Uutiset 2010

Markus Schröppelin fontti maailmanlaajuisesti Harry Potterissa

18.2.2010

Lapin yliopiston jatko-opiskelijan ja tuntiopettajan Markus Schröppelin suunnittelema fontti on käytössä Harry Potter -elokuvissa ja -tuotteissa.

Markus Schröppelin suunnittelema fontti LL Rubber Grotesque oli ensimmäistä kertaa käytössä vuonna 2007 ensi-iltansa saaneessa Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvassa, jossa fontti esiintyi velhojen Daily Prophet -lehden otsikkofonttina. Sen jälkeen fonttia on käytetty viime vuonna ensi-iltaan tulleessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi -elokuvassa etsintäkuulutusilmoituksissa sekä elokuvan oheistuotteissa, kuten t-paidoissa sekä uusissa iPhone- ja iPod-sovelluksissa. Fonttia tullaan käyttämään myös jatkossa samantyyppisissä yhteyksissä.

Schröppel suunnitteli LL Rubber Grotesque -fontin alun perin vuonna 1997 ja on sen jälkeen uudistanut sitä kolme kertaa vuosina 2004–2009.

– Fontin taustalla on vanha kirjasin, jota käytettiin käsinladonnan ja kohopainotekniikan aikakaudella. Muutin fontin digitaaliseksi, mikä voi kuulostaa helpolta mutta ei ole sitä: vanhojen fonttien digitalisoinnissa tulee ottaa esimerkiksi huomioon kohopainotekniikassa painojälkeen jääneet epätarkkuudet ja muotoilla ne fonttiin mahdollisimman autenttisen näköisinä, Schröppel kertoo.

Kyseistä fonttia on aiemmin käytetty mm. erilaisten kampanjoiden ja tapahtumien julisteissa ja muissa tuotteissa sekä levyjen ja kirjojen kansissa. Fontin yksityiskäyttö on ilmaista, yrityskäytössä fontti on maksullinen.

Markus Schröppel on pitänyt Lapin yliopistossa jo usean vuoden ajan graafisen suunnittelun opiskelijoille mm. fonttien suunnittelun kursseja. Lisäksi hän tekee taiteiden tiedekuntaan graafisen suunnittelun väitöskirjaa, jossa hän tutkii julkisissa tiloissa käytettyä informaatiografiikkaa ja sen kulttuurisidonnaisuutta. Hän on myös valtakunnallisen viestintätieteiden tutkijakoulun (CORE) jäsen. Kotimaassaan Saksassa Schröppel toimii visuaalisen viestinnän ja typografian konsulttina ja opettajana.

Lisätietoja:
Markus Schröppel, p. 050 928 0444 (tavoitettavissa puhelimitse 18.–20.2. ja 1.–24.3.2010), markus (at) mschroeppel.de, www.schroeppel-design.de
LL Rubber Grotesque -fontti
Esimerkkejä fontin käytöstä Harry Potterissa:
Etsintäkuulutusjuliste Harry Potter ja puoliverinen prinssi -elokuvassa (fontti käytössä etsintäkuulutetun nimessä ja kuvan alla olevissa teksteissä):
Harry Potter ja puoliverinen prinssi t-paita (fontti käytössä etsintäkuulutetun nimessä ja kuvan alla olevissa teksteissä):

LaY/Viestintä/SV