Uutiset 2011

Les Feux Arctiques (Arktiset tulet) -dokumenttielokuva sai ensi-iltansa

17.11.2011

Mitä yhteistä on Ranskan kuningas Ludvig Filip I:llä ja kirkkoherra Lars Levi Laestadiuksella? Entä 1800-luvun ranskalaisella tieteellä, Versailles'n palatsilla ja Lapilla? Ei paljoakaan, luulee moni, mutta Pohjoisen kulttuuri-instituutin (PKI) opiskelijat todistivat luulon vääräksi 16.11.2011 Pariisissa, jossa sai ensi-iltansa heidän toteuttamansa "Les Feux Arctiques" (Arktiset Tulet) -dokumenttielokuva.

Elokuvaprojektille on luvassa myös jatkoa, sillä Versailles'n yliopiston arktinen keskus ja PKI kaavailevat jo uuden yhteistyöelokuvan toteuttamista.

Les Feux Arctiques kertoo Ranskan kuningas Ludvig Filip I lähettämien La Recherche -retkikuntien tieteellisistä tutkimusmatkoista Lappiin 1838–39. Retkikunnat saivat oppaakseen kirkkoherra Lars Levi Laestadiuksen, joka omilla tieteellisillä aineistoillaan täydensi ranskalaisten Lapissa tekemiä tutkimustöitä. Ranskalaiset tilasivat Laestadiukselta lappalaisten historian, josta kypsyi Laestadiuksen vuosina 1840–1845 kokoama Lappalaisten mytologian katkelmia. Tästä arvokkaasta yhteistyöstä kuningas Ludvig Filip I palkitsi Laestadiuksen Ranskan kunnialegioonan ristillä 1841.

Mieleenpainuvan tarinankerronnan lisäksi Les Feux Arctiques tekee myös koulutushistoriaa, sillä näin mittava, useiden koulutusasteiden yhteistyössä opiskelijatyönä toteutettu elokuvaproduktio on ainutlaatuinen Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Osaamistaan ovat päässeet näyttämään niin ammattikorkeakoulun, yliopiston kuin ammattiopistonkin kulttuuri- ja taidealojen opiskelijat. Elokuvan tuotantoryhmä on päässyt seuraamaan retkikunnan jalanjälkiä aina Jäämereltä Ranskaan saakka.

Elokuvan ohjauksesta, tuotannosta ja kuvauksesta ovat vastanneet Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijat. Lapin yliopiston opiskelijat ovat tehneet puku- ja lavastussuunnitelmat, jotka Ammattiopisto Lappian opiskelijat toteuttivat. Lisäksi ammattiopiston opiskelijat ovat olleet mukana tuotannon tehtävissä sekä kuvaaja-assistentteina. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijat osallistuivat elokuvan kuvaus- ja leikkausvaiheeseen. Lisäksi Versailles'n yliopisto on ollut kumppanina Ranskassa tapahtuvien kuvausten järjestelyissä.

Konkreettinen, usean koulutusasteen välinen yhteistyö on Pohjoisen kulttuuri-instituutin ydinidea. Instituutti kehittää ja koordinoi eri koulutusasteiden taide- ja kulttuurialan opiskeluja. Instituutin tavoitteena on laaja-alainen kulttuuri- ja taidealojen yhdistäminen ja alan koulutuksen aseman vahvistaminen Pohjois-Suomessa.

Osa Lars Levi Laestadiuksen kuoleman 150-juhlavuoden juhlallisuuksia
Elokuvan ensiesitys oli osa Versailles'n linnassa ja Pariisissa järjestettyä, Lars Levi Laestadiuksen kuoleman 150-vuotisjuhlavuoden seminaaria 14.–17.11.2011. Tilaisuus oli jatkoa Torniossa 21.2.2011 järjestetylle kansainväliselle seminaarille.

Seminaarin järjesti Versailles'n yliopiston arktinen keskus (Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, Centre européen pour l'Arctique) yhdessä Pohjoisen kulttuuri-instituutin kanssa.

Seminaarin päätapahtumat järjestettiin 16.11.2011 Versailles'n linnassa ja Pariisin Suomen instituutissa. Tilaisuuksissa olivat läsnä mm. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun rehtori Reijo Tolppi, Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola sekä Suomen Ranskan suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve ja Suomen Ranskan instituutin johtaja Marja Sakari.

