Kultaketjut_550px.jpg

Leila Lipiäisen esinekoosteita ja kokeellista grafiikkaa Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa

31.5.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa museo ja tiedekeskus Arktikumissa avautuu Leila Lipiäisen esinekoosteita ja kokeellista grafiikkaa esittelevä SUBTOTAL-näyttelykokonaisuus. Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 3. kesäkuuta klo 18–20, ja näyttelyyn on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina koko kesän ajan 4.6.–13.8. välisenä aikana. Tervetuloa tutustumaan!

– Käyttämäni taidegrafiikan tekniikat mahdollistavat suurpiirteisen ilmaisun. Työstän isoja pintoja kokeellisen grafiikan keinoin – linoleikkausta, carborundumia sekä ikiaikaista kivilitografiaa, Leila Lipiäinen kertoo työskentelystään taidegrafiikan parissa.

Lipiäisen kokeellinen grafiikka on yllätyksiä täynnä. Yhdistämällä carborundum-tekniikkaa ja linoleikkausta sekä vedostamalla useampia laattoja toinen toisensa päälle syväpainopaperille syntyy lopputuloksia, jotka yllättävät myös tekijänsä.

– Kuvat ovat abstrakteja, vaikka lähtökohta idealle olisi tunnistettavissa. Värit muuttuvat kerroksittain vedostaessa, ja kaksiulotteisesta kuvasta syntyy kolmiulotteinen vaikutelma. Se on kiehtovaa ja taianomaista, Lipiäinen toteaa

Kokeellisen grafiikan lisäksi hän tekee esinelähtöisiä teoksia ja installaatioita löytämistään esineistä. Materiaalin uudelleen käyttäminen sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poiketen tuo toisenlaisen mahdollisuuden jatkaa esineen elämää. Hylätyistä, arjessa huomaamattomista esineistä ja rikkinäisistä materiaaleista tulee merkityksellisiä ja arvotonkin materiaali voi välittää arvokkaan viestin katsojalle.

– Näen outoja ja kiehtovia muotoja ja materiaaleja. Se maailma on täynnä tarinoita, mennyttä ja elettyä. Muokkaan löydettyjä, muutan niitä, yhdistän yllättäviä ja arvottomiakin esineitä toisiinsa ja saan näin aikaan jotain uutta. Minua kiehtovat luonnonmateriaalit yhtä lailla kuin löydetty ready-made-esineistö. Pohjoinen sijainti ja ympäristön luonnonmateriaalit tulevat usein teoksiini, Lipiäinen kertoo.

Lipiäinen käyttää teoksissaan muun muassa erilaisia kuituja, huopaa, luita, sarvia, turkiksia sekä puuta. Hän työstää vanhoja koulukarttoja, kirjoja ja henkareita, jopa lasten kurahousuja, lääkehylsyjä, käytettyjä turvavöitä ja keittiön tarvekaluja. Teosten teemat liittyvät muistoihin, arkeen, luontoon ja ihmiseen. Esineiden muodot, värit sekä niiden tuntu ja tunnelma tarjoavat kimmokkeita työskentelylle – herättävät ajattelemaan, kysymään ja hitaasti etenemään käsityöperinnettä, estetiikkaa, historiaa ja käsitetaiteen perintöä kunnioittaen.

– Työhuoneeni on täynnä mitä merkillisimpiä materiaaleja. Yllätyn aina itsekin löytäessäni sieltä aarteita. Olen ne hankkinut pääasiassa kirpputoreilta ja valinnut ne juuri siksi, että niissä on jotain minua houkuttelevaa. Tekniset ongelmanratkaisut ovat nekin kiehtovia – miten kiinnitän materiaalit toisiinsa ja miten teos rakentuu osa kerrallaan, Lipiäinen kuvailee.

– Ympärillämme oleva arki on täynnä ihmeitä. Taiteen tekeminen on minulle elossa oloa. Näyttelyn nimi, Subtotal, viittaa taiteellisen työskentelyni välikatsaukseen, osittain retrospektiivisenä näyttelynä.

Leila Lipiäinen on pitkän linjan lappilainen kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Rovaniemellä, pitäen työhuonettaan entisessä Pökkylän K-kaupassa. Hänen ensimmäiset akvarelliteoksensa olivat esillä vuonna 1988 Galleria Alariestossa Sodankylässä, ja sen jälkeen hän on ollut mukana noin 170 eri näyttelyssä Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Unkarissa, Virossa, Latviassa ja Portugalissa. Lisäksi hänen teoksiaan löytyy Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Rovaniemen kaupungin, Sodankylän kunnan sekä Kakslauttanen Arctic Resortin kokoelmista. Lipiäinen työskentelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnan yliopisto-opettajana, vastaa taiteiden tiedekunnan 11 taidegallerian hallinnoimisesta sekä opettaa kokeellista grafiikkaa yliopiston taideopiskelijoille. Hän on Suomen Taidegraafikkojen, MUU ry:n ja Lapin taiteilijaseuran jäsen.


Kultaketjut_web.jpg
Leila Lipiäinen: Kultaketjut. 2022. Carborundum ja lehtikulta.


Leila Lipiäinen:
SUBTOTAL
– esinekoosteita ja kokeellista grafiikkaa
4.6.–13.8.2022

Avajaiset perjantaina 3.6. klo 18–20

Galleriat Valo, Katve 1 ja 2
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ti-su 10–18, vapaa pääsy

Lisätietoja:

Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP