Uutiset 2011
6.9.2011

Markus Aarto: Valmisteilla oleva henkilöstösuunnitelma ottaa kantaa sitoutumis-, läsnäolo- ja sivutoimikysymyksiin

Hallinto- ja lakiasiainjohtaja Markus Aarto käsittelee Laajakulma-blogissaan henkilökunnan sitoutumista tai sitoutumattomuutta yliopistoyhteisön yhteisiin päämääriin.

Aarton mukaan uusien opiskelijoiden innostuneisuuden säilyttäminen on suuri haaste yliopistolle. Lisäksi haasteita ovat yliopistojen rakenteellinen kehittäminen, yliopistojen uuden rahoitusmallin valmistelu, yleisen valtiontalouden kehityksen vaikutusten ennakointi ja korkeakoulukonsernin palvelukeskuksen rakentaminen. Avainsana haasteisiin vastaamisessa on Aarton mukaan henkilökunnan sitoutuminen yhteisesti asetettuihin päämääriin.

– Lähtökohtaisesti Lapin yliopiston henkilökunta on hyvin sitoutunutta, mutta toki joukosta löytyy muutamia sellaisiakin, joiden sitoutuminen yliopistoyhteisöön on lähinnä näennäistä, Aarto kirjoittaa.

Sitoutumattomuus yliopistoon rassaa Aarton mukaan opiskelijoilta ja henkilökunnan sitä osaa, joka on vahvasti yliopistoon sitoutunutta.

– Vähän kärjistäen voikin sanoa, että joidenkin henkilöiden sitoutumattomuus otetaan lopulta sitoutuneiden ”selkänahasta”.

Aarton mukaan nykyisissä tuottavuus- ja rahoituspaineissa sitoutumista ei voida enää jättää kunkin henkilön itseohjautuvuuden varaan, koska se ei ole johtanut kaikkien osalta tyydyttävään lopputulokseen.

– Lapin yliopistossa ollaan valmistelemassa henkilöstösuunnitelmaa, jossa tavalla tai toisella joudutaan ottamaan kantaa sitoutumis-, läsnäolo- ja sivutoimikysymyksiin. Se saanee hallituksen antamien reunaehtojen kautta lopullisen muotonsa syksyn aikana, Aarto kirjoittaa.

Bloginsa lopuksi Aarto kuitenkin toteaa, että ylivoimainen enemmistö henkilökunnasta voi hyvällä omalla tunnolla katsoa itseään peilistä ja todeta olevansa sitoutunut ja tekevänsä loistavaa työtä yliopiston, opetuksen, tutkimuksen ja ympäröivän yhteiskunnan parhaaksi.

Markus Aarton blogi kokonaisuudessaan osoitteessa: www.ulapland.fi/laajakulma  

 LaY/Viestintä/OT


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK