Vuoden 2004 kasvatustieteen päivät järjestetään Joensuussa 25-26.11.2004. Päivien teemana on "Yhtenäistyvät vai erilaistuvat oppimisen ja koulutuksen polut".
Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediapedagogiikkakeskuksesta päiville osallistuvat puheenvuorollaan professori Heli Ruokamo, projektipäällikkö Pirkko Hyvönen, tutkija Marjaana Juujärvi ja jatko-opiskelija Hanna Mattila.
Mediapedagogiikkakeskuksen johtaja, professori Heli Ruokamo esittelee kasvatustieteen päivillä Suomen Akatemian Life as Learning -tutkimusohjelmaan kuuluvaa MOMENTS -hanketta. Hankkeessa on kehitetty malli, jolla rakennetaan ja jäsennetään monitieteistä verkossa tapahtuvaa tulevaisuuden opetusta, opiskelua ja oppimista. Mallin laadinta perustuu alkujaan Helsingin ja Lapin yliopiston yhteistyöhön.
Projektipäällikkö, tutkija Pirkko Hyvönen käsittelee puheenvuorossaan ruumiillisuuden ja siihen sisältyvien tunteiden merkitystä jokapäiväisissä vuorovaikutustilanteissa. Tunteilla Hyvönen tarkoittaa havaitsemiseen, ajatteluun, kieleen ja oppimiseen verrattavissa olevia tiloja, jotka koetaan esimerkiksi ilona tai ahdistuksena. Hyvösen tutkimusaineisto kertoo 5-10 -vuotiaiden poikien ja tyttöjen kertomista tarinoista, joissa ruumiillisuutta ilmaistaan esimerkiksi pelkona, sairautena, huumorina tai erilaisuutena. Vahvimmin tutkimusaineistossa näkyy ystävyys ja yhdessä toimiminen. Poikien kertomuksissa puhutaan myös hoivasta ja huolenpidosta. Tuloksia hyödynnetään tytöille ja pojille sopivan leikillisen ja pelillisen toiminta- ja oppimisympäristön suunnittelussa. (http://www.smartus.fi)
Tutkija Marjaana Juujärvi kertoo tutkimuksestaan, jonka kohteena ovat 6-7 vuotiaat lapset. Juujärven mukaan joissakin ryhmissä leikin tarinat syntyvät varsin yhteisöllisesti muiden muassa aloitteiden, matkimisen ja tarinan kehittelyn kautta sekä jaettuja ideoita rikastuttamalla. Leikissä fakta ja fiktio kietoutuvat yhteen tavalla, joka ilmentää hyvin esikouluikäisten tarpeita leikkiä ja toteuttaa itseään myös mielikuvituksellisissa tilanteissa. Tutkimustuloksia hyödynnetään leikillisen ja pelillisen oppimisympäristön suunnittelussa (http://www.smartus.fi)
Jatko-opiskelija Hanna Mattila esittelee kahta monitieteisen MobIT-tutkijaryhmän tutkimusta (http://www.ulapland.fi/MobIT), joissa tarkastellaan Lapin yliopistossa syksyllä 2004 opintonsa aloittaneiden opiskelijoiden käyttöönottamien kannettavien tietokoneiden ja langattoman tietoverkon hyödyntämistä yliopisto-opetuksessa, opiskelussa ja oppimisessa.
Ensimmäisessä tapaustutkimuksessa tutkitaan, kuinka paljon ja miten kannettavien tietokoneiden ja langattoman tietoverkon käyttöönoton odotetaan ja koetaan vaikuttavan opetukseen, opiskeluun ja oppimiseen. Toisessa tapaustutkimuksessa tutkitaan, miten kannettavien tietokoneiden ja langattoman tietoverkon käyttöönotto vaikuttaa opiskelijan liittymiseen opiskelijayhteisöön ja yhteisössä tapahtuvaan toimintaan, opiskeluun sekä oppimiseen.
Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan mediapedagogiikkakeskus järjestää mediakasvatukseen ja tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön liittyvää opintoviikotettua koulutusta sekä toteuttaa alan tutkimus- ja kehittämishankkeita. MPK tekee yhteistyötä eriasteisten oppilaitosten, yritysten ja yhteisöjen kanssa, niin alueellisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
Lisätietoja:
Heli Ruokamo 040 - 587 9090
Pirkko Hyvönen 0400 - 528 674
Marjaana Juujärvi 040 - 703 0914
Hanna Mattila 040 - 534 2864
LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi