemuksiin sekä myös olosuhteisiin, joissa he ovat eläneet.

– Kirjoittaminen on aina keskustelua, ja tässä teoksessa keskustelevat monet valvojat eri ajoista ja paikoista, Rantala kuvailee.

Keskustelutilaisuus

To 11.5.2023, klo 14:00–14:45
Kahvila Lovisa, Lapin yliopisto

Teokset

Hannu Paloniemi: Lumiluolapoika (2023, Like kustannus)
Pälvi Rantala: Valvojat: tutkimusmatka unettomuuden historiaan (2022, Avain)

Lisätietoja

Hannu Paloniemi, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Pälvi Rantala, etunimi.sukunimi@ulapland.fi