Waltteri Myllymäen digitaalisen maalauksen työvaihe. Photoshop, Wacom Cintiq, 100 x 70 cm. Valmis teos nähdään graafisen suunnittelun opiskelijoiden Digimaalaus-workshopin lopputöitä esittelevässä näyttelyssä Galleria Seinässä.
Kahdeksan uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 18. maaliskuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!
Galleria Seinään tulee esille graafisen suunnittelun opiskelijoiden digimaalauskurssin lopputöitä esittelevä ja ikkunoita erilaisiin kuvitteellisiin maailmoihin avaava näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä nähdään Janita Haapamäen vaatetusnäyttely, jossa mielenterveyden ongelmia ja avun saamisen haasteita käsitellään muodin ja taiteen keinoin.
Galleria Kilossa avautuu kansainvälisen yhteistyöhankkeen näyttely, joka esittelee kantaaottavaa arktista lasimuotoilua kuudelta eri taiteilija-muotoilijalta. Galleria Lyhdyssä nähdään Heidi Lähtevänojan veistoksia, jotka tarkastelevat kohdatuksi tulemista ja hetkessä olemista.
Galleria Kajoon tulee esille Anselmi Petäjäahon musteella ja vesiväreillä tehtyjä sekatekniikkateoksia mielikuvituksen värittämistä arjen tapahtumista. Galleria Kopiossa nähdään Willehardt Gröhnin suunnittelema Young Finnish Designin järjestämän suunnittelukilpailun voittanut yöpöytäkonsepti.
Galleria Kellariin tulee esille Inka Kuljuntaustan naisten asemaa ja henkilökohtaisia kokemuksia tarkastelevia digitaalisesti koostettuja teoksia. Galleria Yhdyskäytävässä nähdään Matias Toropaisen pitkäkestoista valokuvausta ja kuvan jälkikäsittelyä innovatiivisella tavalla yhdisteleviä valokuvateoksia.
Näyttelyt ovat esillä 4. huhtikuuta asti.
Galleria Seinä
Todellisuusrepeämä
– Ikkuna kuvitteelliseen maailmaan
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3.2024 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Emma Rahjan digitaalisen maalauksen työvaihe. Photoshop, Wacom Cintiq, 70 x 100 cm.
Todellisuusrepeämä – Ikkuna kuvitteelliseen maailmaan -näyttely esittelee graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa alkuvuodesta 2024 järjestetyn Digimaalaus-workshopin lopputöitä. Kysymyksessä on ensimmäistä kertaa graafikko-opiskelijoille järjestetty, yksinomaan digitaaliseen maalaamiseen keskittynyt kurssi, jonka aikana tutustuttiin digimaalauksen historiaan, ilmaisutekniikalle ominaisiin työskentelytapoihin, konseptitaiteilijoiden hyödyntämiin tekniikoihin sekä hahmosuunnittelun perusteisiin erilaisia harjoitustehtäviä tekemällä.
Digitaalisen maalaustaiteen juuret ulottuvat aina 1980-luvulle asti. Tuolloin, ja pitkälti 1990-luvullakin digitaalisia kuvia maalattiin kirjaimellisesti pikseleillä hiirtä apuna käyttäen. Näyttöjen resoluutiot olivat alhaisia, jolloin neliskulmaiset pikselit erottuivat selvästi tietokoneiden ruuduilta. Sittemmin resoluutiot ovat kasvaneet ja tämän päivän piirtonäytölle avautuva digitaalinen maalauskangas kätkee pikselit silmiltä näkymättömiin. Moderni digitaalinen maalaaminen on tekniikkana hyvin lähellä perinteistä työskentelyä. Se muistuttaa paljon esimerkiksi akryyli- ja öljyväreillä tai jopa akvarelleilla maalaamista.

Henna-Sofia Valon digitaalisen maalauksen työvaihe. Photoshop, Wacom Cintiq, 70 x 100 cm.
Todellisuusrepeämä-näyttelyllä pyritään avartamaan käsityksiä digitaiteesta ja digitaalisen maalaamisen menetelmistä. Digimaalaus menetelmänä kysyy tekijältään pitkälle vietyä teknistä osaamista sekä ymmärrystä perinteisten menetelmien työskentelytavoista. Digitaalinen työpöytä tarjoaa perinteisiä menetelmiä enemmän joustavuutta sekä mahdollisuuksia työn muokattavuudelle eri työvaiheissa. Samalla se tarjoaa myös mahdollisuuksia tehdä asioita entistä perusteellisemmin. Vaatimustaso kasvaa siis väistämättä moninaisten mahdollisuuksien mukana. Työprosessi lähtee liikkeelle tekijän kuvallisista visioista sekä hänelle ominaisista työskentelytavoista. Työ luonnostellaan aluksi joko perinteisesti paperille tai suoraan digitaaliselle työpöydälle. Tämän jälkeen kuvaa lähdetään työstämään maalausohjelmassa aste asteelta pidemmälle erilaisia digitaalisia siveltimiä hyödyntäen. Tekijän oma kädenjälki saa ja kuuluukin näkyä.
