Uutiset 2010

Marja Tuominen luennoi ihmismielen jälleenrakentamisesta

16.2.2010

Professori Marja Tuominen luennoi keskiviikkona 24. helmikuuta 2010 klo 14-16 Lapin yliopiston Fellman-salissa Lapin ihmismielen jälleenrakentamisesta.

 "Piti alusta saakka, kirvesvarsi piti tehä, että miä sain kirveen. Ja saha piti tehä, että miä pääsin mettään."

Talven taittuessa vuonna 1945 Lapin tuhotun maakunnan jälleenrakennus aloitettiin tyhjästä. Kansallisen historian "suuressa kertomuksessa" Lapin hävitys ja jälleenrakennus ovat jääneet koko kansakuntaa koetelleiden kokemusten varjoon. Myös suomalaisessa historiapuheessa vakiintunut käsite "talvi- ja jatkosota" sulkee ulkopuolelleen lappilaisen siviiliväestön kokemukset ja koettelemukset Lapin sodassa ja sen tuhojen korjaamisessa. 

Pohjoisen kulttuurihistorian tutkimus Lapin yliopistossa haluaa nostaa esiin jälleenrakennuksen ajan kokemukset ja sukupolvien yli kertautuvat merkitykset inhimillisellä ja yhteisöllisellä tasolla. Nämä merkitykset liittyvät yksittäisten ihmisten elämänkohtaloihin, suku- ja perhekokemuksiin, kokijoiden oman elämänhistorian kannalta merkittäviin menetyksiin ja saavutuksiin sekä rakennettuihin maisemiin ja sisäisesti koettuihin mielenmaisemiin. Ajankohtaiseksi on noussut myös kysymys jälleenrakennusajan materiaalisen ja kulttuurisen perinnön kohtaamisesta ja kohtalosta 2000-luvun Lapissa.

Marja Tuominen on suorittanut filosofian tohtorin tutkinnon Turun yliopistossa 1991, oppiaineena kulttuurihistoria. Lapin yliopiston kulttuurihistorian dosentiksi hänet nimitettiin 1994 ja vuonna 2004 kulttuurihistorian professorin virkaan. Marja Tuominen on toiminut jäsenenä Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnassa.

Lisätietoja: 
Riitta Kojo
Puhelin 0400 543 174
Sähköposti Riitta.Kojo (at) ulapland.fi