Leikkia-ja-matka_550px.jpg
Yksityiskohta Tytti Oikaraisen teoksesta Iskä, ollaanko jo perillä. 2022. Veistos ja sekatekniikka. Kuva: Tytti Oikarainen

Leikki ja matka – kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden yhteisnäyttely Arktikumissa

28.4.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa avautuu kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden syventävien taideproduktioiden yhteisnäyttely, jonka teemoina ovat leikki ja matka. Leikki on tutkimisen korkein muoto, ja myös matkalle voi lähteä leikkisästi tutkien. Leikit muuttuvat ajan saatossa, kuten matkatkin voivat muuttaa kulkijaa. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 4. toukokuuta klo 18–20. Avajaisissa on tarjolla naposteltavaa ja virvokkeita, esityksiä sekä mahdollisuus tavata itse taiteilijat. Tervetuloa!

Näyttelyssä esillä olevissa teoksissa leikkiä lähestytään aikuisen silmin tai lapsen katseen kautta omiin lapsuusmuistoihin syventyen. Osalle leikki ja matka näyttäytyy ilon ja huumorin kautta, kun taas toisten teoksissa leikit voivat saada vakavamman ja synkemmän luonteen. Toisaalta leikillisyys voi toimia myös taiteellisen työskentelyn lähestymisen tapana. Leikki ja matka kulkevat käsi kädessä – leikki on matkassa läpi ihmisen elämänkaaren.

Taidekasvatuksen syventävä taideproduktio on osa kuvataidekasvatuksen maisteriopintoja. Vaikka teema on yhteinen, jokainen taiteilija on käsitellyt ja tulkinnut aihetta omasta näkökulmastaan. Nähtävillä on laaja kirjo nykytaiteen tekniikoita. Osa taiteilijoista on lähestynyt aihetta itselleen tuttua tekniikkaa syventäen ja osa on haastanut itseään kokeilemalla jotain uutta. Esillä on maalauksia, piirroksia, veistoksia, valokuvia, videoita, sekatekniikkaa, installaatioita, grafiikkaa, tekstiilitaidetta, animaatio sekä lisättyä todellisuutta. Taidenäyttelyssä huipentuu koko lukuvuoden kestänyt pitkä prosessi.


Leikkia-ja-matka_web2.jpg
Yksityiskohta Laura Saaren teoksesta Poluilla. 2022. Installaatio. Kuva: Laura Saari


Näyttelyssä ovat mukana kuvataidekasvatuksen opiskelijat Katariina Alfthan, Marianne Autio, Sandra Bencomo, Jonna Braun, Raisa Hautamäki, Anna-Maria Huovinen, Oona Jaatinen, Juho Jusslin, Sara Kangas-Korhonen, Rosa Kansala, Untu Kauppinen, Iida-Maria Karppinen, Inkeri Kinnunen, Sonja Kinnunen, Susanna Korpi, Hanna Lankinen, Susanna Lehtonen, Anniina Miettinen, Minna-Leena Mukari, Anssi Mäkinen, Jenni Määttä, Tytti Oikarainen, Maria Patrikainen, Mirjami Perämäki, Pulmu Pitkänen, Tiina Raaterova, Laura Saari, Venla Sillanpää, Carita Sulkava, Anne Uusitalo ja Sonja Veijalainen.

Syventävä taideproduktio -kurssin opettajina toimivat Elina Luiro, Suvi Autio ja Juha Mytkäniemi.


Leikkia-ja-matka_web3.jpg
Yksityiskohta Sonja Kinnusen teoksesta Rakastaa, ei rakasta. 2022. Animaatio. Kuva: Sonja Kinnunen


Leikki ja matka
– Kuvataidekasvatuksen syventäviä taideproduktiota 2022
5.5.–29.5.2022
Avajaiset keskiviikkona 4.5. klo 18–20

Galleriat Valo, Katve 1 ja 2

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ti-su 10–18, vapaa pääsy

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Suvi Autio, suvi.autio(at)ulapland.fi
Yliopisto-opettaja Juha Mytkäniemi, juha.mytkaniemi(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP