HeliKaikula_Valokuvauksen-tyopaja_550px.jpg
Heli Kaikula: Shapeshifter. Pigmenttivedos analogisesta negatiivista. 2023. Valokuvauksen työpaja -kurssin opiskelijoiden yhteisnäyttely avautuu Seinä- ja Hämärä-gallerioissa.

Marraskuun näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

3.11.2023

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 6. marraskuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinässä ja Hämärässä nähdään Valokuvauksen työpaja -kurssin opiskelijoiden yhteisnäyttely. Galleria Kiloon tulee esille Ruu Kumpulaisen ja Bea-Sofia Limnellin tekstiili-, veisto- ja readymade-taidetta yhdistelevä näyttelykokonaisuus.

Galleria Lyhdyssä avautuu Jasmin Paajasen tekstiiliveistoksen luonnostelua ja materiaalikokeiluja esittelevä näyttely. Galleria Kajoon tulee esille Laura Haapasalon keramiikka- ja tekstiilitaiteen kohtaamisia tarkastelevia teoksia.

Galleria Kopiossa nähdään Milla Johanssonin, Heidi Pietarisen ja Amna Qureshin yhteisnäyttely, jonka teoksissa yhdistetään luonnonmateriaaleja biotaiteeseen ja lasimuotoiluun. Galleria Kellarissa avautuu Amanda Thitzin suunnittelemaa vaatemallistoa esittelevä näyttelykokonaisuus.

Lisäksi F- ja E-talojen väliseen yhdyskäytävään tulee esille muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen maisteriopiskelijoiden teoksista koottu Milano Fashion Workshop 2023 -muotivalokuvanäyttely.

Näyttelyihin on mahdollista tutustua yliopiston aukioloaikoina 23. marraskuuta asti.


Galleriat Seinä ja Hämärä

10+1
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


SaraTeperi_Valokuvauksen-tyopaja_web.jpg
Sara Teperi: Puolikas. Hopeagelatiinivedos. 2023.

11 kuukautta
11 osallistujaa
10 mustavalkoista lähestymistapaa
+1 värillinen toteutus
1+10 Fomadon LQN

Kuvataiteen aineopintoihin kuuluvalla Valokuvauksen työpaja -kurssilla on syvennytty yliopisto-opettaja Anu Jormalaisen johdolla erilaisiin valokuvauksen tekniikoihin, kuten analogiseen valokuvaukseen, syanotypiaan ja polymeerigravyyriin. Tammikuussa 2023 alkanut kurssi saa päätöksensä 10+1-yhteisnäyttelyssä, jossa nähdään 11 opiskelijan tekemiä tulkintoja ympäröivästä maailmasta valokuvan keinoin.


SoljaImmonen_Valokuvauksen-tyopaja_web.jpg
Solja Immonen: Yksityiskohta teoksesta Ikkuna. Polymeerigravyyrivedos. 2023.


Näyttelyn valokuvaajat ovat tarkastelleet muun muassa kaikille tuttua arjen tematiikkaa, elämän hetkellisyyttä ja loputtomuutta, muutoksen pysyvyyttä, ihmisen osaa elämän kiertokulussa sekä inhimillisyyden ja samaistuttavuuden merkkejä elottomissa, paikoilleen asettuneissa asioissa. Nyt nähtävän 10+1-yhteisnäyttelyn lisäksi kurssityöhön kuuluu jokaisen opiskelijan oma valokuvaportfolio.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Solja Immonen, Elli Jokitulppo, Heli Kaikula, Rosa Kansala, Kanerva Kivistö, Katariina Leinonen, Kamu Mattila, Armi Smura, Sara Teperi, Annika Tolvanen ja Luna Vääräniemi

Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Anu Jormalainen,
anu.jormalainen(at)ulapland.fi, 040 185 6903



Galleria Kilo

Ruu Kumpulainen ja Bea-Sofia Limnell
Aikuisten oikeesti
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Bea-Sofia_Limnell_Roolileikki_web.jpg
Bea-Sofia Limnell: Roolileikki. 2023. Tekstiilitaide, readymade ja sekatekniikka.


Moni lapsi toivoo jossain vaiheessa kasvavansa nopeasti aikuiseksi. Aikuinen saa päättää omista asioistaan ja tehdä juuri mitä haluaa. Onko tämä legendaarinen aikuisuus kuitenkaan niin hienoa kuin lapsena luulemme sen olevan? Miltä näyttää todellisuus, kun sitä katsoo maailman kolhiman sisäisen lapsen silmin?

Ruu Kumpulainen ja Bea-Sofia Limnell ovat lapsuudenystäviä, jotka ovat sattumalta päätyneet pohtimaan taiteessaan samankaltaisia teemoja lapsuuden ja aikuisuuden yhteentörmäyksistä. Teoksissa tekstiili- ja veistostaide yhdistyvät readymadeen. Readymade-objekteina toimivat lapsuudesta tutut lelut, joiden avulla päästään takaisin huolettomiin muistoihin, mutta samanaikaisesti kommentoidaan nokkelasti aikuisuuden maailmaa. Lapsuuden objekti muuttuu aikuisen käsissä kuvastamaan aikuisiän haasteita.


Ruu_Kumpulainen_Rekanalle_web.jpg
Ruu Kumpulainen: Rekanalle. 2023. Tekstiilitaide ja readymade.


Aikuisten oikeesti on kuvataidekasvatusta opiskelevien taiteilijaystävysten ensimmäinen yhdessä toteuttama näyttely. Samalla se on juhlistus lähes 20 vuotta kestäneelle ystävyydelle.

Lisätietoja:
Ruu Kumpulainen, ruukum(at)gmail.com
Bea-Sofia Limnell, blimnell(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Jasmin Paajanen
Aika kultaa muistot
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Jasmin-Paajanen_web.jpg
Jasmin Paajanen: teosluonnos. 2023. Digitaalinen piirros.


Oletko miettinyt, miltä muistosi näyttävät? Aika kultaa muistot -näyttelyssä tutustutaan Jasmin Paajasen Unohdettu-tekstiiliveistokseen luonnosten ja materiaalikokeilujen kautta.

Unohdettu on kuvaus yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja ajan muokkaamista muistoista. Siitä, miten kipeätkin muistot voivat näyttäytyä vuosien päästä kauniina — ajan kultaamina.

Jasmin Paajanen on tekstiilitaiteilija, jota kiehtoo perinnekäsityöt ja taiteen tarinallisuus. Taide onkin hänelle tapa välittää tunteita ja kertoa tarinoita. Inspiraatiota hän ammentaa luonnosta ja lapsuusajan muistoista, mikä välittyy hänen teostensa leikittelevästä värimaailmasta ja muotokielestä. Paajasen taiteellinen tausta on kuvataiteessa, mutta hän on huomannut aina ennemmin tai myöhemmin palaavansa tekstiilien pariin.

Aika kultaa muistot on Paajasen ensimmäinen yksityisnäyttely.

Lisätietoja:
Jasmin Paajanen, japaajan(at)ulapland.fi
Instagram: @jasminpaajanenart



Galleria Kajo

Laura Haapasalo:
Miten tapaisimme – How should we meet
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Laura-Haapasalo_web2.jpg
Laura Haapasalo: Halaus. 2023. Keramiikka ja villa.


Laura Haapasalon Miten tapaisimme – how should we meet näyttelyn otsikko avaa keskustelun keramiikkataiteen ja tekstiilitaiteen välisestä tapaamisesta. Staattinen, kova, paikalleen poltettu keramiikka on toisaalta elementtinä kylmä ja kova, joustamaton ja tietyllä tavalla ehdoton. Se ottaa tilaa itselleen sekä henkisellä että fyysisellä tasolla, ja ihmisillä on usein sitä kohtaan jopa tietynlaisia pelkotiloja; kerran hajonnutta ei voi korjata. Tekstiilitaide näyttäytyy punomalla, solmimalla, ompelemalla, kutomalla, virkkaamalla, liimaamalla, niittaamalla tai neulomalla, jopa eri metodein korjaamalla valmistettuina teoksina, jotka asettuvat herkästi kainoon, seinää vasten passiivisena lepäävään muotoon.

Keraamiset teokset asetetaan usein jalustalle, ja niitä kierretään kunnioittavan matkan päästä katsellen, jotta mitään peruuttamatonta ei pääsisi tapahtumaan. Toisaalta tekstiilitaide on usein käyttöön otettua taidetta, kuten käyttövaatteita, kenkiä, laukkuja, koruja tai esteettisin perustein valmistettuja teoksia.

Miten nämä kaksi maailmaa alkavat kulkea toisiaan kohti? Jääkö kohtaaminen vastakkainasetteluksi, vai onko näillä kahdella mahdollisuutta kietoutua toisiinsa, lainata toisiltaan, olla olemassa yhdessä luoden jotain erillisiä elementtejä isompaa?

Laura Haapasalo on taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta valmistunut kuvataidekasvattaja. Näyttelyn tarkoitus on paitsi tarkastella keramiikan ja tekstiilitaiteen tapaamista, myös asettaa mahdollisia lähtökohtia väitöskirjatutkimukseen.

Lisätietoja:
Laura Haapasalo, laura.haapasalo(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Milla Johansson, Heidi Pietarinen ja Amna Qureshi:
Blood, Ice and Tears
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Milla-Johansson_Poroputeli_web.jpg
Milla Johanssonin suunnittelema Poroputeli. Lasin pohjaan on luotu muoto poronsarvella ja lumella kuumaa lasia puhallettaessa. Kuviointia ja värjäystä on tehty poronverellä. Kuva: Milla Johansson.


Blood, Ice and Tears -näyttely kutsuu tutustumaan kolmen taitelija-muotoilija-tutkijan teoksiin, jotka käsittelevät luonnonmateriaaleja sekä niiden luovaa hyödyntämistä, erityisesti biotaiteessa ja lasimuotoilussa. Näyttelyn sydämessä on pohjoinen luonto, joka toimii innoituksena ja materiaalin lähteenä. Teosten keskeinen tavoite on hyödyntää kestävällä tavalla poronhoidon ylijäämämateriaaleja, kuten poronsarvia ja -verta.

Näyttely tarjoaa kiinnostavan ja hätkähdyttävänkin näkökulman siihen, miten pohjoisia materiaaleja voidaan yhdistää taiteessa ja muotoilussa. Näyttelyn kokoava teema on syvä kunnioitus luontoa kohtaan samalla kun etsitään uusia tapoja nivoa eri ainesosia taiteessa ja muotoilussa yhteen. Lasiteokset on toteutettu Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen lasialan kanssa yhteistyössä.

Milla Johanssonin työskentelyssä fokus on luonnonmateriaalien, kuten jään, lumen ja poronsarvien hyödyntämisessä lasinpuhalluksessa. Poronsarvet edustavat arktista estetiikkaa, samalla kun lasi symboloi ihmisen kädenjäljen merkitystä. Yhdistämällä näitä elementtejä Johansson luo teoksia, jotka heijastavat ihmisen ja ympäristön vaikutussuhteita. Lasi on kiinnostava materiaali ilmaista ja ottaa kantaa merkityksellisiin aiheisiin. Johansson pohtii ja visualisoi lasimuotoilun keinoin sitä, millaista tulevaisuuden kestävä, kantaaottava ja arktisen näkökulman huomioiva design voisi olla. Teokset kannustavat tarkastelemaan ihmisen toiminnan seurauksia ja herättävät ajatuksia kestävämmästä tulevaisuudesta luontoa kunnioittaen.


Heidi-Pietarinen-ja-Amna-Qureshi_web.jpg
Tekstiilialan professori Heidi Pietarinen ja väitöskirjatutkija Amna Qureshi käyttävät taidelähtöisessä Life Between Art and Blood -tutkimusprosessissaan poronverta. Kuva: Heidi Pietarinen


Biotaiteen avulla voidaan kehittää innovatiivista suunnittelua luonnon ja ei-inhimillisen, kuten mikrobien tai elävien organismien kanssa. Lapin yliopiston BioARTech -laboratorion tutkijat tekstiilialan professori Heidi Pietarinen ja väitöskirjatutkija Amna Qureshi käyttävät taidelähtöisessä Life Between Art and Blood -tutkimusprosessissaan poronverta. Poronhoitoon liittyvät sivuvirrat tarjoavat biotaiteen näkökulmasta mielenkiintoisia mahdollisuuksia uusien ja ympäristöystävällisten materiaalien, suunnitteluratkaisujen ja prosessien kehittämiselle. Näyttelyn teoksissa taiteilija-tutkijoiden tavoitteena on veren kiinnittäminen kuituun tai lasiin, ei sen poistaminen. Veri siirtää kankaalle ja lasille ennalta-arvaamattomia värejä ja kuvioita pureutuen tiukasti kuituun tai muotoon.

Lisätietoja:
Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
millajohanssondesign.wordpress.com
Heidi Pietarinen, heidi.pietarinen(at)ulapland.fi
Amna Qureshi, amna.qureshi(at)ulapland.fi
www.ulapland.fi/bioartech



Galleria Kellari

Amanda Thitz
INFINITY-malliston näyttely
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Infinity_Amanda-Thitz_web.jpg
Yksityiskohtia INFINITY-vaatemallistosta. 2023. Suunnittelija: Amanda Thitz.


INFINITY-vaatemallistossa sekoittuvat unenomaisuus ja todellisuus. Musiikki on ollut mukana malliston luomisessa.

– Musiikkia kuunnellessani kadotan ajantajuni, todellisuus ja ympäristö haihtuvat olemattomiin ja koen uusia estetiikan ulottuvuuksia sävelten, sanoitusten sekä tunnelman kautta. Tätä unenomaisuutta olen halunnut tuoda mallistooni, Amanda Thitz kuvailee luomisprosessiaan.

Vaatemallisto sisältää yläosia, hameita ja pieniä asusteita. Mallisto on toteutettu osana mallistoprojekti-kurssia Lapin yliopistossa.

– Vaatemallistossa olen yrittänyt keksiä käyttöä kankaiden reuna- ja jämäpaloille, joita voi vilahdella vaatemalliston yläosien ja asusteiden materiaalivalinnoissa, Thitz kertoo.

Lisätietoja:
Amanda Thitz, amandathitz(at)hotmail.com



F- ja E-talon välinen yhdyskäytävä

Milano Fashion Workshop 2023 -valokuvanäyttely
7.–23.11.2023
Avajaiset maanantaina 6.11.2023 klo 18–19.30

Yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Milano-Fashion-Workshop_web.jpg
Elina Puro: Futures. 2023. Kuva: Susanna Suojanen ja Elina Lehosmaa. Malli: Elina Puro


Milano Fashion Workshop järjestettiin keväällä 2023 ja toteutettiin Lapin yliopiston koordinoimana yhteistyössä Politecnico di Milanon kanssa. Workshopiin osallistuneiden muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen maisteriopiskelijoiden teoksista koottu muotivalokuvanäyttely on esillä Lapin yliopiston F- ja E-talojen välisessä yhdyskäytävässä. Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Maria Rossi, Olivia Saari, Susanna Suojanen, Elina Lehosmaa ja Elina Puro. Workshopin ohjaajina toimivat Karoliina Laxström, Johanna Oksanen ja Ana Nuutinen Lapin yliopistosta sekä Debora Sinibaldi Politecnico di Milanosta. Näyttelyn ovat kuratoineet ja koonneet Karoliina Laxström, Johanna Oksanen ja Jani Wathén Lapin yliopistosta.

Upcycling-teeman alla toteutetut muotiluomukset suunniteltiin ja toteutettiin kotiyliopistossa Rovaniemellä ja kuvattiin Milanon monipuolisissa kaupunkiympäristöissä. Teosten lähtökohtana oli uniikin muotiluomuksen suunnittelu ja valmistaminen kierrätysmateriaaleista. Tavoitteena oli löytää uusia ratkaisuja uniikkivaatteiden suunnittelun, tuottamisen ja käyttämisen ympäristövaikutusten vähentämiseen. Toisena suunnittelua tukevana teemana oli ajatus muutoksesta, jota jokainen opiskelija toteutti omasta näkökulmastaan.

Valokuvista on toteutettu syyskuussa 2023 virtuaalinäyttely Instagramissa @mute_ulapland -tilillä, missä pääsee tutustumaan laajempaan kuvamateriaaliin. Myös työpajaan osallistuneiden opiskelijoiden omilla tileillä on esitelty samaan näyttelyyn kuuluvia kuvakokonaisuuksia.


Lisätietoja:
Karoliina Laxström, karoliina.laxstrom(at)ulapland.fi, p. 040 556 2719
Johanna Oksanen, johanna.oksanen(at)ulapland.fi, p. 040 484 4404
Virtuaalinäyttely Instagramisssa: @mute_ulapland
Työpajaan osallistuneiden opiskelijoiden Instagram-tilit:
@mariarossiportfolio, @veronica_portfolio_, @susannasuojanen, @leftoverbylehosmaa, @puroelina


LY / TTK / LP