Ripille-lahtija_550px.jpg
Ripille lähtijä. Kuva: Nilla-Máhtte Magga

Maarit Maggan saamelaista käsityötä ja muotoilua monimuotoisesti esittelevä näyttely avautuu taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa

9.2.2024

Taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu Maarit Maggan saamelaista käsityötä ja muotoilua kokonaisvaltaisesti esittelevä, väitöstutkimuksen taiteellisen osion muodostava näyttelykokonaisuus. Maggan väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 16. helmikuuta klo 10–13 Lapin yliopiston Asko ja Esko -salissa ja näyttelyn avajaisia vietetään illalla klo 17–19 Arktikumin Valo- ja Katve-gallerioissa. Näyttely on esillä 23. maaliskuuta asti. Näyttelytilaan on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelyyn!

Näyttely koostuu duodjitutkimuksen taiteellisesta produktiosta, joka esittelee duodjin kokonaisvaltaisuutta. Duodji on pohjoissaamea ja tarkoittaa saamelaista käsityötä ja muotoilua. Produktio sisältää kaksi arvioitua näyttelyä. Ensimmäinen näyttely Kaste ja konfirmaatio – Saamelaiset seremoniat on ollut esillä vuonna 2019 Enontekiöllä ja vuonna 2020–21 Inarissa, ja toinen näyttely Jumalan lapset – Duodjitekstiilit tilassa vuonna 2021 Inarissa.

Nyt avautuva näyttelykokonaisuus pitää sisällään aikaisemmat arvioidut näyttelyt. Niiden lisäksi esillä on materiaaleja, tekniikoita, kokeiluja ja luonnoksia, duodjin ääniä, laajaa kuvamateriaalia sekä osa käsitöiden tekemiseen käytetyistä työvälineistä.


Maarit-Magga_Vihkimatto_web.jpg
Vihkimatto. Kuva: Nilla-Máhtte Magga


Magga_Punaine-ja-vihrea-stola_web.jpg
Punainen ja vihreä stola. Kuva: Nilla-Máhtte Magga


Maggan väitöskirjan teoreettinen tutkimusrakenne pohjautuu jauristunturilaisen miehen gáktiin, saamenpukuun, joka on esillä näyttelyssä, kuten myös kirkkotekstiilikokeilujen pohjalta syntynyt vaate, Maaritmekko. Tutkimustuloksia ja jauristunturilaista estetiikkaa esittelee konkreettisesti duodjitaidetekstiili Maasta olen minä tullut, joka koostuu 23:sta käytöstä poistuneesta gáktista. Teos on esillä ensimmäistä kertaa ja se on valittu osaksi vuosina 2024–2026 kiertävää Sápmi Triennale -näyttelyä.

Magga pohtii duodjin esittelyä julkisessa tilassa ja tuo tilaan Inga Påve Idivuoman kanssa kehittelemänsä LaavuStudion, jossa nuoret enontekiöläiset duodjintaitajat ja Maggan oppilaat vuosien varrelta tekevät konkreettisesti duodjia avajaistapahtuman aikana. Ajatus duodjin uudenlaisesta esittelemisestä syntyi, kun Magga ja Påve Idivuoma työssään Saamelaisella korkeakoululla kaipasivat duodjille soveliaampaa esitystapaa. Hyvin tavallista on, että duodji esitetään länsimaisesti valkoisen kuution päällä tai vitriinissä valmiina artefaktina ja objektina.

– Kaipasimme duodjille ominaisen prosessimaisuuden, materiaalisuuden ja sielullisen mukanaoloa näyttelykonseptissa. Tähän tarpeeseen pyrkii vastaamaan eksperimentaalinen LaavuStudio, Magga toteaa.

Magga työskentelee duodjin lehtorina Saamelaisella korkeakoululla ja Påve Idivuoma projektityöntekijänä Dáiddadálus-taidetalossa. Molemmat organisaatiot sijaitsevat Norjan Kautokeinossa.


Magga_kasteelle_MM_web.jpg
Kasteelle. Kuva: Maarit Magga


Maarit-Magga_Silkin-hehku_MM_web.jpg
Silkin hehku. Kuva: Maarit Magga


Luonnonmateriaalit-ommellaan-käsin_KM_web.jpg
Luonnonmateriaalit ommellaan käsin. Kuva: Markku Kauranen / Eanodaga Sámiid Searvi


Näyttelyn yleissuunnittelusta Maggan kanssa on vastannut Hannu Tikkanen Tikkanen Workshopista ja LaavuStudio-konseptin osalta Inga Påve Idivuoma Dáiddadállu-taidetalosta. Näyttelyn graafisen ilmeen ja näyttelyrakenteet on suunnitellut Hannu Tikkanen. Duodjin äänet ja videot on toteuttanut Johanna Labba. Näyttelyn kuvamateriaalin ovat kuvanneet Nilla-Máhtte Magga, Johanna Labba, Maarit Magga, Väinö Auer Museovirastosta, Timo Veijalainen Suomen käsityön museosta sekä Markku Kauranen Eanodaga Sámiid Searvista. Näyttelyrakenteiden toteutuksesta ovat vastanneet Antti Mäkitalo ja Erkki Palojärvi.


Maarit Magga:
Ráidalasas
17.2.–23.3.2024
Avajaiset pe 16.2. klo 17–19

Galleriat Valo, Katve I ja II

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Maarit Magga
mmagga(at)ulapland.fi, +358 40 093 7659
Tiedote Maarit Maggan väitöstilaisuudesta


LY / TTK / LP