• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2007
30.1.2007

Mobiiliverkko-opetuksen, opiskelun ja oppimisen prosessien kehittäminen

Lapin yliopiston mediapedagogiikkakeskuksessa on käynnistynyt vuoden 2007 alussa mobiiliverkko-opetuksen, opiskelun ja oppimisen prosessien kehittämisen tutkimusprojekti (MobIT).

Projektissa tutkitaan syksyllä 2004 Lapin yliopiston kampuksella käyttöön otettujen opiskelijoiden kannettavien tietokoneiden ja langattoman lähiverkon hyödyntämistä.

Tutkimuksessa tarkastellaan saavutetaanko kannettavilla tietokoneilla ja langattomalla lähiverkolla pedagogista lisäarvoa opetushenkilöstön, opiskelijoiden, tutkijoiden ja suunnittelijoiden näkökulmasta. Eri tieteenaloista tutkimuksessa ovat mukana kasvatustiede, mediakasvatus ja soveltava informaatioteknologia.

Tutkimus sisältää kolme tapaustutkimusta. Niistä ensimmäisessä tutkitaan miten ja kuinka paljon kannettavien tietokoneiden ja langattoman verkon odotetaan ja koetaan vaikuttavan opiskeluun ja oppimiseen. Lisäksi siinä tutkitaan, mitä pedagogisia vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia kannettavien tietokoneiden ja verkon käyttöön liittyy.  

Toisessa tapaustutkimuksessa tutkitaan, miten opiskelijat ottavat kannettavat tietokoneet käyttöönsä, millaisia teknisiä vuorovaikutuksen välineitä opiskelijat käyttävät luodessaan yhteisöllisyyttä sekä miten kannettavat tukevat opiskelijoiden aktiivista osallistumista opiskeluyhteisön kehittämiseen. Lisäksi siinä tutkitaan tietoturvaa tietokoneilla tuetussa yhteisöllisessä opiskelussa.

Kolmannessa tapaustutkimuksessa tarkastellaan mobiilin teknologian vaikutusta opetukseen, opetettavuuteen ja opettajan työhön. Tutkimuksen teoriatausta perustuu MOMENTS-metamalliin, joka on opetusta, opiskelua ja oppimista jäsentävä monitieteinen mobiiliteknologian ja -tekniikan huomioiva viitekehys.

Projekti kestää vuoden 2009 loppuun ja sitä rahoittaa opetusministeriö.

Lisätietoja:
Hankkeen vastuullinen johtaja, professori Heli Ruokamo
Puhelin 040 587 9090
Projektipäällikkö Hanna Räisänen
Puhelin 016 341 2496

Hankkeen Internet-sivut: http://www.ulapland.fi/mobit

LaY/Viestintä/OT

 


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK