Opiskelu
Uutinen, kuvituskuva 1

Lukiolaiset kiinnostuneita yliopisto-opinnoista

4.5.2018

Lapin ja Oulun yliopiston yhteinen Sujuva-hanke selvitti loppuvuodesta 2017 Oulun ja Lapin alueiden lukiolaisten tulevaisuudensuunnitelmia. Kyselyn perusteella yliopisto-opinnot kiinnostavat lukiolaisia.

Kyselyyn vastanneista lukiolaisista suurin osa, 65 %, asetti tavoitteekseen hakea lukion jälkeen yliopistoon. Yliopisto kiinnostaa lukiolaisia opiskelupaikkana ennen kaikkea siksi, että sieltä löytyy ala, jota haluaa opiskella. Näinä kiinnostavina aloina vastauksissa mainittiin useimmiten esimerkiksi lääkärin tai hammaslääkärin opinnot, opetusala, oikeustieteellinen ala sekä tekninen ala.

Yliopistoon aiotaan hakea myös tulevaisuuden hyvän työpaikan, hyvän palkan tai hyvien työllistymismahdollisuuksien takia. Ammattikorkeakouluun aikoi vastanneista hakea 25 %, ammattikorkeakoulussa kiinnostaa vastausten perusteella opiskeltavien alojen lisäksi käytännönläheisyys ja suoraan tiettyyn ammattiin valmistava koulutuspolku.

"Haluan saada hyvän ja mieleisen työn ja uskon saavani sen yliopiston kautta."


"Siellä on kiinnostavimmat alat."


Kyselyn perusteella Oulun yliopisto on yhteistyölukioiden opiskelijoiden mielestä ylivoimaisesti Suomen kiinnostavin yliopisto, 60 % vastanneista valitsi sen kiinnostavaksi jatko-opiskelupaikaksi. Seuraavaksi kiinnostavimpia vaihtoehtoja ovat Helsingin ja Tampereen yliopistot. Lapin yliopisto oli tällä listalla neljäntenä (22 %).

Hankkeen toimenpiteisiin osallistuneiden vastauksia tarkasteltaessa Oulun yliopisto nousi niin ikään kiinnostavimmaksi yliopistoksi (59 %). Lapin yliopiston kiinnostavuus nousi tässä joukossa hieman (25 %). Lisäksi avoimista vastauksista oli selkeästi havaittavissa, että hankkeen toimenpiteisiin osallistuneilla oli kaikkein parhaat tiedot pohjoisten yliopistojen opiskeluvaihtoehdoista ja tarjonnasta. Sekä Lapin että Oulun yliopistot kiinnostavat lukiolaisia opiskeltavien alojen lisäksi ennen kaikkea sijaintinsa vuoksi – vastauksissa korostui, että lukiolaiset hakeutuvat mielellään opiskelemaan oman alueen yliopistoon, lähelle vanhempia ja ystäviä, mikäli oman alueen yliopistosta löytyy mielekäs opiskeluala.

Kyselyn tulosten perusteella tämän päivän lukiolaiset haluavat opiskella yhteisöllisessä yliopistossa. Lukiolaiset kertoivat vastauksissaan, että unelmien yliopisto on heidän mielestään tiloiltaan viihtyisä ja monipuolinen. Unelmien yliopistossa on hyvä ilmapiiri ja yhteishenki. Yliopistoyhteisön toivotaan olevan rento, hyväksyvä, sosiaalinen sekä aidosti tiivis ja yhteen hiileen puhaltava. Unelmien yliopistossa on tärkeää myös laadukas, hyvä ja selkeä, ajantasainen opetus.

"Hyvä yliopisto on sellainen jossa ihmistä neuvotaan ja hän tietää mitä tehdä seuraavaksi eikä joudu neuvottomaksi, sekä hän tuntee saavansa opinnoista tarpeeksi irti ja kokee oppivansa uutta. Täydellinen yliopistoyhteisö olisi sellainen, jossa ei tuntisi olevansa yksin."

"Unelmieni yliopisto olisi vapaa ja rento, mutta samalla järjestelmällinen. Opetus olisi aika itsenäistä, mutta samalla apua olisi helposti saatavilla tilanteesta riippumatta. Yhteisö olisi kiva olla mukavan rento, ystävällinen ja valmis auttamaan. Silloin olisi aina kiva tulla yliopistoon kun tietää, että pääsee mukavan yhteisön keskelle."


Lukiolaiskyselyyn vastasi yhteensä 674 lukiolaista, heitä oli kaikilta vuosikursseilta ja kaikista hankkeen yhteistyölukioista (Rovaniemeltä Lyseonpuiston lukio ja Ounasvaaran lukio, Tornion yhteislyseon lukio, Muhoksen lukio, Kemin lyseon lukio, Oulun lyseon lukio, Oulunsalon lukio, Pudasjärven lukio ja Utajärven lukio).

Sujuva-hankkeen tavoitteena on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana madaltaa kynnystä yliopiston ja lukion välillä. Hankkeessa on toteutettu erilaisia ohjaustoimenpiteitä sekä tutustutettu lukiolaisia yliopisto-opiskeluun. Kyselyraportti löytyy kokonaisuudessaan linkin takaa

Lisätietoja:

Helena Aho, koulutussuunnittelija, Avoin yliopisto
Niina Alapuranen, koulutuspäällikkö, Koulutus- ja kehittämispalvelut
Pauliina Keskinarkaus, suunnittelija, Koulutus- ja kehittämispalvelut

LaY/Viestintä/J-EK