Uutiset 2008

Minna Rainion ja Mark Robertsin videoinstallaatio Korjaamon galleriassa

6.11.2008

Video- ja mediataiteilijat Minna Rainio ja Mark Roberts tutkivat videoinstallaatiossaan naisten ihmiskauppaa osana kansainvälistä seksiteollisuutta.

Minna Rainion ja Mark Robertsin Kahdeksan huonetta -videoinstallaatio koostuu kahdeksasta synkronoidusta videoprojisoinnista, jotka on kuvattu hotellihuoneissa. Videokuvat luovat ympyränmuotoisen tilan, jonka sisään teoksen katselijat asettuvat. Jokainen videokuva esittää eri hotellihuonetta, jota siivooja huone kerrallaan siivoaa. Siivoojan siivotessa huonetta kertojaääni, nuori venäläinen nainen, kertoo tunteistaan ja kokemuksistaan.

Teos tuo esille kansainvälisen ihmiskaupan, johon osallistuu myös suomalaisia miehiä ja naisia mutta josta yhteiskunnassamme vaietaan. Teoksessa ilmiön arkisuus korostuu, kun dramatisoidut, lyhyet ja pelkistetyt monologit rinnastuvat kuvien tyhjiin, tuttuihin ja tavallisiin hotellihuoneisiin. Katsojasta tulee myös osa installaatiotilaa, samalla tavalla kuin hän on osa yhteiskuntaa, jossa ihmiskauppaa esiintyy.

Kahdeksan huonetta -teos on kolmas osa videoinstallaatiotrilogiaa Jos voisit nähdä minut nyt. Samalla se on osa Minna Rainion väitöskirjatutkimusta, jota hän tekee Taideteollisen korkeakoulun hallinnoimassa Elomedia-tutkijakoulussa ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Trilogian ensimmäinen osa on Rajamailla (2004), joka kertoo Suomen ja Venäjän välisestä rajasta. Toinen osa, videoinstallaatio Kohtaamiskulmia (2006), käsittelee Suomessa asuvien pakolaisten kokemuksia.

Kahdeksan huonetta -videoinstallaatio on esillä 6.–30. marraskuuta 2008 Korjaamo Galleria 2:ssa (Vaunuhalli), Kulttuuritehdas Korjaamo, Helsinki. Teos on toteutettu Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK:n, Taiteen keskustoimikunnan ja Pohjoisen elokuva- ja mediasäätiö Poemin tuella.

Minna Rainio ja Mark Roberts käsittelevät teoksissaan sosiaalisia ja poliittisia ongelmia ja tilanteita mediataiteen ja nykytaiteen keinoin sekä tutkivat niiden merkitystä ihmisten henkilökohtaisiin kokemuksiin.

Lisätietoja:
Minna Rainio, p. 040 721 5215
www.valotalo.com

LaY/Viestintä/SV