Uutiset 2006

Lumikuningatar jälleen Rovaniemellä

30.11.2006

Tanssisatu Lumikuningatar sai ensi-iltansa Rovaniemen Teatterissa 28. marraskuuta. Edellisen kerran Lumikuningatar on tehty Rovaniemellä 20 vuotta sitten. Satu toteutetaan laajana kansainvälisenä yhteistyöhankkeena, jota hallinnoi Lapin yliopisto.

Koko perheen jouluiloksi tarkoitettu Lumikuningatar-tanssisatu perustuu H.C. Andersenin rakastettuun kertomukseen. Pikkukaupungin onnelliset lapset leikkivät isoäidin kukoistavassa taikapuutarhassa, kun häijyn Peikko Tihulaisen kaiken ikäväksi ja rumaksi muuttavan taikapeilin siruja lennähtää puutarhaan. Kai, lapsista hyväntahtoisin, saa sirun sydämeensä ja muuttuu kylmäksi ja ilkeäksi. Itse Lumikuningatar tulee noutamaan Kain linnaansa kauas pohjolaan. Kerttu lähtee pitkälle matkalle pelastamaan parasta ystäväänsä. Matkalla Kerttu joutuu moneen seikkailuun mutta löytää vihdoin tien Lumikuningattaren hyiseen palatsiin. Voitettuaan monta vaaraa Kerttu ja Kai pääsevät pakenemaan ja matkaavat takaisin kotikaupunkiinsa.

Taustalla vuosien tanssiyhteistyö
Lapin Balettiopiston perustajaVirpi Wirlander-Asplund on tehnyt työtä Barentsin alueen tanssiyhteistyön kehittämiseksi jo vuodesta 1994. Erityisesti tanssioppilaitosten yhteistyö on kehittynyt. Yhteistyön tuloksena ovat syntyneet mm. mittavat yhteistuotannot Pessi ja Illusia 1995 Pohjois-Norjan tanssioppilaitoksen kanssa sekä Ruma Ankanpoikanen 1999–2000 Tromssan ja Arkangelin tanssioppilaitosten kanssa. Kontaktit ovat säilyneet vuosien mittaan pidettyjen tanssileirien ja yhteisesiintymisten johdosta.

Lumikuningattaren pitkä matka näyttämölle
Lumikuningatar-tanssisadun yhteistyöstä sovittiin Lapin Balettiopiston ja Tanssioppilaitos Druzhban välillä v. 2003, jolloin hankkeen rahoitussuunnittelu alkoi. Musiikki nauhoitettiin Venäjällä 2004, jonka jälkeen pidettiin suunnittelukokouksia sekä Rovaniemellä että Arkangelissa. Tanssisadun harjoituskaudella Rovaniemellä työhön ovat osallistuneet venäläiset yhteistyökumppanit ja tanssijat. Venäläiset tanssinopettajat ovat myös opiskelleet koreografiaa Rovaniemellä.

Lapin yliopisto tuli mukaan hankkeeseen, kun puvuston suunnittelu aloitettiin syksyllä 2005. Puvusto on suunniteltu taiteiden tiedekunnan tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoiden opintoihin liittyvänä työnä. Kaiken kaikkiaan pukuja on noin 120, joista suurin osa on valmistettu Tanssioppilaitos Druzhban ompelimossa ja muutamat sooloasut oppilastyönä Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä. Yliopiston taiteiden tiedekunnan rooli laajeni hankkeen hallinnoijaksi, kun hankkeelle myönnettiin rahoitus Euroopan Aluekehitysrahaston INTERREG III A Pohjoinen –ohjelmasta.

