Uutiset 2011
2.9.2011

Maria Huhmarniemen valokuvateos esillä tiedekeskuksessa Arktikumissa

Yliopistonlehtori Maria Huhmarniemen Muukalaisvaeltaja-valokuvasarja on Arktisen keskuksen tiedekeskuksen syyskuun näyttely. Monikulttuurisuutta ja naisten maailmaa pohtivaan näyttelyyn voi tutustua Arktikumin auditoriossa.

AK_nayttely_2011_09_02_Maria_Huhmarniemi_silvretta_web.jpg
Kuva: Maria Huhmarniemi

Muukalaisvaeltaja-valokuvasarjan taustalla ovat Itävallan alppimaisemiin ja huiveihin liittyvät poliittiset ja symboliset merkitykset. Teos on maisemavalokuvasarja, ja siihen kuuluvia kuvia on esitetty aiemmin muun muassa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä.

Huhmarniemen kuvissa huivit liehuvat lippujen lailla idyllisessä vuoristomaisemassa. Taiteilijan mukaan huivit nostavat esiin monikulttuurisuuteen ja naisten maailmaan liittyviä teemoja. Itävallan vuoristomaisemat luovat mielikuvia kansallistunteesta. Huivien materiaalit, mallit ja kuvioinnit edustavat monia eri kulttuureja ja perinteitä, kuten muslimeja, itäeurooppalaisia, intialaisia ja palestiinalaisia.

– Olen kiinnittänyt huivit nykyaikaisiin vaellussauvoihin ja asettanut ne paikkoihin, joissa niiden värit, kuvioinnit tai muodot suhteutuvat vuoropuheluun ympäröivän maiseman kanssa. Valokuvasarjan kautta tarkastelen, miten maiseman kulttuurinen lukutapa voi muuttua uusien elementtien, kuten huivien avulla, Huhmarniemi kertoo.

Huhmarniemi on toteuttanut teoksen Alpeilla Länsi-Itävallassa kaksiviikkoisessa SilvrettAtelier-taiteilijasymposiumissa viime vuoden elokuussa. Kymmenen kansainvälistä taiteilijaa kutsutaan joka toinen vuosi työskentelemään Bielerhöheen ja Silvretta-järven ympäristöön.

Maria Huhmarniemi on kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori taiteiden tiedekunnassa Lapin yliopistossa. Huhmarniemen taidetta on esillä myös Arktisen keskuksen tiedekeskuksen Marjamatkat-näyttelyssä, joka on Arktikumissa lokakuun puoliväliin asti.

Lisätiedot.
Taidekasvatuksen yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi, taiteiden tiedekunta, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi, puh. 040 763 9948
Arktisen keskuksen tiedekeskus Arktikum-talossa Rovaniemellä (osoite Pohjoisranta 4), aukioloajat
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK