Maria Huhmarniemi ja Elina Härkönen: yksityisohta teoksesta Lankataulun revitalisaatio II, 2021. Kuva: Maria Huhmarniemi
Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioiden uudet näyttelyt ovat esillä 2. maaliskuuta alkaen. Avajaisia ei järjestetä epidemiatilanteesta ja kiristyneistä kokoontumisrajoituksista johtuen. Näyttelyihin pääsee kuitenkin tutustumaan 18. maaliskuuta asti yliopiston aukioloaikojen puitteissa. Tervetuloa terveenä ja kasvomaski muistaen! Yliopisto seuraa aktiivisesti viranomaisten ohjeita epidemiatilanteeseen liittyen ja mahdollisista aukioloaikojen muutoksista tiedotetaan erikseen.
Galleria Seinässä avautuu Maria Huhmarniemen ja Elina Härkösen perinteisen kasvivärjäyksen ja lankataulujen revitalisaation puolesta puhuva yhteisnäyttely.
Galleria Hämärässä nähdään Juho Jusslinin sapluunatekniikkaa ja lisätyn todellisuuden ratkaisuja yhdisteleviä globaalin pandemian sävyttämiä muotokuvateoksia pääministeri Sanna Marinista.
Galleria Kiloon tulee esille Jyväskylän Tanssisali Lutakon treenikämpän numero 13 asukkaita sekä itse huoneen olemusta esitteleviä Ilari Kallisen valokuvia.
Galleria Lyhtyyn avautuva Tanja Pohjolan näyttely esittelee kollaasitekniikkaa vaatetussuunnittelun luonnostelumenetelmänä osana pro gradu -tutkielman taiteellista osiota.
Galleria Kopiossa nähdään Arktisen muotoiluprojektin Huoleton huone -ryhmän yhteisöllinen taidenäyttely, jossa tarkastellaan tunteiden ilmaisun ja käsillä tekemisen merkitystä jaksamisen ja hyvinvoinnin rakentajina haastavan koronatilanteen keskellä.
Galleria Kellarissa avautuvassa Noora Räätärin valokuvanäyttelyssä pohditaan välitilan tunnetta sekä ajan ja paikan kokemusta.
Galleria Seinä
Maria Huhmarniemi ja Elina Härkönen:
Lankataulun uusi kuva
2.–18.3.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Maria Huhmarniemi ja Elina Härkönen piirtävät villalangoilla Galleria Seinässä avautuvassa näyttelyssään
Lankataulun uusi kuva. Langat pingottuvat pieniin ruuveihin ja rajaavat kuva-aiheita.
Villalankojen sävyt on syntyneet sipulista, veriseitikistä ja pietaryrtistä. Elina Härkönen on värjännyt langat lappilaisilla sienillä ja kasveilla. Lankojen piirtämät muodot vihjaavat mummolan perinteisiin lankatauluihin.
Huhmarniemi ja Härkönen ovat rovaniemeläisiä taiteilijoita ja kuvataidekasvatuksen lehtoreita Lapin yliopistossa. He ammentavat taiteensa aiheita käsityöperinteistä ja pohjoisesta luonnosta. Perinteisen kasvivärjäyksen ja lankataulujen revitalisaation puolesta puhuva näyttely jatkaa heidän teossarjaansa
Luonnon värioppi.
Lisätietoja:
Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
Elina Härkönen, elina.harkonen(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Juho Jusslin:
Poikkeuksellinen pääministerimme
– Kuvia Maski-Marinista
2.–18.3.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Juho Jusslin:
Sanna. 2020. Sapluuna ja spraymaali levylle kiinnitetylle kankaalle, 90 x 70 cm.
Globaali pandemia, nuori pääministeri, kasvomaski ja mediavyöry. Nämä teemat leimaavat Juho Jusslinin (s. 1988) uusinta näyttelyä nimeltä
Poikkeuksellinen pääministerimme – Kuvia Maski-Marinista.
Mikä on median rooli koronapandemian aikana, ja miten nopeatahtinen uutistykitys maailman suurista uutistapahtumista vaikuttaa vastaanottajaan? Millainen todellisuus vastaanottajalle rakentuu? Yhdistämällä graffititaiteesta tuttua sapluunatekniikkaa sekä lisätyn todellisuuden ratkaisuja, Jusslin tutkii näyttelyssään miten yleisö kokee uutisten välityksellä nähdyt ja koetut teemat. Teoksia leimaa Jusslinille ominainen humoristinen ote sekä graafisen suunnittelun tekniikoista ammentava toteutus.
– Medioissa on jo lähes vuoden ajan ollut päivittäin koronauutisointia, jopa uutisvyöryä. Sen yhteydessä Suomen koronatilanteen hallinta on kuvitettu pääministeri Sanna Marinin maskilla peitetyillä kasvoilla. Asettamalla Maski-Marinin klassisiin asetelmiin Pyhästä Luciasta kukkahattutätiin, tuon hieman huumoria koronatilanteen keskelle. Tutkin samalla sitä, kuinka poikkeuksellisen monessa roolissa pääministeriämme on julkisuudessa esitetty, sekä miten eri teemat sekoittuvat yleisön päässä samaksi, yhtenäiseksi massaksi, Jusslin kuvaa.

