Taide ja muotoilu
Kattelua-Torosuolla_web550px.jpg
Mari Parpala: Kattelua Torosuolla, osa 12 valokuvan sarjasta.

Mari Parpala taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa

27.4.2023

Taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy kuvataidekasvatuksen alumni Mari Parpala. Näyttelyssä esillä oleva Kesäaijalta-valokuvasarja kuvaa tunnelmia ja hetkiä, jotka ovat pysäyttäneet viilenevässä kesäyössä vasanmerkityksen aikaan. Valokuvat on kuvattu vuosien 2021–2022 aikana Isosydänmaan paliskunnassa. Parpalan näyttelyyn on mahdollista tutustua kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä toukokuun ajan. Tervetuloa!

Kun oranssina hehkuva yöttömän yön aurinko siivilöityy aitarakenteena käytettävän säkkikankaan läpi, vaatimet ja vasat etsivät toisiaan ja poroväki rauhoittuu katselemaan mitä vaadinta mikäkin vasa seuraa, laskeutuu mieleen autuus, sääskistä ja mäkäräisistä huolimatta. Päivä on ahkeroitu paahtavassa helteessä suolla rämpien, jotta porot saadaan aitaan läpi yön kestävää vasanmerkkausta varten.

– Tätä valokuvasarjaa työstäessäni mietin, miten on etuoikeutettu olo olla osa tällaista yhteisöä, joka saa tehdä työtä näin tiiviisti luonnon kanssa, Parpala kuvailee.

– Parin kuukauden päästä saa taas odottaa viestejä paliskunnan WhatsApp-ryhmään: huomenna aloitetaan Lumiaavalta, aitaporukka paikalle kello 12.


Vasa_web.jpg
Mari Parpala: Vasa, osa 12 valokuvan sarjasta.


Mari Parpala työskentelee tällä hetkellä suunnittelijana OpenDigiTaito-hankkeessa kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa ja lisäksi vanhempiensa maatilalla Simossa sekä poronhoitajana Isosydänmaan paliskunnassa. Tulevaisuudessa hän siirtyy päätoimisesti maitotilayrittäjäksi, mutta taide ja taidekasvatus tulevat kuitenkin aina kulkemaan mukana.

Parpalan taiteellinen työskentely painottuu valokuvaan ja aiheet kiinnittyvät kotiseutuun sekä sen kulttuuriperintöön. Inspiraatio ja aiheet tulevat Parpalan elinpiiristä, sen historiasta, ihmisistä sekä hänelle läheisistä elinkeinoista, maanviljelystä ja poronhoidosta.


Taiteiden tiedekunnan
toukokuun taiteilija Galleria Lovisassa
Mari Parpala:
Kesäaijalta
2.–31.5.2023

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Ma-pe 7.30–20.00, la-su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja:
Mari Parpala
mari_parpala(at)hotmail.com


Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP