pinnannousu_web.jpg
Visualisointi teoksesta Pinnannousu. Laskennallinen PETG-pinta, vesi, spottivalo, teräskehikko. Kuva: Jussi Ängeslevä

Lukuisia näyttelyitä yliopiston pääkampuksella osana Arctic Design Weekin ohjelmaa

19.2.2018

Pyöreitä vuosia täyttävä maailman pohjoisin muotoiluviikko näkyy Lapin yliopiston pääkampuksella lukuisina muotoiluaiheisina näyttelyinä. F-talon gallerioiden näyttelyt avautuvat keskiviikkoiltana klo 17, ja myös taiteiden tiedekunnan kuukauden taiteilija Ana Nuutinen avaa tuolloin näyttelynsä Galleria Lovisassa. F-talon pihalla on koko muotoiluviikon ajan nähtävillä suomalais-sveitsiläisen DiArWe -työryhmän jää- ja valotaideteos sekä yliopiston muotoilualojen opiskelijoiden töitä. Lisäksi yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoiden painokangasnäyttelyihin voi tutustua viikon aikana F-talon Agoralla ja kolmannessa kerroksessa. Tervetuloa monipuoliselle näyttelykierrokselle pääkampukselle sekä näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 21.2. klo 17!


Galleria Lyhty ja F-talon etupiha

Pinnannousu – Level elevation
22.2. – 8.3.2018
Avajaiset keskiviikkona 21.2. klo 17 – 19.30

Galleria Lyhty, F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Jään heijastuma – Caustic ice
Viikko 8, 19. – 25.2.2018

F-talon etupiha, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

causticice_550px.jpg
Visualisointi teoksesta Jään heijastuma. Laskennalliset alumiinimuottipinnat, jää, spottivalo. Kuva: Jussi Ängeslevä

Maapallo lämpenee. Kasvihuonepäästöjen kasvu vangitsee yhä enemmän aurinkoenergiaa ilmakehään. Galleria Lyhdyssä ja F-talon etupihalla on esillä kaksi Digitalizing Arctic Weather and Nature Phenomena (DiArWe) -projektin työryhmän toteuttamaa ilmaston lämpenemisen vaikutuksia käsittelevää teoskokonaisuutta.

Pinnannousu -teoksessa huomio kiinnittyy tulevaisuuden näkymään, jossa elinympäristömme on muuttunut vedeksi. Teoksessa laskennallisesti toteutettu malja muuntuu kaustiseksi linssiksi sadeveden täyttämänä. Veden kohotettu pinta projisoi kaloja, määrittäen nykyhetken maan mahdolliseksi tulevaksi merenpohjaksi. Valo ja vesi muodostavat sekä median että merkityksen matemaattisen pinnan yhdistämänä, ja koodaavat mahdollisen tulevan nykyhetkeen.

Jään heijastuma
-teos on sarja kokeita, jotka dokumentoivat jäälinssien kaustisten heijastuksien ominaisuuksia. Jään ja auringon valon suhde muuttuu eri vuodenaikoina. Kaustiset jäälinssit tuovat laskennallisen mallinnuksen veden jatkuvasti muuttuvaan olemukseen. Algoritmisesti määritetyt pinnanmuodot projisoivat kuvallisen sisällön jäätä valaistessa. Kuva vääristyy ja katoaa jään sulaessa. Erilaisten tekniikoiden avulla toteutetut teokset vertailevat jään olemusta performanssin ja veistoksellisuuden kautta. Jääteoksia yhdistää ilmaston muutos, joka on maailmanlaajuisuudessaan usein liian abstrakti koettavaksi. Jäänveistoksen sulaminen tilassa liittää globaalin muutoksen henkilökohtaiseen kokemukseen.

Teoskokonaisuuksista vastaavaan työryhmään kuuluvat Jussi Ängeslevä, Elisa Jaakkola, Ismo Alakärppä ja Samuli Jomppanen Lapin yliopistosta, Mark Pauly Sveitsin liittovaltion teknologiainstituutista sekä Yuliy Schwartzburg ja Romain Testuz valoteknologiaan ja -muotoiluun erikoistuneesta Rayform -yrityksestä Sveitsin Lausannesta.

Lisätietoja:
Jussi Ängeslevä, jussi.angesleva(at)iki.fi
Elisa Jaakkola, elisa.jaakkola(at)ulapland.fi


Galleria Seinä ja F-talon takapiha

Arktinen estetiikka: Näkökulmia arktisuuteen
19.2. – 8.3.2018

F-talo, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Arktinen estetiikka -näyttelyssä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijat tuovat visuaalisesti esille näkökulmiaan arkisuudesta kaiken kansan katseltaviksi. Näyttely on esillä Galleria Seinän lisäksi F-talon takapihalla.

Opiskelijat ovat näyttelyä toteuttaessaan käsitelleet ja avanneet arktisuuden ja arkisen muotoilun käsitteitä muun muassa luonnon, ihmisten, teollisuuden, materiaalien ja taiteen näkökulmista. He ovat heijastaneet näitä käsitteitä omaan koulutusalaansa ja yleisesti muotoilualaan.

Näytteillä on eri muotoilunalojen teoksia, joten luvassa on hyvin erilaisia lopputuloksia, erilaista materiaaleista ja erilaisista näkökulmista, jotka puhuvat arktisen muotoilun ja estetiikan puolesta. Katso Arktinen estetiikka -näyttelyn mainosvideo YouTubesta.

Lisätietoja:
Pertti Aula
pertti.aula(at)ulapland.fi
Anu Kylmänen
anu.kylmanen (at) ulapland.fi


Galleria Hämärä

DARKTIC – arktisen inspiroimaa outoa vuorovaikutteista muotoilua
22.2. – 8.3.2018
Avajaiset keskiviikkona 21.2. klo 17 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

darktic_web.jpg
Veli Kouri: Darktic -tiimi, 2017. Valokuvaus ja kuvanmuokkausohjelma.

Näyttelyssä taiteiden tiedekunnan opiskelijoista koostuva ryhmä esittelee suunnittelemaansa Darktic -messuosastoa. Omaleimaista pohjoista muotoiluosaamista yhdistelevä osasto tulee esille toukokuussa New Yorkissa järjestettävään Wanted Design -tapahtumaan sekä syksyn 2018 Habitare-messuille Helsinkiin. Messuosasto on toteutettu yhteistyössä VARPU -tutkimusprojektin kanssa.

Messuosaston teemana on arktisessa elinympäristössä vallitseva kontrastisuus ja sen yhteys täällä asuvan muotoilijan erityislaatuiseen mielenmaisemaan. Teemaa on lähestytty tarttuen myös sen oudompiin puoliin, kuten meille arktisella alueella asumisen kautta kehittyneisiin tapoihin, joita saatetaan pitää maailmalla hyvinkin erikoisina.

Osastolla nähdään virtuaalitodellisuuteen ja lisättyyn todellisuuteen liittyviä teoksia, joissa VARPU -tutkimusprojektin erityisosaaminen tulee esille. VR- ja AR-teknologiaa hyödyntävien osien lisäksi osastolla nähdään interaktiivisia vesi- ja tekstiiliteoksia sekä opiskelijoiden muotoilemia tuotteita.

Osaston tavoitteena on herättää mielenkiintoa suomalaiseen ja pohjoiseen muotoiluun kansainvälisellä tasolla. Lapin yliopiston muotoilualojen opiskelijoiden erityisosaaminen arktisen muotoilun saralla on ainutlaatuista ja osasto korostaa tätä kaikille muotoilusta kiinnostuneille.

Lisätietoja:
Darctic -työryhmä:
darktic.info(at)gmail.com
+358 50 341 2131
Facebook: Darktic
Instagram: darkticdesign


Galleria Kilo

Tiia Talvisara: Shades of Jänkä
22.2. – 8.3.2018
Avajaiset keskiviikkona 21.2. klo 17 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

shadesofjanka1_web.jpg
Kuva: Tiia Talvisara

Shades of Jänkä on Tiia Talvisaran suunnitteleman miesten talvivaatemalliston 2017–2018 näyttely. Malliston teemana on Lapin kitukasvuiset maat erilaisine pintoine ja väreineen.

Mallisto tarjoaa miesten pukeutumiseen uudella tavalla haastavia elementtejä villamateriaalia ja ryijytaidetta yhdistelemällä. Tarkoituksena on rikkoa stereotypioita Lappilaisesta miehestä ja tarjota vaate välineenä rakentaa uudenlaista habitusta ja identiteettiä.

Lisätietoja:
Tiia Talvisara
ttalvisa(at)ulapland.fi


Galleria Kopio

Leena Raappana-Luiro:
Onnelliset sydämet eivät roiku – postimerkin suunnitteluprosessi
22.2 – 8.3.2018
Avajaiset keskiviikkona 21.2. klo 17 – 19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

onnelisetsydamet_web.jpg
Leena Raappana-Luiro: Ystävyys on valo. Postimerkki ystävänpäivän 2018 postimerkkisarjasta.

Leena Raappana-Luiro on tutkinut vuoden 2018 ystävänpäiväpostimerkkien suunnitteluprosessia osana taiteellis-tieteellistä graafisen suunnittelun väitöskirjaansa: mitä tapahtuu, kun suunnittelijan esteettiset intentiot muovautuvat temaattisesti rajattuun tilaajan määrittämään kontekstiin. Onnelliset sydämet eivät roiku -näyttely esittelee postimerkkisarjan suunnitteluprosessia ja siihen liittyvää tutkimustyötä.

Raappana-Luiro on katsonut prosessia sisältä käsin suunnittelijan tutkijanpositiosta. Empiirisenä aineistonaan hän on käyttänyt suunnitteluprosessin aikana tuotettuja versioita ja luonnoksia postimerkeistä ja tutkinut niissä tapahtuvaa muuntumista kohti lopullista tuotetta.

Väitöskirjassa laajana teoreettisena viitekehyksenä toimii multimodaalinen semiotiikka, joka tarjoaa linssin merkitysten analyysiin. Postimerkkisarjan suunnittelukokonaisuudessa eri moodit kuten värit, sommittelu, typografia ja reunuksen muoto sekä laajemmat käsitteet kuten tyyli, esitystekniikka ja esitetyt objektit luovat yhdessä kokonaismerkityksen.

– Semiotiikasta kiinnostuneena suunnittelija-tutkijana myös semiootikko minussa on ollut osallisena suunnitteluvaiheissa. Siitäkin huolimatta, että tietyt vaiheet näyttävät olevan intuitiivisia ja jopa sattumanvaraisia, Raappana-Luiro kuvailee.

– Tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että kaupallinen kuvitus suosii merkityksiä, jotka ovat vähemmän monitulkintaisia, loivennettuja ja enemmän kohdennettuja kuin puhtaasti taiteellisissa esityksissä, hän jatkaa.

Lisätietoja:
Leena Raappana-Luiro
leena.raappana-luiro(at)ulapland.fi
Postin uutinen ystävänpäivän postimerkeistä


F-talon Agora ja 3. kerros

Pakkanen ja pohjoisia näkyjä
-painokangasnäyttelyt Lapin yliopistolla
19.2 – 19.3.2018

F-talo, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

pakkanen_web.jpg
Elina Pentinsaari: Pakkanen -kuosi, 2017.

Pakkanen ilmestyy ikkunaan aamuisin, kirpeänä, leikittelee kuvioilla ja muuttaa näkymää omalaatuisilla piirteillään. Ilmassa leijailevat lumihiutaleet, veden olomuodot vuodenaikojen vaihdellessa, lumeen painautuneet jäljet. Pakkanen ja pohjoisia näkyjä -näyttelyissä voi kokea, kuinka arktisen luonnon tarjoama inspiraatio muuntautuu painokankaiksi.

Näyttelyissä on esillä Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoiden suunnittelemia kankaita Tekstiilisuunnittelu, Pintasuunnittelu ja Painetut tekstiilit I ja II -opintojaksoilta. Kuosit on toteutettu pigmenttivärein kaaviopainannalla muita suorapainotekniikoita yhdistellen.

pohjoisianakyja_web.jpg
Maistiaisia Pohjoisia näkyjä –näyttelyn kankaista.

Pakkanen -kankaan on suunnitellut Elina Pentinsaari ja kankaan ovat painaneet Christa Eloranta, Laura Ristikangas, Marika Niskanen, Elina Uusimäki, Saija Määttä ja Riku Tulkki. Pohjoisia näkyjä -kankaat ovat suunnitelleet ja painaneet Juri Etto, Anu Lammassaari, Kaisa Karjalainen, Sini Karjalainen, Jasmin Lauttamus, Petra Nurmela, Lotta Nykänen, Saana Sirviö, Hilkka Sääskilahti, Mervi Sääskilahti ja Maija Tuovinen.

Lisätietoja:
Jenni-Liisa Yliniva
jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi
+358 40 484 4376


Taiteiden tiedekunnan helmikuun taiteilija Galleria Lovisassa

Ana Nuutinen: MOOK
Avajaiset keskiviikkona 21.2. klo 17 – 19.30

Kahvila Meidän Lovisa, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–20, la klo 8–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Vuoden 2018 toisen taiteilijaesittäytymisen Galleria Lovisassa tekee taiteiden tiedekunnan muodin ja vaatetuksen professori Ana Nuutinen MOOK -näyttelyllään. Näyttelyyn voi käydä tutustumassa helmikuun aikana.

Ana Nuutisen suunnitteluajattelussa yhdistyvät tulevaisuudentutkimus sekä käsin tekemisen taito ja taide. Näyttelyssään hän hahmotettelee niiden avulla intuitiivisuuden tulevaan suuntaavaa funktiota.

Näyttely on kokoelma teoksia, joiden syntymistä ovat muokanneet uuteen paikkaan liittyvät mielikuvat sekä havaintojen muuntuminen materiaaleiksi. Teoksiin kietoutuu lisäksi suunnittelijan työtä taustoittavat käytännöt, inspiroituminen sekä taiteen ja taiteellisen energian kanavoiminen tulevaisuuden mahdollisuuksien näkemiseksi.

– Muuttaminen on elämänmuutos, joka tuo mukanaan lukemattomia mahdollisuuksia, uusia ihmisiä ja uusia paikkoja. Vaikka uudessa kaupungissa ei olisikaan mitään tuttua, jotkin paikat, asiat tai ilmiöt voivat tuntua tutuilta, kuvailee Nuutinen teostensa lähtökohtia.

Lisätietoja:
Ana Nuutinen
ana.nuutinen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP