Uutiset 2007
16.1.2007

Maaseudun osaamiskeskus Tunturi-Lappiin

Tunturi-Lapin maaseudun osaamiskeskus on tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen ahjo, joka palvelee alueen elinkeinotoimintaa ja hyvinvointia.

Tunturi-Lappiin vuonna 2007 perustettavan maaseudun osaamiskeskuksen taustalla on seutukunnan voimakas ja monipuolinen kehitys. Osaamiskeskuksen tarkoituksena on kehittää edelleen matkailukeskusten ja pienten yritysten yhteistyötä, verkottumista ja kansainvälistä kilpailukykyä. Kehittämistyössä ovat vahvasti mukana Lapin yliopisto, Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulut, Tunturi-Lapin kunnat, työhallinto ja alueen yritykset.

Työssä keskitytään luonto-, maaseutu- ja kulttuuriyrittäjyyden tutkimukseen, palvelusuunnitteluun, verkoston rakentamiseen, sopimuksiin ja resurssisuunnitteluun. Toiminta on vaiheistettu siten, että aluksi rakennetaan osaamiskeskittymän toimintamalli ja konkreettinen toimenpidesuunnitelma. Osaamiskeskus toimii valmistuttuaan alueellisen innovaatiojärjestelmän pilottina.

Osaamiskeskittymä muodostaa innovaatioympäristön, jossa keskitytään pienten luonto-, maaseutu- ja kulttuuriyritysten toiminnallisiin tutkimus-, kehittämis- ja koulutushaasteisiin. Malli tunnistaa alueelliset kehittämistarpeet sekä tarjoaa innovaatioympäristön yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnalle.

Innovaatioympäristössä ei kehitetä ainoastaan verkoston yksittäisiä toimijoita, vaan koko verkostoa. Kukin toimija osallistuu kehittämistyöhön omilla vahvuuksillaan. Näin  rakentuu pienten matkailuyritysten innovaatioympäristö, jossa yhdistyvät tutkimus, kehittämistoiminta ja koulutus laadukkaiksi innovaatioprosesseiksi.

Maaseudun osaamiskeskus toimii Tunturi-Lapin seutukunnassa eli Enontekiöllä, Kittilässä, Kolarissa ja Muoniossa. Toiminta-alueeseen sisältyvät kaikki alueen matkailukeskukset: Kilpisjärven alue, Hetta, Pallas-Ylläs-kansallispuisto, Olos ympäristöineen, Harriniva, Levi ja Ylläs.

Hankkeen rahoittaja on ESR/Lapin lääninhallituksen sivisysosasto.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Markku Aro, Lapin yliopisto
Puhelin 040 778 6487  
Johtaja Riitta-Liisa Heikkinen-Moilanen, Lapin yliopisto
Puhelin 040 735 7900

LaY/Viestintä/OT

 

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK