Uutiset 2012

Mille maille kuuluu vastuu ilmastonmuutoksesta?

14.8.2012

Uuden tutkimuksen mukaan kehittyneen maailman (teollisuusmaiden) päästöt ovat aiheuttaneet valtaosan ilmastonmuutoksen vaikutuksista. On lisäksi todettu, että vaikka nämä maat ovat vastuussa kahdesta kolmasosasta ennen vuotta 2005 tapahtuneesta lämpenemisestä, jatkossa kehittyneiden maiden lupaukset hiilidioksidipäästöjen vähennyksistä vähentäisivät lämpenemistä vain kolmanneksella.

Uudet tulokset on saatu kansainvälisellä tutkijayhteistyöllä, johon ovat osallistuneet Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Pekingin normaaliyliopiston globaalimuutoksen yksikkö (College of Global Change and Earth System Science). Tulokset on julkaistu Yhdysvaltalain tiedeakatemian lehdessä Proceedings of the National Academy of Sciences of USA (PNAS).

Yleisesti tunnustetaan, että teolliset hiilidioksidipäästöt vaikuttavat maapallon ilmastoon monin näkyvin tavoin. Tulevaisuudessa vaikutus vain kiihtyy. Ilmastonmuutoksen vastuukysymyksistä on käyty kitkeränsävyistä väittelyä: kenen kuuluu maksaa aiheutuneista vahingoista ja kuinka tulevaisuudessa jaetaan vastuu päästöjen vähentämisestä?

Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, joka pyrkii mittaamaan maapallolle aiheutunutta vahinkoa maakohtaisten päästötietojen perusteella. Tämä hyödyttää ilmastokeskustelua tarjoamalla tavan mitata menneiden ja tulevien päästöjen vastuukysymyksiä.

Tutkimuksessa on käytetty kahta edistynyttä mallia (kiinalainen ja yhdysvaltalainen) maapallon ilmaston, jään ja biologian muodostamasta kokonaisjärjestelmästä. Niillä on mallinnettu erikseen toisaalta kehittyneiden ja toisaalta kehittyvien maiden hiilidioksidipäästöjen vaikutuksia. Tuloksia on puolestaan verrattu siihen, mitä yhteenlaskettujen päästöjen tiedetään tosiasiallisesti vaikuttaneen.

Molemmat mallit esittävät tuloksena, että kehittyneiden maiden päästöt ovat saaneet aikaan noin kaksi kolmasosaa kaikista niistä seurauksista, jotka kohdistuvat merijäähän, valtamerten lämpenemiseen, lumipeitteen vähentymiseen ja lämpötilan nousuun. Tämä siitä huolimatta, että tällä hetkellä näiden maiden päästöt ovat alle puolet maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä. Syynä on, että teollisuusmaiden päästöt ovat tapahtuneet aiemmin ja ilmastojärjestelmässä vaikutukset näkyvät monen vuosikymmenen viiveellä.

Jatkossa on tärkeää, että sekä kehittyneet että kehittyvät maat jatkavat päästöjen vähennyksiä Cancunissa ilmastoneuvotteluissa viitoitetulla tavalla. Molempien maaryhmien on ryhdyttävä vakaviin toimiin päästöjen vähentämiseksi. Muuten kasvaa riski siitä, että ratkaisukeinona yritetään maapallon ilmaston riskialtista keinotekoista säätelyä (geoengineering) ilman riittävää tutkimusta, jolloin tulokset voivat olla arvaamattomia.

Global_CO2_Concentration.jpg
Kaikkien maiden hiilidioksidipäästöt 160 vuoden ajalta, verrattuna erikseen kehittyneiden ja kehittyvien maiden päästöihin.

Linkki julkaistuun tutkimukseen

Lisätietoja:
John Moore
Tutkimusprofessori, Arktinen keskus, Lapin yliopisto
Chief Scientist, College of Global Change and Earth System Science, Beijing Normal University, Beijing, China
P. +358 400 194 850
john.moore.bnu(at)gmail.com
John Mooren verkkosivut
Myös muuta kuva-aineistoa on saatavilla.

LaY/AK