Seminaarin yhteydessä vierailtiin myös Versailles'n palatsin ullakolla, jossa on säilytetty yleisön saavuttamattomissa joukkoa retkikunnan matkasta kertovia maalauksia. Nyt nämä maalaukset tuodaan laajan yleisön katsottaviksi. Teokset on tehnyt taiteilija Auguste François Biard.

Pressitilaisuudessa Versailles'n yliopiston arktinen keskus julkisti uuden yhteistyöelokuvan valmistamisen ranskalaisten La Recherche -tutkimusretkikunnista yhdessä Pohjoisen kulttuuri-instituutin kanssa.

Jan Borm Versailles'n yliopistosta toivoi, että menestyksekäs yhteistyö voi jatkua myös tulevaisuudessa.

– Versailles'n yliopisto on ylpeä ollessaan mukana Arktiset tulet -elokuvan valmistamisessa, ja haluamme olla mukana yhteistyössä PKI:n kanssa edelleen, Borm totesi.

Tilaisuudessa kerrottiin myös elokuvahankkeen yhteistyösopimuksesta Yleisradion kanssa.

Lisätietoja elokuvatuotannosta:
Hannu Kahakorpi, PKI, puh. 050 316 8274
Juha Pentikäinen, PKI, puh. 050 316 8273
Saila-Inkeri Vaara, Arktiset Tulet -hanke, KTamk, puh. 040 752 8573

Elokuvan teaser
Elokuvan traileri

Lisätietoja Pohjoisen kulttuuri-instituutista (PKI):
Veli-Pekka Räty, PKI, puh. 050 461 1441
www.luc.fi/kulttuuri

Lisätietoja seminaarista:
Jan Borm, Versailles'n yliopisto, puh. +33 6 32 11 51 85
Veli-Pekka Räty, PKI, puh. 050 461 1441
Marjo Nurmi, PKI, puh. 050 461 1622

Elokuvan tarinan olennaiset henkilöt:
Ludvig Filip I (1773–1850) oli viimeinen Ranskan kuningas 1830–1848. Ludvig Filip lähti Ranskan vallankumousta maanpakoon 19-vuotiaana. Itävallan ja Saksan kautta hän tuli Muonioon nimellä Müller vuonna 1795. Hän oli paikallisen papin Mathias Kolströmin vieraana tämän pappilassa. Lyhyen vierailunsa aikana hän hurmasi kirkkoherran kälyn Beata Caisa Walbomin. Kun Filip lähti Pohjolasta, Beata Caisalle syntyi lapsi Erik. Ludvig Filip kruunattiin 1830 ranskalaisten kuningas Ludvig Filipiksi, ja 1848 Ludvig Filip luopui kruunustaan ja pakeni Englantiin. Ludvig Filip asui perheineen kuolemaansa saakka Surreyssä Englannissa.

Lars Levi Laestadius (1800–1861) tunnetaan parhaiten herätysliikejohtajana. Hän oli myös Ranskan kunnialegioonan ritarimerkillä palkittu Ruotsin kirkon pappi, monipuolinen tiedemies, kasvitieteilijä ja ekologi, kielentutkija, saamelaiskirjailija, lehtimies, uskonnonfilosofi ja -psykologi sekä etnografi ja mytologi.

Auguste François Biard (1799–1882) oli mukana tutkimusmatkalla 1839 tuolloin 19-vuotiaan vaimonsa Léonie d'Aunetin kanssa. Biardin maalauksia Pohjolasta on talletettu Versailles'n palatsin lisäksi mm. Tromssan taidemuseoon.

Elokuvan tuotantoon keskeisimmin ovat vaikuttaneet:
Juha Pentikäinen (s. 1940) on monitieteellinen tutkija ja hänen erityisinä kiinnostuksen kohteinaan ovat puhuttujen kielten historia, uskonnot ja kulttuurit. Hän on julkaissut yli 30 kirjaa, yli 350 tieteellistä artikkelia, 15 elokuvaa ja muuta audiovisuaalista materiaalia. Hän on saanut lukuisia palkintoja töistään.

Hannu Kahakorpi (s. 1946) on näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän on ohjannut lukuisia televisioelokuvia, tv-sarjoja ja elokuvia. Hannu Kahakorpi toimii Pohjoisen kulttuuri-instituutin elokuva- ja televisiotuotannon professorina.

LUC/TK