Taide ja muotoilu
lastenvaatetus_Venla_Arkko_tutkielmaplanssi_web.jpg
Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden opiskelijoiden lastenvaatetuksen suunnitteluosaamista esittelevä näyttely avautuu Galleria Seinässä. Otos Venla Arkon tieteellistä ja taiteellista prosessia esittelevästä tutkielmaplanssista.

Loka-marraskuun vaihteen näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

13.10.2022

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu maanantai-iltana 17. lokakuuta klo 18–19.30 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!

Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden opiskelijoiden lastenvaatetuksen suunnitteluosaamista esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä nähdään Johanna Vanhala-Villien moniaistillinen, Kökarin saarelle Ahvenanmaalle 1900-luvun alkupuolelle sijoittuva kerronnallinen installaatioteos.

Galleria Kiloon tulee esille Ruu Kumpulaisen tekstiilitaidetta ja plastista sommittelua yhdisteleviä teoksia, joissa tarkastellaan lapsuudenkuvan muutosta ja aikuiseksi kasvamisen haasteita. Galleria Lyhtyyn avautuu näyteikkuna taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa esillä olevaan tekstiilitaiteilija Elsa Montellin elämäntyötä esittelevään näyttelyyn. Galleria Kajossa nähdään Emmi Kaireniuksen osallistava, pumpulipuikoista rakentuva installaatioteos.

Galleria Kopiossa avautuu Inkeri Kinnusen nostalgiasta ja vintage-henkisyydestä ammentava valokuvanäyttely. Lisäksi Galleria Kellariin tulee esille Carita Sulkavan erilaisia ympäristötunteita kuvittavia valokuvateoksia esittelevä näyttelykokonaisuus.

Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 3. marraskuuta asti.




Galleria Seinä

Leikissä mukana!
– Vaatetussuunnittelijan narratiivinen lähestyminen
lastenvaatemalliston suunnitteluun
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Leikissä mukana! on Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden opiskelijoiden lastenvaatetuksen suunnitteluosaamista esittelevä yhteisnäyttely. Näyttely koostuu keväällä 2022 järjestetyn Lastenvaatetus -opintojakson aikana suunnitelluista lasten asukokonaisuuksista sekä opiskelijoiden tutkimuksellisia prosesseja esittelevistä tutkielmaplansseista.

Opintojakson teemana oli vaatetussuunnittelijoiden narratiivinen lähestyminen lastenvaatemallistojen suunnitteluun. Opiskelijoiden töissä korostuu tiedon laaja-alainen soveltaminen vaatetusalalla. Tutkielmaplanssit ja asukokonaisuuksien esittelyä varten toteutetut lapsitaideteokset avaavat opiskelijoiden suunnittelutyötä sekä taustalla olevia tieteellisiä ja taiteellisia menetelmiä yhdistäviä prosesseja.

Kurssilla jokainen opiskelija tutki ja suunnitteli valitsemaansa ikäryhmään soveltuvan asukokonaisuuden. Suunnittelutyön lähtökohtia olivat muun muassa suunnittelijoiden omista lapsuusajan muistoista kirjoitetut tarinat ja maalaukset sekä kohderyhmäanalyysin perusteella muodostetut tiedolliset viitekehykset. Näyttely esittelee ainutlaatuisia näkemyksiä vaatteen merkityksistä sekä kyvystä luoda hyvinvointia ja esteettisyyttä lapsille.

Lastenvaatetus-opintojakson suunnittelutyön ja muodon tutkimuksen ohjaamisesta vastasivat Karoliina Laxström ja Jani Wathén.

Lisätietoja:
Karoliina Laxström, karoliina.laxstrom(at)ulapland.fi
Jani Wathén, jani.wathen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Johanna Vanhala-Villien:
Joanna ampui allin
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


vanhala_villien_merenvaimo_web.jpg
Johanna Vanhala-Villien: Merenvaimo, ensimmäinen osa 12-osaisesta valokuvasarjasta. 2022.


Joanna ampui allin -installaatioteos kertoo Kökarin saarella 1900-luvun alkupuolella eläneestä kuvitteellisesta naisesta, jonka Johanna Vanhala-Villien on nimennyt Joannaksi. Taiteilija kuvailee teostaan kolmiulotteiseksi dokumenttielokuvaksi, johon voi astua sisään.

Teos on rakennettu talon muotoon ja siinä on useita osia, mutta ne kaikki kuuluvat samaan kertomukseen, joka pohtii paikan ja ajan suhdetta muistamiseen. Tilan keskelle rajautuu ikkunoilla Joannan mökki, jossa vierailija voi katsoa hänen vuodenaikapäiväkirjaansa ja kuunnella hänen kehräävän ja ampuvan allin.

Tilassa on näkyvissä Joannan mökin lisäksi kolme itsenäistä teosta. Pamaus- valokuvateos kertoo Joannan metsästysretkestä. Merenvaimo- valokuvateos käsittelee Kökarin salaperäistä legendaa lehmiä paimentavasta Merenvaimosta. Silakka -teos käsittelee kolmea katoavaa muistoa, joita saaren ikääntyneillä asukkailla on mökin asukista. Joanna ampui allin -installaatiossa on kertojan ääni, joka taustoittaa Vanhala-Villienin ja saaren kohtaamista sekä sitoo erilaiset kertomukset yhteen.

Johanna Vanhala-Villien (s. 1975) on rovaniemeläissyntyinen taiteilija, joka tekee parhaillaan väitöskirjaansa Lapin yliopistoon dokumentaarisen elokuvan elokuvakirjoittamisesta. Nyt esillä oleva teos on osa väitöstutkimuksen taiteellista osiota. Uusimmassa teoksessaan häntä kiinnostaa mitä dokumenttielokuvalle tapahtuu kolmiulotteisessa tilassa.

Vanhala-Villienin taiteenaloja ovat dokumenttielokuva ja interaktiiviset installaatiot, jotka yhdistelevät valokuvaa, videota, tekstiiliä, konkreettisia esineitä ja ääntä. Vanhala-Villien asuu perheineen huvikumpumaisessa talossa Tampereella ja on viettänyt vuosia elämästään Ranskassa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Elokuvasäätiö.

Lisätietoja:
Johanna Vanhala-Villien, vanhalajohanna(at)gmail.com, 040 720 8371



Galleria Kilo

Ruu Kumpulainen:
Parsittu
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


ruu_kumpulainen_mustan_kissan_tango_web.jpg
Ruu Kumpulainen: Mustan kissan tango. 2022. Polymeerimassa ja kierrätysmateriaalit.


Mitä on olla aikuinen? Onko se lapsuudesta ulos kasvamista? Pitääkö oma lapsuus hylätä, jotta pärjää aikuisten maailmassa? Onko kaiken aina oltava niin vakavaa?

Parsittu on kuvataidekasvatusta opiskelevan Ruu Kumpulaisen esikoisnäyttely. Tekstiilitaidetta ja plastista sommittelua yhdistelevien teosten tekemisessä on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja.

Teokset käsittelevät aikuiseksi kasvamisen haasteita ja lapsuudenkuvan muutosta. Sitä, kuinka lapsena elämää ja sen tapahtumia katsoi aina vähän ruusunpunaisten linssien läpi, ja sitä, mitä niiden lasien riisuminen merkitsee. Teokset ottavat kantaa myös siihen, ettei kaikesta, mikä lapsena tuntui tärkeältä, tarvitse luopua.

– Löysin sisäisen lapseni uudelleen ja tutustuin häneen. Nyt me kuljemme käsi kädessä maailmaa ihmetellen, ja kahdestaan meillä on ollut paljon hauskempaa, Kumpulainen kertoo.

Lisätietoja:
Ruu Kumpulainen, rukumpul(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Näyteikkuna:
Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Lapin_raanu_web1.jpg
Näyttelyn graafinen ilme perustuu Elsa Montellin Karhun talviuni -raanuun ja Matti Saanion alkuperäistypografiaan. Ilmeen on suunnitellut Venla Valmu, 2022.


Galleria Lyhty toimii näyteikkunana taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa 13.10.– 4.12.2022 esillä olevaan Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu -näyttelyyn. Arktikumin näyttely tuo esille tekstiilitaiteilija Elsa Montellin (1925-2019) elämäntyötä ja hänen 1950-luvulla Oikaraisen kylällä perustamansa Taidekutomo Lapin Raanun toimintaa.

Karhun talviuni -raanu sijoittuu Elsa Montellin raanutuotannon loppupuolelle. Raanussa on hyödynnetty pelkkaraanutekniikkaa, joka on tuttu esimerkiksi Sodankylän ja Ylitornion perinnetekstiileistä. Siinä pelkan, eli puisen lastan avulla nostetaan haluttuja, palttinasta poikkeavia kuvioita pirran taakse. Tällöin saadaan aikaan pidempiä kudenastoja kankaan pintaan. Elsa Montell inspiroitui töissään usein pohjoisesta luonnosta ja sen kiertokulusta. Karhun talviuni -raanuun taitelija on luonut oman tulkintansa karhusta talvipesässään.

Näyttelyn toteuttaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opettajista ja opiskelijoista koostuva työryhmä Rovaniemen kaupungin sivistyslautakunnan tuella. Näyttelykokonaisuus on koottu yhteistyössä Elsa Montellin perikunnan, raanukeräilijä Maarit Jauholan ja Lapin maakuntamuseon, Rovaniemen taidemuseon sekä Taito Lapin kanssa.

Lisätietoa:
Jenni-Liisa Yliniva, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi, 040 484 4376
Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu -näyttelyn tapahtumasivu Facebookissa



Galleria Kajo

Emmi Kairenius:
Tökkimisen ilosta
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Emmi-Kairenius_web.jpg
Testikirjain tehtynä tökkimisen ilosta.


Tökkimisen ilosta on kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Emmi Kaireniuksen alulle asettama osallistava pumpulipuikkoinstallaatio. Teos rakentuu tökkimällä pumpulipuikkoja Galleria Kajon pyökkipaneelien reikiin.

Reikiin työnnetyt pumpulipuikot toimivat teoksessa kuvan rakentamisen välineenä. Ne ovat kuin piste, viiva ja pinta, joiden kautta on mahdollista luoda kuvia ja sommitelmia. Kuva muodostuu puikko ja tökkäisy kerrallaan, toistojen ja kehollisen tekemisen kautta.

Teoksen idea kumpuaa arkisesta havainnosta. Gallerian seinässä olevat reiät ovat tuttuja monelle näyttelyn ripustajalle ja näyttelyvieraalle, mutta harvoin ne pääsevät ylpeästi kokonaisuuden keskiöön. Pumpulipuikon simppeli ja sympaattinen muotokieli taas on monelle tuttu omasta kylpyhuoneesta. Pumpulipuikon ja seinän yhdistämisessä Kaireniusta kiehtookin erityisesti se, kuinka arkinen ympäristö voidaan nähdä erilaisena, kun huomio ohjataan uudella tavalla ihan tavallisiin asioihin.

– Voihan se olla, että tässä on jonkinlainen tarve tökkiä, Kairenius toteaa.

Galleriaseinän pumpulipuikkojen paikkaa saa vaihdella, ja niitä saa lisätä seinään tilaan asetetuista astioista. Tavoitteena on yhteisöllinen ja performatiivinen tekeminen, joten tökkimisen äärelle ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Kairenius toivoo mahdollisimman monen jakavan tökkimisen ilon Galleria Kajon ja pumpulipuikkojen äärellä.

Lisätietoja:
Emmi Kairenius, ekaireni(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Inkeri Kinnunen:
Nostalgia
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Inkeri-Kinnunen_-Lace-and-pearls_web.jpg
Inkeri Kinnunen: Lace and pearls / Omakuva. 2022. Valokuva.


Inkeri Kinnusen valokuvanäyttelyn vintage-henkiset teokset kuvaavat taiteilijan menneeseen aikaan kohdistuvaa kaipuuta. Näyttely on syntynyt osana Taidekasvatuksen syventävä taideproduktio -kurssia.

Kinnunen on kuvataidekasvatuksen maisterivaiheen opiskelija, jolle valokuvauksesta on parin viime vuoden aikana tullut yhä tärkeämpi keino luovuuden ilmaisuun. Valokuvat on kuvattu digitaalisella järjestelmäkameralla luonnonvalossa, ja editointiprosessissa ajatuksena on ollut häivyttää kuvista nykypäivän arkisen ja kiireisen todellisuuden tuntu.

Lisätietoja:
Inkeri Kinnunen, ikinnune(at)ulapland.fi, 040 419 6816



Galleria Kellari

Carita Sulkava:
Vielä täällä
18.10.–3.11.2022
Avajaiset maanantaina 17.10.2022 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


carita_sulkava_aarninappu2022_web.jpg
Carita Sulkava: Aarninappu. 2022. Valokuva.


Vielä täällä on kuudennen vuoden kuvataidekasvatusopiskelija Carita Sulkavan ympäristötunteiden kuvittamista tarkastelevan pro gradu -tutkielman taiteellinen osio. Teos on valmistunut Taidekasvatuksen syventävä taideproduktio -kurssin aikana.

Teos on sarja valokuvia Rovaniemen viimeisistä luonnontilaisista metsistä. Loputtomalta tuntuvien hakkuuaukkojen ja mäntyplantaasien väleihin jääneet muistot metsistä saavat uusia ulottuvuuksia neljätoistakertaisesti suurentavan luupin läpi kuvattuna.

Sarjassaan Sulkava on kuvannut useita uhanalaisia lajeja, joita luonnontilaisista metsistä saattaa löytää. Vielä täällä on oodi ilahduttaville yksityiskohdille, jotka ovat täynnä paitsi elämää, kauneutta ja toivoa myös haikeutta, surua ja menettämistä.

Lisätietoja:
Carita Sulkava, csulkava(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP