Uutiset 2006

Minna Rainion ja Mark Robertsin videoinstallaatio Salon taidemuseossa

26.10.2006

Rovaniemeläiset valokuva- ja mediataiteilijat Minna Rainio ja Mark Roberts ovat tehneet videoteoksen pakolaisten kokemuksista. Teos on kuvattu Pohjois-Suomessa.

Videoinstallaation ensiesitys on suomalaisen valokuvataiteen kolmivuotisnäyttelyssä Salon taidemuseossa 4.11.2006. Minna Rainio valmistelee väitöskirjaansa Taideteollisen korkeakoulun hallinnoimassa Elomedia-tutkijakoulussa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Teos muodostaa osan hänen väitöskirjatutkimustaan.

Minna Rainion ja Mark Robertsin installaatio koostuu kolmesta videosta, jotka kuvaavat tiloja turvapaikanhakuprosessin eri vaiheista: raja-asemien ja poliisiasemien haastatteluhuoneita, pakolaisten vastaanottokeskuksia sekä ulkomaalaisvirastoa, jossa päätökset pakolaisten ja maahanmuuttajien tulevaisuudesta ja oleskeluluvista tehdään.

Tilat näyttävät arkisilta ja tavallisilta, mutta juuri näissä tiloissa käytetään valtaa ja tehdään päätöksiä ihmisten tulevaisuudesta. Jokainen kuvatuista tiloista on osa mutkikasta prosessia, joka pakolaisten ja maahanmuuttajien on käytävä läpi tullakseen laillisesti hyväksytyksi uuteen yhteiskuntaan.

Installaation haastatteluissa pakolaiset kertovat mm. kodin jättämisestä, matkustamisesta ja epävarmuudessa odottamisesta. Ihmisten eletyt kokemukset muodostavat jyrkän kontrastin tyhjien hallinnollisten tilojen rinnalle.

Rainio ja Roberts valmistelevat parhaillaan videoteosten trilogiaa Jos voisit nähdä minut nyt. Trilogian ensimmäisen osa kertoo Suomen ja Venäjän rajasta, toinen osa käsittelee naiskauppaa ja kolmas osa kertoo maahanmuuttajien kokemuksista ja muistoista. Teokset käsittelevät ihmisiä, jotka ovat paikantuneet sivuun valtakulttuurien keskuksista.

Näyttely on esillä Salon taidemuseossa 4.11.2006–7.1.2007.

Lisätietoja:  
Minna Rainio 040 7215215
www.valotalo.com

LaY/Viestintä/OT