Uuden Lumikuningattaren muoto ja tekijät hahmottuvat
Lumikuningatar-baletin ohjauksesta ja koreografiasta vastaa hankkeen taiteellinen johtaja Virpi Wirlander-Asplund, jonka Suomen Tanssinopettajien Liitto on juuri valinnut Vuoden 2006 tanssikouluttajaksi. Hän on ohjannut Lumikuningatar-baletin aiemmin kaksi kertaa, viimeksi 20 vuotta sitten Rovaniemellä. Myös libretto on Wirlander-Asplundin jaSanna Kuusiston käsialaa. Esityksessä on mukana tanssijoita, näyttelijöitä ja sirkustaiteilijoita Rovaniemeltä ja Arkangelista. Lähes satapäisen esiintyjäjoukon nuorimmat ovat 7-vuotiaita balettikoululaisia.

Wirlander-Asplund halusi Lumikuningattareksi ehdottomastiSusanna Nurmisen, joka tanssi roolin myös kaksikymmentä vuotta sitten. Nykyään Nurminen on ammattitanssija ja täydentämässä tanssinopintojaan New Yorkissa. Wirlander-Asplund mietti, miten saisi korostettua Lumikuningatar- ja Tihulainen-taruolentojen hahmoja. Ongelmaan löytyi apu yliopiston taiteiden tiedekunnasta, jonka opiskelijat ovat toteuttaneet hahmot ihmiskokoa paljon suurempina videoprojisointeina. Kain ja Kertun rooleissa on tuplamiehitys. Kain rooleissa nähdään tanssijat Konstantin Korolkov ja Dmitry Melnikov Arkangelista ja Kerttuina Hanna Liikamaa ja Heli Huhanantti Rovaniemeltä. Rovaniemen Teatterista baletissa esiintyvät näyttelijät Hannu Friman ja Kylli Köngäs.

SäveltäjäIlkka Kuusiston musiikin on nauhalle soittanut Udmurtian sinfoniaorkesteri kapellimestarinaan Vladimir Onufriev.  Lavastuksen on suunnitellut Pentti Uimonen ja valaistuksen Tapani Pesola Rovaniemen Teatterista. Lumikuningattaren graafisen ilmeen suunnittelusta, virtuaalilavastuksesta, taltioinnista ja jälkikäsittelystä vastaavat Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin ja graafisen suunnittelun opiskelijat. Rovaniemen Teatteri vastaa teoksen tuotannosta osana teatterin ohjelmistoa.

Monialainen EU-hanke
Lumikuningatar-baletti on Lapin liiton ja Lapin lääninhallituksen rahoittama monialainen taiteellinen EU-projekti, jota hallinnoi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta. Hankkeessa tuotetaan täysimittainen teatteriesitys sekä erityyppisiä mediatuotteita. Hankkeen tavoitteena on kulttuuriyhteistyön kehittäminen ja laajentaminen Barentsin alueella luomalla uusia toimintamalleja ja uudenlaista yhteistyötä opiskelijoiden, opettajien ja kulttuuriammattilaisten välille. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 416 356 euroa. Hanke toteutetaan 1.3.2006–31.10.2007. Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto, Taiteen keskustoimikunta, Lapin taidetoimikunta ja Lappset Group tukevat projektia.

Esitykset Rovaniemellä
Lumikuningatar-tanssisatu on Rovaniemen Teatterin ohjelmistossa joulun ajan. Muutama iltaesitys on suunniteltu koko perheen pikkujouluesitykseksi, jolloin Lappia-talon ala-aulassa on esityksen jälkeen tarjolla joulumaistiaisia, hauska puuha- ja leikkihetki ja saattaapa väen joukossa vilahtaa itse Joulupukki sekä esityksestä tuttuja hahmojakin.

Huhtikuussa 2007 Lumikuningatar-tanssisadusta harjoitellaan kiertueversio, jossa on mukana mahdollisimman paljon venäläisiä tanssijoita. Kiertueversiosta järjestetään kaksi esitystä Rovaniemen Teatterissa, jonka jälkeen Lumikuningatar matkustaa Arkangeliin. Siellä tanssisadusta järjestetään tiivis viikon esitysperiodi.

Lisätietoja:
taiteellinen johtaja Virpi Wirlander-Asplund, puh. 040-736 8471
projektipäällikkö Rika Nakamura, puh. (016) 341 3330
tiedottaja Kirsi Jääskö, puh. 0400-974 702