Kurssin päätteeksi kukin opiskelijoista toteutti lopputyönä ison digitaalisen maalauksen, jonka oli tarkoituksena toimia porttina tai ikkunana kuvitteelliseen maailmaan. Lopputuloksena syntyi mitä mielikuvituksellisimpia visualisointeja myyttisistä taruhahmoista, todellisuuden ja fantasian kohtaamisispisteistä, vaihtoehtoisista tulevaisuuksista, apokalyptisistä näkymistä sekä täysin kuvitteellisista maailmoista kasveineen, eläimineen ja omaperäisine kulkijoineen.

Silja Lehtimäen digitaalisen maalauksen työvaihe. Photoshop, Wacom Cintiq, 70 x 100 cm.
Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan opiskelijat Eva Al-Khanji, Kaisamaisa Erämies, Jaakko Hirvasniemi, Jenna Jokimäki, Anni Kalapudas, Rosa Kauppi, Kiia Knuutila, Aino Kännö, Silja Lehtimäki, Martta Lepistö, Waltteri Myllymäki, Henrikki Nissinen, Kerttu-Ilona Pajala, Ama Penttilä, Emma Rahja, Henna-Sofia Valo ja Kaisla Virta. Digimaalaus-workshopin ohjaavana opettajana toimi graafisen suunnittelun yliopisto-opettaja Lasse Paldanius.
Lisätietoja:
Graafisen suunnittelun yliopisto-opettaja Lasse Paldanius, lasse.paldanius(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Janita Haapamäki:
[F32.1]ast, a[F60.3]fordable, at your [F60.5]ingertips
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Janita Haapamäki: I’m a Failure. 2024. Yksityiskohta asusta. Kuva: Mikko Rouru.
Suomalaiset terveyspalvelut tunnetaan maailmalla nopeina, edullisina ja helposti saatavilla olevina palveluina (fast, affordable, at your fingertips). Mielenterveyden ongelmiin voi olla kuitenkin haastavaa saada apua, mikäli ei ole varaa yksityiselle vastaanotolle. [F32.1]ast, a[F60.3]fordable, at your [F60.5]ingertips -näyttely käsittelee tätä aihetta Janita Haapamäen omaa mielenterveystarinaa kuvaavan vaatekokoelman kautta.
Näyttely keskittyy kamppailuun masennuksen sekä epävakaan ja vaativan persoonallisuushäiriön kanssa. Asut kuvastavat, miltä nämä henkilökohtaiset kokemukset ja tunteet näyttävät muodin kielellä.
‒ Haluan tuoda esiin mielenterveysongelmien moninaisuuden ja tarjota vertaistukea muodin ja taiteen avulla. Näissä asuissa ilmaisen omia kokemuksiani ja toivon, että ne voivat lisätä ymmärrystä mielenterveyden haasteista, Haapamäki kertoo.
Janita Haapamäki on muodin ja tekstiilisuunnittelun opiskelija, jonka intohimona on yhdistää taide ja mielenterveyskeskustelu. [F32.1]ast, a[F60.3]fordable, at your [F60.5]ingertips on Haapamäen ensimmäinen yksityisnäyttely.
Lisätietoja:
Janita Haapamäki, jhautaja(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Arctic Glass Design and Art
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Näyttely koostuu yhteensä yhdeksästä lasiteoskokonaisuudesta, jotka ovat
kuuden taiteilija-muotoilijan suunnittelemia ja Blåst Glasshyttanin
Silja Skoglundin johdolla toteutettuja.
Arctic Glass Design and Art -näyttely käsittelee kantaaottavaa, arktista lasimuotoilua. Näyttely ottaa kantaa ajankohtaisiin arktisiin teemoihin ja lasiteosten avulla nostetaan tulevaisuuden arktisen alueen tematiikkaa keskusteltavaksi kaikille näyttelykävijöille. Näyttely pyrkii osallistamaan näyttelykävijöitä ja lasiteokset toimivat kommunikaation välineenä ja keskustelujen avaajina.
Näyttelyn lasiteokset on valikoitu toteutettavaksi teoshaun kautta kesällä 2023. Esillä on kuuden naistaiteilijan ja -muotoilijan suunnittelemia kannanottoja, jotka on visualisoitu lasiin. Mukana ovat graafisen suunnittelun kandidaatti Aino Jäälinoja, kuvataiteilija Miia Mäkinen, kuvataiteilija Johanna Ruotsalainen, kuvataitelija Lenita Rundgren, teollisen muotoilun kandidaatti Senni Virransola sekä teollinen muotoilija Milla Johansson.
Lasia on muokattu pohjoisen luonnon arktisilla luonnonmateriaaleilla kuten poronsarvilla, mökiltä löytyneillä jäkälillä, metsästä kerätyillä kävyillä ja ötököiden muovaamalla kelopuulla. Osaa lasiteoksista on muokattu makeanveden jäällä, jäämeren suolaisella jäällä ja vedellä. Yhdestä teoskokonaisuudesta löytyy jälkiä villinä kalastetun lohen kuivatuista suomuista ja toisessa teoksissa on käytetty hillasuolta löydettyä joutsenen sulkaa.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä pohjoissuomalaisten ja -norjalaisten muotoilun sekä lasialan toimijoiden kanssa. Uniikit lasiteokset on tehty lasinpuhallustekniikalla maailman pohjoisimmassa lasistudiossa Blåst Glasshyttanissa, Norjan Tromssassa lasinpuhaltajamestari Silja Skoglundin johdolla. Näyttely on osa kansainvälistä arktista lasimuotoilua käsittelevää yhteistyöhanketta, jota on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Milla Johansson, arcticglassdesignart(at)gmail.com
Instagram: @milla_johansson_design ja @arcticglassdesignart
Galleria Lyhty
Heidi Lähtevänoja:
Sielun lento
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Heidi Lähtevänoja: Lumottua. 2023. Keramiikka ja nahka.
Sielun lento -veistosnäyttelyn ytimessä on kohdatuksi tuleminen omana itsenä ja olettamatta tässä hetkessä. Hiljainen pysähtyminen ajatusten äärellä, kaikkien tunteiden salliminen ja niiden väreileminen kehossa. Jokainen meistä on arvokas olento ja kohdatessamme toisemme tärkeää on tämä kuluva hetki, ei menneisyys eikä tulevaisuus. Ansaitsemme loistaa ja tuntua omana itsenämme.
Näyttelyssä yhdistyy veistoksellisuus ja runous. Keskustelu, jonka ne luovat välilleen ja mitä tunnelmaa välittävät eteenpäin, ovat yksilöllisiä kokemuksia ja omista syvyyksistä nousevia tulkintoja. Ajattelun ja kokemisen vapaus, ilman että joku muu määrittelee mitä pitäisi nähdä ja tuntea.

Heidi Lähtevänoja: Raskas lento siivillä sielun. 2023. Keramiikka, pronssi ja nahka.
Heidi Lähtevänoja on Vantaalta lähtöisin oleva kuvataiteilija ja kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Lapin yliopistossa. Kolmiulotteisuuden ja runojen kautta hän tulkitsee maailmaa ja ilmentää sitä konkretiaan.
– Keraamisen veistoksen ja erilaisten materiaalien yhdistäminen on leikittelevää ja kokeilevaa. Savi ja pronssi ovat itselleni mieleisiä ilmaisukeinoja kirjoittamisen, maalaamisen ja valokuvauksen lisäksi, Lähtevänoja kertoo.
Lisätietoja:
Heidi Lähtevänoja, heidilahtevanoja(at)gmail.com
instagram: @heidilahtevanoja
Galleria Kajo
Anselmi Petäjäaho:
Ihmeellisiä sattumia arjen keskellä
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Anselmi Petäjäaho: Tähtien valoa laskeutui väsyneisiin käsiini. 2023. Vesivärit ja muste, 29.7 cm × 42 cm.
Anselmi Petäjäahon näyttelyssä tarkastellaan arjen tapahtumien välistä limbotilaa, eli kaikenlaista liikkumista eri askareiden välillä, oli se sitten työmatka, kauppareissu tai pyörämatka harjoituksiin, ja miten mielikuvitus rupeaa värittämään niiden arkisuutta aikansa kuluksi.
Anselmi Petäjäaho on kolmannen vuoden kandidaattiopiskelija kuvataidekasvatuksen linjalta, ja tuo näyttelyyn omaa osaamistaan musteen ja vesivärien sekatekniikalla.
Lisätietoja:
Anselmi Petäjäaho, apetajaaho(at)gmail.com
Galleria Kopio
Willehardt Gröhn:
Lovi – Leikkisä yöpöytä
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kuva: Willehardt Gröhn
Näyttelyssä esitellään yöpöytäkonsepti, jonka on suunnitellut teollisen muotoilun maisterivaiheen opiskelija Willehardt Gröhn. Konsepti voitti Young Finnish Designin järjestämään suunnittelukilpailun, jonka toimeksiantaja oli Unikulma.
– Voittajatyö Lovi-yöpöytä on yksinkertaisen tyylikäs sekä samalla hauska. Rakenne on ilmavan siro ja sopii mielestämme moneen erilaiseen ympäristöön. Se täyttää erinomaisesti yöpöydän erilaiset tarpeet ja sopii myös sivupöydäksi, vaikka nojatuolille, kuvaillaan Unikulman tiedotteessa voittajatyötä.
Lisätietoja:
Willehardt Gröhn, willehardt.grohn(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Inka Kuljuntausta:
Sano itsellesi jotain kaunista
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Inka Kuljuntausta: Sano itsellesi jotain kaunista. 2023–2024. Digitaalinen piirros, joka sisältää myös lapsuuden ajan valokuvia, piirroksia ja päiväkirjamerkintöjä.
Naiset kohtaavat yhteiskunnassamme vähättelyä, kritisointia ja syrjimistä. He kuitenkin osaavat ja pystyvät. Tätä teemaa näyttely kokonaisuudessaan tarkastelee, naisen asemaa maailmassa. Näyttely nostaa esille naisten henkilökohtaisia kokemuksia muun muassa riittämättömyydestään anonyymisti kerättyjen tekstiviestien muodossa. Kollektiivisesti kerätyt tekstiviestit ovat täten hyvin henkilökohtaisia, mutta samalla myös helposti samaistuttavia. Sanat rakentavat todellisuuttamme, joten niihin täytyy kiinnittää huomiota. Näyttelyn tavoitteena on pysäyttää katsoja tarkastelemaan omia sanojaan ja pohtimaan omaa sisäistä ääntään. Miten puhuisin 5-vuotiaalle minulle? Mitä jos sanoisinkin itselleni jotain kaunista?
Näyttely on tuotettu osana vapaaehtoistoimijuutta Plan International Suomi -järjestön parissa. Järjestön tavoitteena on saavuttaa oikeudenmukaisempi maailma ja parantaa heikoimmassa asemassa olevien lasten, erityisesti tyttöjen, elämänlaatua. Teoksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole vähätellä kenenkään kokemuksia: vaikka näyttely rakentuu naisten kokemusmaailman ympärille, voi jokainen vierailija varmasti löytää siitä samaistumispintaa sukupuoleen katsomatta.
Inka Kuljuntausta on kokemuksen muotoilun toisen vuoden opiskelija.
Lisätietoja:
Inka Kuljuntausta, ikuljunt(at)ulapland.fi
Galleria Yhdyskäytävä
Matias Toropainen:
Gradients of Time
19.3.–4.4.2024
Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30
E- ja F-talon välinen yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Matias Toropainen: Aallot. 2024. Digitaalinen valokuva, kuvankäsittely.
Gradients of Time -valokuvanäyttely vie sinut matkalle arkisen maiseman hienovaraisten muutosten läpi. Tässä metodipainotteisessa näyttelyssä valokuvaaja Matias Toropainen on rikkonut perinteisen valokuvauksen rajat luodakseen jotain ennenkokematonta. Käyttäen innovatiivista menetelmää, joka yhdistää pitkäkestoisen valokuvauksen sekä kuvan jälkikäsittelyn uudella tavalla, Toropainen tuo esiin ajan kudelman – valon ja varjon päivittäisen leikittelyn maisemassa.
Näyttelyn jokainen kuva kertoo tarinan ajan kulusta, paljastaen luonnon ja ympäristön hienovaraisia muutoksia, jotka usein jäävät meiltä huomaamatta. Inspiraatiota Toropainen ammensi solarigrafia-tekniikasta, joka ikuistaa maiseman muutoksen jopa vuoden ajalta. Tämä herätti kysymyksen: Kuinka voi luoda vastaavaa nykyaikaisella kameralla?
Tule kokemaan kokeilullinen näyttely, joka haastaa käsityksesi valokuvauksesta ja vie sinut visuaaliselle aikamatkalle. Näyttely esittää, kuinka kuva voi kertoa valon, varjon ja ajan yhteisen tarinan valokuvan kielellä.
Matias Toropainen on graafisen suunnittelun maisteriopiskelija Lapin yliopistossa. Näyttely on valokuvauksen sivuaineen lopputyöproduktio.
Lisätietoja:
Matias Toropainen, mtoropai(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP