• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2006
5.9.2006

Luentosarja uskonnoista

Lapin yliopistolla järjestetään syys-, lokakuussa 2006 luentosarja, jonka otsikkona on Uskonnot – uhka vai mahdollisuus?

Lapin yliopiston kulttuurihistoria, kansainväliset suhteet, tutkijakoulu ja filosofia järjestävät luentosarjan, jolla käsitellään mm. Lähi-idän uskontojen vuoropuhelun mahdollisuutta, islamin ja lestadiolaisuuden politiikkaa, Neitsyt Mariaan suuntautuneita projektiota bysanttilaisissa pyhäinkuvissa, uskontoa traumaattista tapahtumaa korjaavana kokemuksena sekä tiedettä uskontona.

Uskontoa, uskonnon harjoittamista ja siihen liittyviä instituutioita voidaan tarkastella henkisenä voimavarana ja kulttuurisena rikkautena, mutta myös kulttuurisena rasitteena, turvallisuusuhkana ja väkivallan välineenä. Viime vuosina uskonnollista toimintaa ovat kuitenkin leimanneet fundamentalismin erilaiset muodot. Uskontoihin liittyvät kielteiset mielikuvat ovat kulminoituneet islamilaisessa terrorismissa. Ääritoiminta on kuitenkin vain pieni osa kaikesta siitä, mitä uskontojen nimissä tapahtuu. Toisaalta myös legitiimi uskonnollisuus voi kätkeä sisäänsä piirteitä, joiden eettisiä lähtökohtia ja päämääriä voidaan problematisoida.

Luentosarja nostaa esille erilaisia lähestymistapoja uskontojen olemukseen, muotoihin ja vaikutukseen. Luennoilla alustavat dosentti Ruth Illman, professori Aini Linjakumpu, professori Marja Tuominen, professori Jyrki Siukonen, filosofian opettaja Toivo Salonen, yhteiskuntatieteiden tohtori Mika Luoma-aho, professori Suvi Ronkainen ja filosofian tohtori, seurakuntapastori Satu Saarinen. 

Luentosarja alkaa torstaina 14.9.2006 klo 16 luentosali 5, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Luennot jatkuvat keskiviikkoisin 20.9., 27.9., 11.10., 18.10., 25.10. ja 1.11.

Luennoitsijat ja aikataulu löytyvät osoitteesta: http://www.ulapland.fi/kulttuurihistoria

Lisätietoja:
Professori Marja Tuominen
Sähköposti
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT

 

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK