Arktisuus
Mammutinhammas_Santeri Happonen.jpg
Takavarikoitu villamammutin syöksyhammas painaa 45 kiloa. Kuva: Santeri Happonen

Mammutin syöksyhammas esillä Arktikumin tiedekeskuksessa

5.1.2021

Arktikumin tiedekeskuksessa pääsee nyt ihailemaan villamammutin syöksyhammasta. Jakutiasta löydetty massiivinen hammas paljastaa jääkauden jättiläisen vaikuttavat mittasuhteet.

Sukupuuttoon kuolleiden villamammuttien viimeiset elinalueet sijaitsivat Siperiassa. Tundralta löytyy yhä mammuttien jäännöksiä, jotka ovat säilyneet ikiroudassa kymmeniätuhansia vuosia. Jäätynyt maaperä on kuin valtava pakastinarkku.

– Syöksyhammas on näyttelyssäkin vähän piilossa, kuin jään alle kätkeytyneenä, kuvailee näyttelymuotoilija Anna Hyvönen Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.
Esillä oleva syöksyhammas on aikoinaan takavarikoitu, ja sen on lahjoittanut Arktiselle keskukselle Suomen tullihallitus vuonna 1993.

Useat Siperiassa elävät alkuperäiskansat ovat uskoneet, että mammutti eli maan alla mutta kuoli, jos se nousi vahingossa maan pinnalle. Tämä selitti, miksi mammutteja ei tuhansiin vuosiin nähty elävinä.

– Mammutti-sanakin on alun perin lähtöisin Siperian alkuperäiskansoilta, ja se viittaa maasta löydettyyn sarveen, kertoo tiedetoimittaja Marjo Laukkanen.

Lisätietoja:
Näyttelymuotoilija Anna Hyvönen, +358 40 484 4289, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Arktikumin aukioloajat ja lippujen hinnat