Juho Jusslin:
Kukkahattu-Sanna. 2021. Sapluuna ja spraymaali levylle kiinnitetylle kankaalle, 90 x 70 cm.
Sanna Marin on Suomen historian nuorin pääministeri sekä kolmas nainen tuossa roolissa. Hän ei vastaa profiililtaan stereotyyppistä mielikuvaa pääministeristä.
– Pääministeri mielletään yleisesti jo jonkin verran harmaantuneeksi ukoksi, mutta viimeistään Trendi-lehden kuvat osoittivat tuon mielikuvan vanhaksi. Pandemiavuoden aikana Marin on kuitenkin joutunut maskin taakse niin sanottuun yhteen rooliin. Maski-Marin antaa katsojalle tilaisuuden tarkastella vuoden uutisvyöryä ja rajujakin tapahtumia sarjakuvamaisen hahmon kautta, Jusslin jatkaa.
Uutisvirtaa seurataan pääasiallisesti älylaitteella, kuten älypuhelimella. Lisätyn todellisuuden ratkaisu tuo teoksiin tason, joka muistuttaa pään sekoittavien uutisten selailua ja nostaa teokset poliittisen huumorin pariin. Teosten lisätyn todellisuuden tasot ovat nähtävissä
Artivive-applikaation välityksellä, joka on ladattavissa ilmaiseksi älylaitteille Applen Apple Storesta sekä Google Playsta.
Juho Jaakko Julius Jusslin on keravalaistaustainen taiteilija ja graafinen suunnittelija. Jusslin opiskelee parhaillaan Lapin yliopistossa taiteen maisteriksi.
Lisätietoja:
Juho Jusslin, jjusslin(at)ulapland.fi, 045 670 9182
Galleria Kilo
Ilari Kallinen:
Lutakko 13 – where magic happens
2.–18.3.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Ilari Kallinen:
0512201340
Maaliskuussa Lapin yliopiston galleria Kilossa matkustetaan Jyväskylään. Ilari Kallisen valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio
Lutakko 13 leikkaa siivun ajasta ja paikasta erään treenikämpän historiassa.
Jyväskylän Tanssisali Lutakko on legendaarinen talo. Tämä entinen leipomo on toiminut jo kolme vuosikymmentä kulttuurin höyryävänä taikapatana konserttisalin ja bändien harjoitustilojen muodossa. Nyt nähtävillä oleva valokuvasarja esittelee Tanssisali Lutakon treenikämpän numero 13 asukkaita ja itse huoneen olemusta.

Ilari Kallinen:
0512201623
Teoksillaan Kallinen haluaa herätellä yleisöä ajattelemaan taiteen tekemisen prosessia. Mistä taide on tullut? Usein näemme taideteoksen vasta kun se on valmis. Niin paljon tapahtuu pinnan alla. Muotokuva hajosi käsiin produktion edetessä kun huone alkoi puhua. Näyttelyssä ihmiset ja tila astuvat esiin rinta rinnan.
Äänimaisema on Kallisen kokoama yhteistuotanto, jonka sisällön ovat tuottaneet kameran edessä vierailevat henkilöt. Teokset on nimetty kameran aikakoodin mukaan korostaen näyttelyn keskeistä ajatusta ajan ja paikan viipaloinnista.
Lisätietoja:
Ilari Kallinen, ilari.kallinen(at)gmail.com, 040 084 4049
www.illu83.com
Galleria Lyhty
Tanja Pohjola:
Haute Collage
2.–18.3.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Tanja Pohjola:
Nimetön, 2020, kollaasi, 20,5 x 28,5 cm.
Haute Collage -näyttely esittelee vaatetussuunnitteluopiskelija Tanja Pohjolan kollaasia vaatetussuunnittelun luonnostelumenetelmänä tarkastelevan pro gradu -tutkielman taiteellisesta osiota. Esillä on otos opinnäytettä varten tehdyistä kaksiulotteisista paperisista muotikollaaseista, joiden syntyprosessi toimi kirjallisen tutkielmaosion aineistona.
Näyttelyn nimi
Haute Collage kuvaa kollaasien teon käsityömäisyyttä ja hitautta. Nimen pohjalla on ranskankielinen muotitaidetta kuvaava käsite
haute couture. Termillä viitataan korkeatasoisiin, pääosin käsitehtyihin vaatteisiin, joita voi pitää taideteoksina. Pohdittavaksi tuleekin, ovatko kollaasit vain luonnoksia, työvaihe kohti valmista vaatetta vai itsenäisiä taideteoksia.
Lisätietoja:
Tanja Pohjola, tanpohjo(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Arktinen muotoiluprojekti:
Huoleton huone
2.–18.3.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Aistilaattoja, 2021. Kierrätysmateriaalit, sekatekniikka, yksittäinen laatta 40 x 40 cm. Kuva: Tanja Heape
Kun
Arktinen muotoiluprojekti -kurssi käynnistyi syksyllä 2020,
Huoleton huone -ryhmä lähti yhdessä pohtimaan, miten opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia voitaisiin edistää haastavan koronatilanteen keskellä. Keskustelujen ja huolellisen taustatutkimuksen tuloksena syntyi idea yhteisöllisestä taidenäyttelystä, jonka avulla olisi mahdollista ilmaista, käsitellä ja purkaa tunteita. Projektin kautta haluttiin erityisesti tutkia, miten tunneaistin aktivoiminen ja käsillä tekeminen auttavat vähentämään stressiä ja rauhoittamaan mieltä.
Näyttely rakentuu kolmiulotteisen aistitaulun ympärille. Se koostuu kahdestatoista laatasta, joissa yliopistolta löytyneet kierrätysmateriaalit on muokattu kiinnostaviksi tekstuureiksi ja kontrasteiksi. Kaikki pilottityöpajaan osallistuneet saivat vapaasti kokeilla erilaisia materiaaleja oman mielenkiintonsa mukaan. Mukana työpajassa olivat Tanja Heape, Annu Kuivas, Leena Nieminen, Veeti Tukiainen, Pirjo Vuohtoniemi, Fiia Sandqvist, Santeri Kallankari, Olivia Saari ja Anu Kylmänen.

Savityöpaja 15.2.2021. Kuva: Anu Kylmänen
Näyttelyssä on myös esillä tunneveistoksia, joita tehtiin
Huolettoman huoneen järjestämässä yhteisöllisessä savityöpajassa Lapin yliopistolla 15. helmikuuta. Työpaja oli avoinna kaikille yliopiston opiskelijoille.
Näyttelystä nähdään lisäksi ryhmään osallistuneiden henkilökohtaisia teoksia. Pirjo Vuohtoniemen sisalköydestä ja naruista solmittu tekstiilitaideteos käsittelee mielenterveyttä, tunteita ja niiden ilmaisemista. Annu Rytkönen tutkii omassa tekstiilitaideteoksessaan, miten luonnonmateriaalien tekstuurit ja värit auttavat mieltä maadoittumaan. Marjaana Sivoselta nähdään maagisrealistisia, tunteita kuvaavia tussipiirroksia.

Marjaana Sivonen:
Pääkallokiitäjä, 2021. Lyijykynä, tussi, akryyliväri, A3. Kuva: Marjaana Sivonen
Huoleton huone -ryhmä on ollut talven mittaan tärkeä yhteisöllisyyden ja vertaistuen kanava jäsenilleen. Ryhmään osallistuneet toivovat, että näyttely olisi myös kävijöille vastaavanlainen huoleton huone, jossa voi rauhassa pysähtyä hetkeksi katselemaan ympärilleen, unohtaa kiireet ja kokea yhteenkuuluvuutta toisiin opiskelijoihin taiteen kautta.
Lisätietoja:
Kurssin ohjaava opettaja Anu Kylmänen, anu.kylmanen(at)ulapland.fi
Ryhmän tiedotusvastaava Marjaana Sivonen, asivonen(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Noora Räätäri:
Place of Between
2.–18.3.2021
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Noora Räätäri:
Fuji 12. 2021, valokuva.
Place of Between on Noora Räätärin valokuvauksen sivuaineen lopputyö. Näyttelyssä pohditaan välitilan tunnetta sekä ajan ja paikan kokemusta.
Liminal space eli välitila, on paikka tai aika, jossa jokin loppuu ja toinen alkaa. Se on tila, johon ei pysähdytä, mutta jossa odotetaan. Välitila voi olla myös tila, jonka kokemukseen liittyy epäpaikan tunnetta, kolkkoutta ja nostalgiaa paikkaan, jossa ei ole koskaan aiemmin käynyt. Nämä tilat voivat näyttäytyä myös tunnelmallisina, eivätkä vain ahdistavina.
Place of Between tutkiikin välitilan kokemusta oudon esteettisenä, epätodellisena ja seesteisenä.

Noora Räätäri:
Kodak 25. 2021, valokuva.
Kuvatut paikat ovat näkymiä hetkiin, joissa todellisuus tuntui hetken muuttuneelta. Erilaiset paikat toimivat välitiloina eri ihmisille, mutta niistä rakentuu yksi näkökulma tilan ja ajan kokemiseen valokuvien sekä äänimaailman kautta.
Noora Räätäri on audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriopiskelija. Näyttelyn kuvat on otettu Rovaniemellä ja Oulussa syksyn 2020 aikana 35mm värifilmille ja käsitelty digitaalisesti.
Lisätietoja:
Noora Räätäri, noora.raatari(at)gmail.com, 050 571 9994
LY / TTK / LP